Από τύχη δεν βούλιαξε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που εμβολίστηκε από τουρκικό πλοίο στην περιοχή των Ιμίων. Πληροφορίες αναφέρουν πώς οι ζημιές που υπέστη το σκάφος με αριθμό 090 είναι πολύ σοβαρές και το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα είναι χάριν των ελιγμών που έκανε την τελευταία στιγμή ο χειριστής.
Επρόκειτο δηλαδή για «δολοφονική» ενέργεια από την πλευρά των Τούρκων μέσα στη νύχτα, αφού το σκάφος του Λιμενικού βρίσκονταν ακινητοποιημένο εκτελώντας βάρδια στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όταν το UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής αφού παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα έπεσε πάνω του με ταχύτητα.
Το περιστατικό σήμανε συναγερμό και δόθηκε εντολή να σπεύσουν στην περιοχή πλοία του Λιμενικού και όχι πολεμικά προκειμένου να αποφευχθεί μία κλιμάκωση. Η ενέργεια αυτή των Τούρκων θύμισε πολύ το σκηνικό που είχε γίνει το 1996 και οδήγησε στην κρίση των Ιμίων. Έτσι αποφασίστηκε τα πολεμικά πλοία να κρατηθούν σε απόσταση από την περιοχή.
Ήδη η Τουρκία διέθεσε πολλά σκάφη τόσο της Ακτοφυλακής όσο και του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και αν επιχειρούνταν κλιμάκωση η κατάσταση θα ήταν δύσκολη. Από ελληνικής πλευράς στη Λέρο βρίσκονταν η κανονιοφόρος «Πολεμιστής» και σε μία πιο μεγάλη ακτίνα μια ΤΠΚ και ένα Περιπολικό σκάφος.
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν και άσκηση στην περιοχή της Ρόδου, όπου τη νύχτα έκαναν κόσκινο τον εθνικό εναέριο χώρο. Ελικόπτερα απονηώθηκαν από φρεγάτες και πραγματοποίησαν παραβάσεις, αλλά και παραβιάσεις, όπως επίσης και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235. Συνολικά έγιναν 13 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 7 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.Το γεγονός αυτό κράτησε σε επιφυλακή ολόκληρη την αεράμυνα της χώρας, αν και πληροφορίες από την Πολεμική Αεροπορία αναφέρουν πώς δεν έγινε καμία πτήση για αναγνώριση ή αναχαίτιση των τουρκικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών στην περιοχή της Ρόδου.
Η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή των Ιμίων, της Ρόδου, αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτή τη στιγμή γίνονται συσκέψεις επι συσκέψεων της στρατιωτικής ηγεσίας και σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία, αλλά και με το υπουργείο Εξωτερικών αναμένονται να ληφθούν αποφάσεις για το πώς η Ελλάδα θα χειριστεί την κρίση με την Τουρκία.
Εκείνο που απασχολεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι η Τουρκία τα βρίσκει μπαστούνια στη Συρία, χάνει πολλούς στρατιώτες, άρματα μάχης και ελικόπτερα και μπορεί να στραφεί στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να στήσει μια κρίση και να τονώσει το εθνικό φρόνημα που έχει καταβαραθρωθεί από τα φέρετρα τα οποία έρχονται από την Αφρίν.
Η κατάσταση λοιπόν είναι εξαιρετικά κρίσιμη…https://www..html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου