Χωρίς τέλος είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας, όπου πλέον αποθρασυμένη και ταυτόχρονα με την σιωπή και ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, έχει εντείνει στο μέγιστο τον βαθμό προκλητικότητας στο Αιγαίο.
Στρατιωτικοί, αναλυτές και διεθνολόγοι με εμπειρία θεωρούν πως δεν είναι μακρυά η εκδήλωση ενός επεισοδίου στο Αιγαίο.Οι Τούρκοι θέλουν πλέον το μισό Αιγαίο και μάλιστα έφθασαν στο σημείο να απαιτήσουν την αποστατικοποίηση 11 ελληνικών νησιών.
Μάλιστα με σχετική ΝΟΤΑΜ Α5474/16, ισχυρίζονται ότι η πλειοψηφία εκ των 11 συνολικά περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2663/46 για το δίμηνο Ιαν-Φεβ 2017 αποτελούν αποστρατικοποιημένες περιοχές και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άπαντες στις Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Στόχος της Άγκυρας είναι να υπάρξει μια τεχνητή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, φτάνοντας στο σημείο να προκαλέσει ακόμη κι ένα νέο θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό της γείτονος, κλιμακώνουν την ένταση, εισβάλλοντας καθημερινά στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα «μάτια» (στα ραντάρ) των πλοίων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που περιπολεί στο Αιγαίο για το Μεταναστευτικό.
Η Ευρώπη επίσης κάνει τα στραβά μάτια και το μόνο που ξέρουν είναι να φωνάζουν και κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που κλείνουν το μάτι στον ”σουλτάνο” Ερντογάν. Όσο για την Ελληνική κυβέρνηση; Επί της ουσίας δεν έχει πει και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα σε επίπεδο διπλωματίας.
Την ίδια στιγμή, οι Ελληνικές ΕΔ βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ έχουν τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη και είναι ετοιμοπόλεμα σε χώρους διασποράς Α/Α“OS/AK” , ενώ σε νησιά και μικρονήσια έχουν τοποθετηθεί και καταδρομείς.
Το αντιαεροπορικό αυτοκινούμενο σύστημα OSA-AKM (κατά ΝΑΤΟ: SA-8 B Gecko) αναπτύχθηκε για να παρέχει προστασία σε φίλιες μονάδες τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού.
Η εξέλιξη του συστήματος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1960, και μπήκε σε υπηρεσία στις 4 Οκτωβρίου 1971. Συνολικά παραδόθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας περί τα 1.200 συστήματα.
Οι πρώτες εκδόσεις του συστήματος ήταν εξοπλισμένες με τέσσερα αντιαεροπορικά βλήματα τύπου 9M33, ενώ μεταγενέστερες εκδόσεις του OSA-AK είναι εξοπλισμένες με έξι βλήματα τύπου 9M33M2, και η βελτιωμένη εκδοσή του OSA-AKM έχει έξι βλήματα τύπου 9Μ33Μ3.
Τα πρώτα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου OSA-AK αποκτήθηκαν δωρεάν από την πρώην Ανατολική Γερμανία και οποία εντάχθηκαν στο Ελληνικό οπλοστάσιο το 1992. Όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου OSA-AK εκσυγχρονίστηκαν σε επίπεδο OSA-AKM . Το 1998, ο Ελληνικός Στρατός παραλαμβάνει περίπου 20 μεταχειρισμένα συστήματα OSA-AKM απο το απόθεμα της Ρωσίας.
Η Τουρκία, με τη στάση της τις τελευταίες εβδομάδες τεστάρει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας και συγχρόνως οδηγεί στα όρια της την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που με περιορισμένους πόρους, στηριζόμενη στην αυτοθυσία των πληρωμάτων, προασπίζει την ελληνική κυριαρχία.
Ταυτόχρονα η Τουρκία βγάζει όλο και πιο συχνά τα υποβρύχιά της στο Αιγαίο, δεσμεύοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα οκτώ συγκεκριμένες περιοχές του αρχιπελάγους, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Κστελόριζο.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιτυγχάνει τον αποκλεισμό των ελληνικών υποβρυχίων από τις συγκεκριμένες περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οι δεσμεύσεις των αιγαιοπελαγίτικων περιοχών γίνονται πλέον όλο και πιο συχνά, με τους Τούρκους να «γκριζάρουν» σχεδόν όλο το ανατολικό Αιγαίο και να επιχειρούν ανατροπή του status quo στην περιοχή.
Οι ΕΔ όμως είναι πανέτοιμες και τα ελληνικά υποβρύχια σαρώνουν το βυθό του Αιγαίο και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε απειλεί την εθνική μας κυριαρχία.
Το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), παρά την κρίση, έχει καταφέρει αριθμητική αλλά και ποιοτική ισορροπία συγκριτικά με το Τουρκικό Ναυτικό (TDK) με 11 έναντι 14 μονάδων εκ των οποίων οι τέσσερις ελληνικές είναι νεώτερης γενιάς. Το ζήτημα με τα ελληνικά υποβρύχια είναι οι μεγάλες ηλικίες. Μέσα στα επόμενα 10 έτη το Π.Ν είναι αναγκασμένο να προχωρήσει σε νέες ναυπηγήσεις υποβρυχίων. Αντίθετα, το Τουρκικό Ναυτικό ναι μεν διαθέτει παλαιές τεχνολογικά μονάδες πλην όμως ανήκουν όλα σε νέες ναυπηγήσεις με σχετικά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Προς το παρόν το ελληνικό Π.Ν διαθέτει το τεχνολογικό προβάδισμα και μια πολύ ικανοποιητική ποσοτική αναλογία δυνάμεων. Δυστυχώς, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών.
Παρά ταύτα, οι Τούρκοι θα πρέπει να προσέξουν, καθώς οι ΕΔ είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση και καλό θα ήταν να δουν και το βίντεο που σας παραθέτουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου