Εξέλιξη "βόμβα" για τον εδαφικό χάρτη των Βαλκανίων είχαμε πριν λίγο καθώς μετά την Σύνοδο του Βερολίνου, οι Αλβανοί έθεσαν επίσημα θέμα υφαρπαγής εδαφών από την Σερβία ενώ δημοσίευσαν και βίντεο με τον εδαφικό "ακρωτηριασμό" της Ελλάδας!
Συγκεκριμένα, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών της νότιας Σερβίας απέστειλαν κοινή επιστολή στην Επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκή Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και στους πολιτικούς ηγέτες του Κοσόβου, με την οποία ζητούν να συμπεριληφθεί το καθεστώς της κοιλάδας του Πρέσεβο στα θέματα του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Είναι η πρώτη φορά που οι Αλβανοί έθεσαν επίσημα ζήτημα υφαρπαγής σερβικών εδαφών!
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών στην Σερβία Ράγκμι Μούσταφα, ο δήμαρχος της πόλης Μουγιάνοβατς Σάιμπ Καμπέρι και ο βουλευτής της μειονότητας στο σερβικό κοινοβούλιο Φατμίρ Χασάνι.
«Ο διάλογος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας αποτελεί ευκαιρία για να διευθετηθούν ζωτικής σημασίας προβλήματα των Αλβανών στις περιοχές Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα.
Εμείς, οι εκπρόσωποι των Αλβανών, ζητούμε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα του διαλόγου το ζήτημα της κοιλάδας του Πρέσεβο», αναφέρεται στην επιστολή.
Επισημαίνεται δε, ότι η διευθέτηση του ζητήματος αυτού «αποτελεί ανάγκη για την εδραίωση της ειρήνης μεταξύ των λαών στα δυτικά Βαλκάνια».
Το ζήτημα του καθεστώτος των Αλβανών στην νότια Σερβία επανέφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος του Κοσσόβου Χάσιμ Θάτσι, πριν από μερικούς μήνες, υποστηρίζοντας την άποψη της συνολικής λύσης όλων των ανοιχτών ζητημάτων με την Σερβία. Ο Θάτσι εξέφρασε την ιδέα της «διόρθωσης των συνόρων» που προβλέπει την προσάρτηση της Κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο. Η ιδέα αυτή ερμηνεύτηκε ως ανταλλαγή εδαφών και προκάλεσε αντιδράσεις στο εξωτερικό, με την Γερμανία να δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου, σε συνέντευξη τύπου στις 28 Απριλίου, λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου θα συμμετείχε στην σύνοδο για τα δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε ότι θα θέσει και το θέμα των Αλβανών της νότιας Σερβίας. Χρησιμοποίησε, βέβαια, ηπιότερους όρους, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται για αλλαγή συνόρων, αλλά για έκφραση του δικαιώματος των Αλβανών της κοιλάδας του Πρέσεβο να ενωθούν με το Κόσοβο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 1992, στην Κοιλάδα του Πρέσεβο διοργανώθηκε, παράνομα, δημοψήφισμα από τους Αλβανούς, όπου το 98% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της προσάρτησης στο Κόσοβο (σ.σ. το Κόσοβο τότε είχε καθεστώς διοικητικά αυτόνομης περιοχής στην σύνθεση της Σερβίας). Τα αποτελέσματα εκείνου του δημοψηφίσματος επικαλούνται συχνά ο Χάσιμ Θάτσι και οι πολιτικοί ηγέτες των Αλβανών στην νότια Σερβία.
Στόχος και η Ελλάδα: Βίντεο με τη "Μεγάλη Αλβανία" με ελληνικά εδάφη
Αλβανοί μαθητές έδωσαν εντυπωσιακή παράσταση στην οποία γιόρτασαν τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας. Οι μαθητές με ένα εντυπωσιακό σόου σχημάτισανν έναν χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας.
Στην αρχή του βίντεο παρουσιάζεται ένας νεαρός που κρατά έναν χάρτη με τα σύνορα της Αλβανίας και στη συνέχεια έρχονται μικροί μαθητές που προσθέτουν στον χάρτη κομμάτια από την Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, το Κοσσυφοπέδιο, το ανατολικό Μαυροβούνιο και τη νότια Σερβία.
Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούν τον λεγόμενο χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας, όπως σημειώνει η σερβική b92 τονίζοντας πως οι Αλβανοί ονειρεύονται να αποκτήσουν «αναίμακτα» μια "Μεγάλη Αλβανία"…
Οι δύο απανωτές αλβανικές προκλήσεις έρχονται αμέσως μετά την Σύνοδο στο Βερολίνο όπου συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες της περιοχής για να καθορίσουν τον νέο οδικό χάρτη επανακαθορισμού των συνόρων.
Οπως έχει ήδη ενημερώσει το pronews.gr, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα χωρίς εκπρόσωπο στην Σύνοδο.
Οι ξένοι «έκαναν την δουλειά τους» με την Συμφωνία των Πρεσπών, βάσει της οποίας μέσω της κυβέρνησης Τσίπρα πέτυχαν την εκχώρηση της Μακεδονίας στα Σκόπια και τώρα, απλά δεν μας υπολογίζουν (και ποιος υπολογίζει αυτούς που υποχωρούν συνέχεια;).
Όπως αποκάλυψε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, με αφορμή την σύσκεψη που έγινε στο Βερολίνο για τα θέματα που αφορούν την περιοχή:
«Σήμερα το βράδυ έγινε στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας μια μεγάλη σύσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στην οποία προσκλήθηκαν όλοι οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, η ΕΕ και η Κροατία και η Σλοβενία.
Ακόμα και ο Ζαεφ είναι εκεί. Αφού μετά τις Πρέσπες ο ρόλος της Ελλάδος στα Βαλκάνια αναβαθμίστηκε τότε γιατί οι Ευρωπαίοι παρέλειψαν να μας προσκαλέσουν να μετάσχουμε;
Μήπως γιατί ο ρόλος μας δεν αναβαθμίστηκε, άλλα απλά «τελείωσε»; Τουλάχιστον έτσι φαίνεται!!
Η γνώμη μας για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει!!»
και μετα ξυπνησατε
ΑπάντησηΔιαγραφή