Με ένα ευφυολόγημα επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας να θερμάνει το κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη της επίσημης συνάντησής τους.
«Προσβλέπω στη δυνατότητα να βλέπουμε τα θέματα με θετικό τρόπο γιατί είστε κι εσείς απόφοιτος θετικών επιστημών, είστε μηχανικός κι εσείς όπως κι εγώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στις πρώτες του δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι «δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων». Στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των συζητήσεων στην Αθήνα ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε προκλητικά ενώπιον του κ. Τσίπρα: «Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση».Με τη λογική του συμψηφισμού, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προσπάθησε να κατοχυρώσει με δημόσια δήλωση που έκανε ευρισκόμενος στην ελληνική πρωτεύουσα ότι παραβιάσεις στο Αιγαίο κάνουν και τα ελληνικά μαχητικά, ανατρέποντας μία πάγια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το χειρότερο είναι ότι τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ την αποδέχθηκε παθητικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χωρίς να αντιδράσει και δεν μπήκε καν στον κόπο να παρουσιάσει αμέσως την ελληνική επιχειρηματολογία ότι οι παραβιάσεις γίνονται μόνο από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πρέπει να ξαναφτιάξουμε το κλίμα προκειμένου να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας».
Κατά τον ίδιο «το προηγούμενο διάστημα και οι δύο λαοί πέρασαν δυσκολίες αλλά καμία χώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες αυτές αλλά αντίθετα βοήθησε η μια την άλλη».
Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα «το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ανοιχτά ζητήματα για δεκαετίες και να βρίσκουμε λύσεις».
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με το τουρκικό ρητό ότι «ο γείτονας χρειάζεται μέχρι και τη στάχτη του ξύλου που καίει ο γείτονας».
Παράλληλα ζήτησε να αντιμετωπίζονται τα θέματα και τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών «στα πλαίσια της λογικής και με ψυχραιμία»
«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων» συμπλήρωσε ο κ. Γιλντιρίμ.
Απαντώντας, δε, στο ευφυολόγημα του Έλληνα πρωθυπουργού ο Τούρκος ομόλογός του σχολίασε ότι «είμαστε και οι δύο μηχανικοί και έχουμε ένα πραγματιστικό και θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων να αναλύουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται».
«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις τις οποίες πιστεύω ότι σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και σε κλίμα δικαιοσύνης και διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα η επίσκεψή του να συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τόσο σε επίπεδο εμπορικό όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων «μεταξύ μας».
Πολύ μπερδεμένα φαίνεται να τα έχει στο κεφάλι του ο πρωθυπουργός, Α.Τσίπρας, καθώς από τη μία ο υπουργός Άμυνας της χώρας,Π.Καμμένος, τονίζει με έμφαση ότι μοναδικός σύμμαχός μας είναι οι ΗΠΑ, από την άλλη συζητά με το Ισραήλ για το αμερικανοκίνητο αγωγό East Med και επίσης αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα συζητά γα την επέκταση του αγωγού Turkish Stream.
Τώρα πως θα καταφέρει να τα συμβιβάσει όλα αυτά μόνο ο ίδιος το γνωρίζει, καθώς για τους αγωγούς πέφτουν κυβερνήσεις.
Επιπλέον, ο Α.Τσίπρας τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, ζητώντας οι δύο χώρες να μην επενδύουν στους εξοπλισμούς αλλά στην όσμωση των λαών.Προκειται για νέα καινοφανή θεωρία.
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα:
-Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το σύνολο των σχέσεων μας. Για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Μια σημαντική δυναμική. Θετική ατζέντα στη συνεργασία μας. Την ίδια στιγμή, καθίσταται πιο επιτακτική η επίλυση χρόνιων ζητημάτων. Όπως διαπιστώσαμε, η θετική ατζέντα αναπτύσσεται στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της εποχή μας. Οι οικονομικές μας σχέσεις ενισχύονται, με πολλά περιθώρια για εκατέρωθεν επενδύσεις.
-Η θετική ατζέντα αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας με τη συνεργασία μας στον αγωγό ΤΑΠ. Μεγάλη σημασία για την προώθηση του νότιου διαδρόμου. Εντείνουμε τον διάλογό μας για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream.
-Στον τομέα της ασφάλειας, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών και η τρομοκρατία. Ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάστηκε η σχέση μας ήταν το πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Χάρη στη συνεργασία των δύο χωρών επετεύχθη η ευρωτουρκική συμφωνία που έχει συμβάλει στη μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο.
-Η τρίτη πτυχή της θετικής ατζέντας αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασία στην περιφερειακή ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στην ανάγκη για ολοκλήρωση του διαλόγου για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και στο θέμα των χρημάτων που έχει δεσμευθεί η ΕΕ να δώσει για το προσφυγικό.
-Τα παραπάνω πρέπει να βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλω να αναφερθώ στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Τόνισε στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και ότι είναι άδικο οι χώρες μας να επενδύουν στους εξοπλισμούς αντί να επενδύουν στην όσμωση των λαών, στις εμπορικές σχέσεις, στην θετική ατζέντα. Και στο τέλος, αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος. Τον Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Και πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα ως προς αυτό. Συμφωνήσαμε να ενθαρρύνουμε τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία. Να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλουμε εντάσεις.
-Συζητήσαμε και για την διάσκεψη στην Ελβετία για το Κυπριακό. Επεσήμανε ότι η λύση καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική. Περιέγραψα τη δική μας οπτική, για μια λύση εντός αποφάσεων ΟΗΕ, ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σύγχρονους όρους χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας ώστε να γίνουν θετικά βήματα. Και στην Ελβετία και όπου άλλου υπάρχει διάλογος.
«Βρεθήκαμε από την αρχή απέναντι στους πραξικοπηματίες της Τουρκίας, που δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση μετά τις δηλώσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτηση Τούρκου δημοσιογράφου ξεκαθάρισε ότι για τους οκτώ Τούρκους υπάρχουν αποφάσεις της δικαιοσύνης τις οποίες σέβεται η ελληνική πλευρά.
«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν (στην Τουρκία) οι επίδοξοι πραξικοπηματίες. Ελπίζουμε οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων», τόνισε από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμhttp://www
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου