Άγνωστη παραμένει η στάση των βουλευτών της κίνησης «Πράττω” του Νίκου Κοτζιά, μετά από την παραίτησή του ΥΠΕΞ και ενώ λίγο νωρίτερα έφερε στη Βουλή τα «μαύρα» κονδύλια Καμμένου.
Τόσο οι βουλευτές, όσο και ο ίδιος ο Κοτζιάς, κατά καιρούς,, έχουν διαφωνήσει με τις τακτικές της κυβέρνησης του Α.Τσίπρα. Τώρα, μετά από την άγρια κόντρα με Κοτζιά-Καμμένου και τη θυελλώδη παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο νέας επίθεσης κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, αυτή τη φορά η επίθεση θα προέρχεται από το Ν. Κοτζιά.
Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να είναι δημιούργημά του και ο ίδιος να την υποστηρίζει, όμως έγινε και η αιτία της ρήξης του ΥΠΕΞ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Θα κινηθεί κατά της συμφωνία για το Σκοπιανό ο Ν. Κοτζιάς ως αντίποινα σε Τσίπρα-Καμμένο;
Κάποιοι έχουν αρχίσει να σκέπτονται και το εξής σενάριο: Μήπως ο Τσίπρας βλέπει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να περάσει από την ΠΓΔΜ και θέλει να φορτώσει την αποτυχία στον… εμπνευστή της Ν. Κοτζιά; Ετσι και ο ίδιος θα διασωθεί πολιτικά και ο Καμμένος θα έχει να λέει στο δεξιό ακροατήριό του ότι εμπόδισε την «ντροπιαστική» συμφωνία για τη Μακεδονία.
Προς το παρόν, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά την πρωτοφανή αποπομπή Κοτζιά από τον Τσίπρα, καθ’ υπόδειξιν Καμμένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, o αποπεμφθείς υπουργός Νίκος Κοτζιάς φέρεται αποφασισμένος να φέρει στη Βουλή “καυτό” θέμα με τα “μαύρα” κονδύλια του υπουργείου Εθνικής άμυνας τα οποία διαχειρίζεται εν λευκώ ο Καμμένος.
Όπως διαρρέουν άνθρωποι του περιβάλλοντος Κοτζιά υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις πως τα κονδύλια αυτά δεν καταλήγουν σε διαχείριση θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη εθνική ασφάλεια της χώρας αλλά λειτουργούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πολιτικού προφίλ του υπουργού Εθνικής Αμύνης.
Σύμφωνα με non paper του περιβάλλοντος Κοτζιά:
«Πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων, αναλαμβάνει άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, όπως αναφέρουν πρόσωπα του περιβάλλοντός του.
Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ.Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια».
Ένα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Αμύνης. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς επανέφερε αυτή την πρότασή του και χτες, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρεται εκτενώς στον Τύπο, την αήθη επίθεση και τις ύβρεις του κ.Καμμένου στο πρόσωπο του κ.Κοτζιά.
Το ΥΠΕΞ είναι το μοναδικό υπουργείο που «περνάει” τα «μυστικά κονδύλιά” του από τη Βουλή. Αυτό έγινε με νόμο του 2017. Από τότε την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, κ.Νίκου Κοτζιά, στη Βουλή για το θέμα: Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠ.ΕΞ και λοιπές διατάξεις – Πρωτολογία ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχετικού νομοσχεδίου. 07/02/2017
Σχετικά με τα απόρρητα.
Είναι μια τολμηρή πράξη. Άκουσα την πρόταση που λέει να ορίσουμε έναν δικαστικό, τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Βουλής. Προσέξτε να ο Γενικός Γραμματέας –ο υπηρεσιακός, και όχι πολιτικό, αυτός είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου- είναι αυτός που
διαχειρίζεται και ελέγχει τις δαπάνες από τα απόρρητα. Δεν μπορεί να είναι και αυτός που αποφασίζει.
Δεύτερον, ο δικαστικός να έρθει και στο Υπουργείο. Έρχονται οι δικαστικοί. Αλλά το νόημα του νόμου δεν είναι να ορίσω κάποιον παραπάνω πάνω στο Υπουργείο. Αν χρειαστεί, να βάλουμε και δέκα. Το νόημα του νόμου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα που να είναι μυστικό από τη Βουλή. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ενέργεια που να μπορεί να αποκλείσει κανείς από τα δικαιώματα της Βουλής.
Κατά συνέπεια, πρέπει η Βουλή να τα βλέπει. Δεν είναι θέμα να τα βλέπει ένας πρόεδρος δικαστηρίου. Η Βουλή πρέπει να τα βλέπει.
Πώς να τα βλέπει; Συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ένα εξαιρετικό Βουλευτή και κοινοβουλευτικό άντρα, και φέραμε τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Να το βλέπει η Επιτροπή, να μην το μοιράζεται, να το διαβάζει εκεί, να αποφασίζει, να πηγαίνουν πίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών επιτόπου.
Έχει δίκιο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει να διασφαλίζουμε τα ζητήματα της διαφάνειας, αλλά στους εκπροσώπους των κομμάτων, που είμαι πεπεισμένος ότι με ευθύνη τα κόμματα θα τους διορίσουν ή θα τους προτείνουν για αυτήν την Επιτροπή, γιατί να έχω εγώ λιγότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έχω στους διοικητικούς υπαλλήλους που βλέπουν τις απόρρητες δαπάνες; Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική Βουλή λιγότερο από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μας και για αυτήν τη διαφάνεια συζητάμε (…)».
To αιχμηρό tweet Κοτζιά για τον Τσίπρα
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτησή του στο Twitter απείλησε τον Αλέξη Τσίπρα με αποκαλύψεις.
Ο Νίκος Κοτζιάς σήκωσε τους τόνους και άφησε να εννοηθεί πως πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σημειώνοντας μάλιστα ότι «έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις»
Η ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών δείχνει πως είναι αποφασισμένος για όλα αν και τις τελικές του αποφάσεις θα τις λάβει το αμέσως προσεχές διάστημα.
Από την ανάρτησή του φαίνεται πως είναι απόλυτα δυσαρεστημένος από τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και θεωρεί πως τον άδειασε όπως τον άδειασαν και υπουργοί που έλαβαν θέση ή απέφυγαν να τοποθετηθούν στο υπουργικό.
«Έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό τις επιλογές του και κατόπιν εγώ τις δικές μου», έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
«Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος», πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς.
Το tweet του Νίκου Κοτζιά:
Την παραίτησή του υπέβαλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Κοτζιάς θεώρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε ίσες αποστάσεις από τον ίδιο και τον Πάνο Καμμένο ενώ το πρωί της Τρίτης τον «άδειασε» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το τραίνο.
Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην στάση που θα τηρήσουν εφεξής τόσο ο Νίκος Κοτζιάς όσο και οι βουλευτές, Νίκος Τόσκας, Γιώργος Τζιμάνης και Γεωργία Γεννιά, ο οποίοι μετέχουν στην «Κίνηση Ιδεών και Δράσης «Πράττω», που έχει ιδρύσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Κατά το παρελθόν μάλιστα τα μέλη της Κινησης είχαν εκφράσει διαφωνίες για τη διαδικασία εκλογής του ΠτΔ που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός, ενώ είχαν αντιδράσει έντονα όταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και μέλος κίνησης, Νίκος Τόσκας, είχε δεχθεί επίθεση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για την έφοδο της αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτήρια της Θεσσαλονίκης και τη σύλληψη των καταληψιών.
Υπενθυμίζεται επίσης πώς η κυρία Γεννιά είχε καταψηφίσει τον περασμένο Οκτώβριο το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλλου διαφωνώντας με το δικαίωμα διόρθωσης από τα 15 έτη ενώ είχε εκφράσει την διαφωνία της με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα .πηγη https://www.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου