Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

5η Απριλίου του 1944 Η Σφαγή της Κλεισούρας από τους ναζι συμμετείχαν και Βούλγαροι στρατιώτες.

neakriti-news-image (2)
Εβδομήντα τρία ακριβώς χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα 5η Απριλίου του 1944. Εκείνη την ημέρα ναζί εκτελούν 270 κατοίκους της Κλεισούρας Καστοριάς ως αντίποινα για τη δολοφονία Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.
Ομάδα ανταρτών που δρούσε στην περιοχή με επικεφαλής τον καπετάν Υψηλάντη (Αλέξη Ρόσιο) από τη Σιάτιστα Κοζάνης επιτέθηκε σε γερμανική φάλαγγα στη θέση Νταούλι σκοτώνοντας τους ναζί προπομπούς μοτοσικλετιστές. Μαθαίνοντας το γεγονός, οι άρρενες κάτοικοι της Κλεισούρας κρύφτηκαν στα βουνά, φοβούμενοι τα γερμανικά αντίποινα.
neakriti-news-image (1)
Όντως, οι Γερμανοί με διοικητή τον Καρλ Σύμερς, διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, συγκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία της κωμόπολης, όπου και τους εκτέλεσαν. Στη συνέχεια εισέβαλαν στα σπίτια, βάζοντας φωτιά και σκοτώνοντας όσους κατοίκους είχαν κρυφτεί στις οικίες τους.
Το σύνολο των θυμάτων της Κλεισούρας ανήλθε συνολικά στα 270 άτομα. Σημειώνεται ότι στη «Σφαγή της Κλεισούρας» όπως έμελλε να μείνει στην ιστορία, συμμετείχαν και Βούλγαροι στρατιώτες. Μετά την αποκάλυψη της θηριωδίας, ο Σύμερς κλήθηκε σε απολογία από τη γερμανική διοίκηση.
neakriti-news-image
Εκεί κατέθεσε ότι οι στρατιώτες του αναγκάστηκαν να εξολοθρεύσουν όλο τον πληθυσμό της Κλεισούρας καθώς οι αντάρτες είχαν κρυφτεί στα σπίτια των κατοίκων, πυροβολώντας από εκεί τους Γερμανούς. Παρά τις αντιφατικές καταθέσεις των υφιστάμενών του, ο Σύμερς τελικά αθωώθηκε.


Όπως αποδείχθηκε, ωστόσο, μετά τον πόλεμο, ο μαρτυρίες του ήταν ψευδείς. Ο ίδιος σκοτώθηκε από αντιστασιακούς και ετάφη στο Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Διονύσου-Ραπεντόζης.:http://www..gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου