Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Άκου, ανεγκέφαλε, ποιον χτύπησες το Σάββατο Χτύπησες τον Γιάννη, ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα Ακόμα μια φορά οι κουκούλες κρύβουν τα χαμόγελα που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός.

Άκου, ανεγκέφαλε, ποιον χτύπησες το ΣάββατοΑκόμα μια φορά οι κουκούλες κρύβουν τα χαμόγελα που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός. Θα επιτρέψουμε για πάντα τους λίγους να καταστρέφουν όνειρα, ζωές, παιχνίδια; Ας γίνει ο Γιάννης το σύμβολο της αλλαγήςα το διάβασες, σίγουρα. Είναι από τις ειδήσεις που θα ήθελες να μην έχεις ακούσει, θα ήθελες να μην έχεις μάθει, θα ήθελες να μην υπάρχουν. Αλλά, ξέρεις κάτι; Υπάρχουν. Γιατί στην Ελλάδα είσαι. Κι εδώ τέτοια επικαιρότητα έχουμε και τέτοιο πολιτισμό παράγουμε. Οι φωτογραφίες είναι τόσο αποκρουστικές, που θα τις χαρακτήριζες σχεδόν ιλαροτραγικές. Να κλάψεις ή να γελάσεις με ένα λάπτοπ που έχει κάνει κατάδυση στην πισίνα; Να κλάψεις ή να γελάσεις με την επιλογή 30 κουκουλοφόρων να επιτεθούν σε αγώνα γυναικείου πόλο στο Παπαστράτειο; Είναι μαγκιά ή δειλία;Μα, είστε καλά ρε; Σε αγώνα γυναικείου πόλο; Σε αγώνα, στον οποίο θα είναι οικογένειες, φίλοι, παιδιά, συγγενείς και ο Γιάννης; Ναι, ο Γιάννης. Ο Γιάννης, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει γίνει σύμβολο για όλο τον Ολυμπιακό. Ο Γιάννης που μόνο τον Ολυμπιακό και την οικογένειά του έχει στη ζωή. Ο Γιάννης που το βράδυ του Σαββάτου ήταν σε μια πισίνα στον Πειραιά και το πρωί της Κυριακής ήταν στο Μοσχάτο να δει έναν αγώνα. Για τις παίκτριες του πόλο ή τις παίκτριες του μπάσκετ, ο Γιάννης δεν είναι ο ανώνυμος οπαδός του Ολυμπιακού, ο οποίος χτυπήθηκε από τη δειλία της εποχής. Είναι ο φίλος τους, είναι ο άνθρωπος που θα τους παρακολουθήσει σε κάθε ματς, ενίοτε και στις προπονήσεις, εκείνος που θα χαμογελάσει με κάθε αθλητή ή αθλήτρια που θα σταθεί δίπλα του.
Καταλαβαίνεις, βλάκα, ποιον χτύπησες;
Χτύπησες τον Γιάννη. Αλαμπασύνης, στο επώνυμο, όπως σίγουρα θα έχετε διαβάσει. Χτύπησες τον Γιάννη, ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα. Χτύπησες τον Γιάννη, του οποίου όλη του η ζωή είναι ο Ολυμπιακός. Χτύπησες τον Γιάννη, που λατρεύει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και παρακολουθεί όλους τους αγώνες των ερυθρολεύκων, είτε είναι πυγμαχία, είτε είναι επιτραπέζια αντισφαίριση, είτε είναι χάντμπολ. Χτύπησες τον Γιάννη που έχει περάσει τη ζωή του σε γήπεδα, στα οποία εσύ μόνο με κουκούλα μπαίνεις. Δε χτύπησες έναν οπαδό του Ολυμπιακού, χτύπησες έναν αθεράπευτα ρομαντικό φίλο των σπορ. Έναν ρομαντικό φίλαθλο της φανέλας.
Καταλαβαίνεις, ανεγκέφαλε, ποιον χτύπησες; Νιώθεις;
Χτύπησες τον Γιάννη. Σήκωσες το χέρι σου πάνω σε έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Σε ένα παιδί που την Κυριακή χαμογελούσε στο γήπεδο, γιατί θα μπορούσε πάλι να δει τον Ολυμπιακό του. Γιατί αυτή είναι η ζωή του. Χτύπησες τον Γιάννη, ο οποίος παλεύει κάθε μέρα για να σταθεί στα πόδια του και να κάνει κάτι ουσιαστικό με τη ζωή που του έχει δοθεί. Κι εσύ, που τον χτύπησες επιλέγεις να χρησιμοποιείς τα πόδια σου για να φοράς κουκούλα και να χτυπάς αθώους! Χτύπησες τον Γιάννη, ο οποίος έπειτα από εγχείρηση που έκανε για να βελτιώσει την κινητικότητά του, έμεινε καθηλωμένος έξι μήνες σε μια καρέκλα. Κι εσύ τον χτύπησες!
Καταλαβαίνεις μήπως τώρα τι έκανες το Σάββατο;
Χτύπησες τον Γιάννη. Το παιδί που ζητάει από τους γονείς του να τον τρέχουν σε όλους τους αγώνες του Ολυμπιακού, το παιδί που αν δεν ήταν ο Ολυμπιακός ενδεχομένως να είχε αφεθεί στην κατάθλιψη της υγείας του. Χτύπησες τον Γιάννη, που είχε όνειρο να δει αγώνα από τη Θύρα 7 μαζί με τους άλλους οπαδούς του Ολυμπιακού. Τον Γιάννη που είχε απωθημένο να τον ρίξουν στην πισίνα οι παίκτριες του Ολυμπιακού, αν κατακτούσαν πέρυσι το ευρωπαϊκό. Τον Γιάννη που είναι ταυτισμένος με μια ομάδα, με τρόπο που εσύ δε θα καταλάβεις ποτέ.
Αλήθεια, εσύ για ποια ομάδα τον χτύπησες; Ποιος πιστεύεις αγαπάει περισσότερο την ομάδα του;
Χτύπησες τον Γιάννη. Ψάξε λίγο να μάθεις τι έκανες. Ψάξε μήπως και από ντροπή, βγάλεις την κουκούλα και δεις τη φρίκη του προσώπου σου. Ψάξε να μάθεις για τα ταξίδια που έχει κάνει ο Γιάννης με τον Ολυμπιακό, ψάξε να δεις ότι ήταν το παιδικό του όνειρο να ταξιδέψει με τον Ολυμπιακό, ψάξε να δεις την αγνή χαρά στο πρόσωπό του, όταν φωτογραφίζεται δίπλα σε έναν αθλητή με τα ερυθρόλευκα. Είτε είναι ο Βασίλης Σπανούλης, είτε κάποια κοπέλα που δε θα έχεις ιδέα ποια είναι. Χτύπησες τον Γιάννη, που έκανε πανευτυχής τα γενέθλιά του στο ΣΕΦ σε αγώνα του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα. Εσύ, κάφρε, που τον χτύπησες ξέρεις ότι ο Προμηθέας είναι ομάδα ή έχεις τόση σχέση με τον αθλητισμό που νομίζεις ότι είναι εκείνος ο θρασύτατος που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους και του έφαγαν τα συκώτια οι αετοί; Πες, αλήθεια: Έκανες google για να μάθεις;
Έχεις καταλάβει τι έκανες το Σάββατο;
Χτύπησες τον Γιάννη, ο οποίος είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χτύπησες τον Γιάννη, που σπουδάζει παιδαγωγική. Τον Γιάννη, που είχε όνειρο ζωής να περπατήσει και το κατάφερε πριν μερικά χρόνια. Τον Γιάννη που είναι τετραπέρατος και ονειρευόταν να γίνει αθλητικός δημοσιογράφος. Τον Γιάννη που έχει τόση δύναμη στην ψυχή του και τόσο μυαλό στο κεφάλι του, όσα δε θα αποκτήσεις εσύ που τον χτύπησες με το ρόπαλο. Καταλαβαίνεις; Ευτυχώς τα τραύματα ήταν επιφανειακά και τίποτα περισσότερο. Ευτυχώς δεν του προξένησες βλάβη. Ευτυχώς δε θα γίνει σαν εσένα. Ευτυχώς την επόμενη μέρα χαμογελούσε. Ευτυχώς δεν του στέρησες ό,τι αγαπάει περισσότερο. Ευτυχώς δεν του στέρησες εκείνο που του δίνει δύναμη να στέκεται περήφανος στα πόδια του.
Δυστυχώς, η κοινωνία όσο πάει σου μοιάζει και περισσότερο. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί σαν εσένα. Βλάκες, ηλίθιοι, δειλοί. Εσύ δεν πρόκειται να καταλάβεις. Εμείς που καταλαβαίνουμε, θα κάνουμε κάτι; Ή θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν οι κουκούλες των δειλών να κρύβουν χαμόγελα σαν του Γιάννη;.sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου