Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενο «θερμό» επεισόδιο στο ακριτικό Καστελλόριζο, με τα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμη και για επιχείρηση απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», το οποίο επικαλείται ανώτερες πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), το Καστελλόριζο έχει πλέον γεμίσει από δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πλέον στην προκυμαία του νησιού, πέραν των τουριστών που ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν, μπορεί κανείς να δει πολυάριθμες μονάδες των δύο Όπλων, ενώ στ’ ανοιχτά περιπολεί σε μόνιμη βάση μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, δεν αποκλείεται στο σημείο να παραπλέει κι ένα από τα δύο υποβρύχια του Ναυτικού.
Στο νησί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς μεταξύ των κατοίκων υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι οι γείτονες θα επιχειρήσουν απόβαση. Διαθέτουν, άλλωστε, δυνάμεις τόσο στην Αττάλεια όσο και στην πόλη Νταλαμάν.
Με το δάχτυλο στη σκανδάληΌπως αναφέρει η «Εστία», στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επικρατεί συναγερμός, ενώ το ηθικό παραμένει ακμαιότατο, παρά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
Μάλιστα, η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι οι Τούρκοι μπορεί να επιδιώξουν αντιπερισπασμό υψηλής επικοινωνιακής και συμβολικής σημασίας επάνω στη Μεγίστη, μεταφέροντας ιδιώτες μαζί με πρόσφυγες, για να κάνουν σόου εντυπώσεων.
Ενδεχομένως, σημειώνει η εφημερίδα, να επιχειρήσουν ακόμη και κατάληψη ωρών με ιδιώτες, προκειμένου να στείλουν μήνυμα αμφισβήτησης επί της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Μεταξύ των κατοίκων, λέει η “Εστία”, επικρατεί ένταση και εγρήγορση καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι Τούρκοι αναζητούν αφορμή για να πραγματοποιήσουν… απόβαση.
Το σενάριο ωστόσο μπορεί να μην αφορά σε πραγματική απόβαση με δυνάμεις τις οποίες διαθέτει σε κοντινή απόσταση η Τουρκία, αλλά σε απόβαση άλλου είδους δυνάμεων με στόχο την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής επικράτειας.
Στο σημείο αυτό αρκεί κανείς να θυμηθεί το σκηνικό που στήθηκε στα Ίμια μετά από μια “απόβαση» κάποιων “δημοσιογράφων” που έστησαν την Τουρκική σημαία.
Έτσι μια “απόβαση” πολιτών μαζί με πρόσφυγες για να κάνουν ένα σόου εντυπώσεων ή μια ολιγόωρη “κατάληψη” σε κάποιο σημείο του νησιού, μόνο και μόνο για να δηλωθεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας αρκεί για να προκληθεί ένταση.
Ανάλογα επεισόδια περιγράφουν οι ειδικοί ότι μπορούν να συμβούν σε νησίδες στο Αιγαίο. Μια “κατάληψη” νησίδας από κάποια τουρκική “περιβαλλοντική οργάνωση” η ανακοίνωση μιας συναυλίας από κάποια οργάνωση νεολαίας τουρκικού κόμματος σε ελληνική νησίδα της οποίας οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία ή ένα “ναυάγιο” σε μια από τις εν λόγω νησίδες και μια “επιχείρηση διάσωσης” από τουρκικά μέσα μπορούν να προκαλέσουν ένταση.
Είναι σενάρια που όσο περίεργα ακούγονται άλλο τόσο επικίνδυνα είναι. Είναι σενάρια τα οποία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα στο πλαίσιο ¨ασύμμετρου πολέμου” ή στο πλαίσιο επιχείρησης που θα δικαιολογήσει το “ατύχημα”.
Καστελόριζο απόβαση Τούρκων σενάριο
Σε ό,τι αφορά στο Καστελόριζο, φαίνεται ότι τα σενάρια γίνονται πιο αληθοφανή καθώς το νησί βρίσκεται κυριολεκτικά στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας σε απόσταση αναπνοής από τις τουρκικές ακτές και κυρίως δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να διεκδικήσει ΑΟΖ τεραστίου μεγέθους ως τα όρια εκείνης της Κύπρου οδηγώντας την Άγκυρα σε ασφυξία… Έτσι χτίζεται το σενάριο άμεσης απειλής ή έστω στοχοποίησης.
Βέβαια η Τουρκία ποτέ δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση χωρίς πριν να έχει εξασφαλίσει “άδεια” ή “ανοχή” των μεγάλων δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Τέτοιου είδους “άδεια” ο Ερντογάν δεν φαίνεται πως έχει… Θέλει ωστόσο με κάθε τρόπο να ακυρώσει την πιθανότητα ένωσης της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς αυτό θα σημάνει ότι θα μείνει μακρυά από το ενεργειακό “παιχνίδι” στην Ανατολική Μεσόγειο…
Η “πρόβα” διακοπής των ΝΑΤΟϊκών επικοινωνιών που έγινε την περασμένη εβδομάδα σε περιοχές γύρω από την Κάρπαθο δημιουργεί κάποια ερωτήματα… Η ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο είναι αυξημένη για την αντιμετώπιση κάθε είδους σεναρίου.
Εμείς να θυμήσουμε απλά πως το σενάριο δεν είναι ακραίο, καθώς μόλις πριν ένα έτος στο παρά 5 αποσόβησαν οι ΗΠΑ τουρκική απόβαση στο Καστελόριζο!
Οπως γράφαμε, η «μυστική» παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς διπλωμάτες με σκοπό την μείωση των εντάσεων σε δύο χώρες, που αποτελούν τους κύριους «πυλώνες» του συστήματος ασφαλείας του ΝΑΤΟ στην ΝΑ Μεσόγειο.
Η Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι δεσμεύεται στο να μειώσει και άλλο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Η αμερικανική παρέμβαση σε Αθήνα και Άγκυρα ενδεχομένως να αποσόβησε προετοιμασμένη τουρκική εισβολή σε ελληνικό νησί, η οποία ήταν σχεδόν έτοιμη.
«Άλλες πληροφορίες» από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για τουρκικό σχέδιο για κατάληψη του Καστελόριζου.
Εκτίμηση των ισραηλινών υπηρεσιών είναι ότι «πράγματι υπάρχει ανεξήγητη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας.
Οι Ισραηλινοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «ακατανόητες» τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ειδικά της Αεροπορίας είναι σε πολύ χαμηλό σημείο.
Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι «στα Δωδεκάνησα βρίσκεται η εστία της σύγκρουσης και πιθανότατα σε ένα εκ των Μεγίστη (Kαστελόριζο), Ρω και Στρογγύλη. Στα Ιμια ή στην Παναγιά ή σε άλλα σημεία του Αιγαίο, απλά θα εκβιάσουν κίνηση, αλλά δύσκολα θα ρισκάρουν».
Τα νησιά είναι μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεκάδες μίλια ή εκατοντάδες μακριά από την Ρόδο και την Κάρπαθο, τα τρία αυτά νησιά «συγκρατούν» την ελληνική ΑΟΖ η οποία συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ https://www.html.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου