Δεν αναμένεται να βγουν και πολλά αποτελέσματα σήμερα από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω εάν η χώρα μας παραμείνει μόνο στις πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο.
Ήδη όπως ανέφερε πριν το Πενταπόσταγμα, η Άγκυρα ξεκινάει τις NAVTEX πέριξ της Κρήτης. To ΠΝ όμως παίρνει ήδη τα μέτρα του.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, από την πλευρά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας η συμφωνία που έκανε με τη Λιβύη, καθώς και οι έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, στο τετ α τετ των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθεί το προσφυγικό, καθώς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Ερντογάν θα επιδιώξουν τις συνομιλίες για αυτό το ζήτημα που… καίει και τις δύο χώρες.
Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το… θρίλερ πριν από τη συνάντηση
Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, χθες, Τρίτη, επικράτησε ένα… θρίλερ με το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν. Το πρωί, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο το απόγευμα, η συνάντηση ξαφνικά… εξαφανίστηκε από το πρόγραμμα του “σουλτάνου”.
Το timimg δεν ήταν τυχαίο, καθώς μόλις είχε μεταδώσει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, να “παγώσει” η Ελλάδα τον διάλογο με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο. Κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες αφού είχε γίνει γνωστή η απόφαση, προχώρησαν σε διάψευση.
Τότε, η συνάντηση με τον Μητσοτάκη… επανεμφανίστηκε στο πρόγραμμα του Ερντογάν.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΝ
Το ΠΝ πάντως είναι σε ετοιμότητα. Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα υπερασπίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ελλάδας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας απέστειλε χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα.
Μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο ΓΕΝ. κ. Τσούνης έκανε λόγο για σταθερή παρουσία του ΠΝ στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα. Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίασή της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΝ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μελέτη» των νοτίων- νοτιοανατολικών σύγχρονων προκλήσεων, δεν προβλημάτισε το ναυτικό όπου πήρε απόφαση και ήδη μετακίνησε μονάδες επιφανείας στην Κρήτη.
Από την μια, αν σκεφτεί κανείς τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, η αποκρυπτογράφηση των προθέσεων της, «διαβάστηκαν» πολύ καιρό πριν και το Πολεμικό Ναυτικό πήρε τις αποφάσεις προάσπισης. Το αν θα ενισχυθούν περαιτέρω οι μονάδες εκτός ναυστάθμου με κύριο προορισμό τη μεταστάθμευση και παραμονή στην Κρήτη, παραμένει όχι κρυφό αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό, αναφέρει το hellasjournal.com.
Οι μονάδες που υπάρχουν στη Μεγαλόνησο συνήθως βρίσκονται πάντα εν πλω είτε στη Unifil, είτε κοντά στο Καστελόριζο ή όπου αλλού απαιτηθεί σε διεθνείς, εκτός των Εθνικών αποστολών. Οι σκέψεις ενίσχυσης της παρουσίας των Ελληνικών μονάδων επιφανείας στα νότια, πλέον δείχνουν την «αποκέντρωση» του κεντρικού ναυστάθμου, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πολεμικό πλοίο να βρίσκεται εκεί που απαιτείται. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου