Eπιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για άμεση απόκτηση από την Ελλάδα τουλάχιστον σε πρώτη φάση δύο φρεγατών πολλαπλών ρόλων FREMM με option άλλες δύο οι οποίες μπορεί να είναι και οι κορβέτες Gowind. Το γεγονός ότι η απόκτηση τους θεωρείται και μονόδρομος και δεδομένη φαίνεται από το γεγονός πως έχει αποφασιστεί να μην γίνει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ του Στόλου αλλά να υπάρξει ενίσχυση με 4 νέες φρεγάτες (ή κορβέτες).Η πολιτική και στρατιωτική βούληση της ηγεσίας της χώρας είναι δεδομένη. Δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς με μια Τουρκία εκτός ελέγχου.
Αυτό που θα συζητηθεί είναι ο τρόπος αποπληρωμής με πολύ σοβαρό ενδεχόμενο οι FREMM να αποκτηθούν με λίζινγκ και αργότερα option αγοράς. Κάτι στο οποίο οι Γάλλοι είναι θετικοί.
Το κόστος έτσι δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. Tι είναι 1 δισ. για την ασφάλεια της χώρας;
Σε μια τέτοια περίπτωση,οι διαθέσιμες με τη μορφή παραχώρησης – δανεισμού ορισμένου χρόνου, αφορά τις Aquitaine σε υπηρεσία από το 2012 και Provence σε υπηρεσία από το 2015.
To πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι Γάλλοι εμφανίζονται θετικοί στο να έρθουν «πακέτο» με τον πύραυλο κλάσης SCALP Naval ή MdCN (Missile de Croisière Naval). Ο πύραυλος βάλλεται από εκτοξευτή Sylver A70 είναι κατασκευής της MBDA, έχει βάρος εκτόξευσης 1.400 κιλά,βάρος κεφαλής 300κιλών, μήκος 5,5μ. και μέγιστη εμβέλεια στα 1.400χλμ. Θυμίζουμε ότι παλαιότερα Αμερικανοί και Τούρκοι ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο απόκτησης της χώρας «Scalp»…
Ανώτατη πηγή του ΥΠΕΘΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες τονίζοντας πως η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) «τρέχει» να επιλύσει τα προβλήματα του Στόλου.
Η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Γάλλους όλα τα σούπερ-όπλα, FREMM, Scalp και Exocet…
Μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος έχει δώσει διευκολύνσεις στο Γαλλικό Ναυτικό, και ο γαλλικός κολοσσός Total δραστηροποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Γιατί τίποτα δεν γίνεται στην τύχη…
Στα θέματα της άμυνας, η Γαλλία αναγνώρισε την στρατηγική σημασία της Κύπρου, τόσο στη διμερή συνεργασία όσο και για την ίδια την Ε.Ε. και, όπως έγινε γνωστό, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση διευκολύνσεων στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.
Την Κύπρο θα επισκεφθούν ψηλόβαθμα στελέχη του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, για να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν και τη ναυτική βάση στο Ζύγι, καθώς και άλλα θέματα ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα υπάρξει παροχή διευκολύνσεων και στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», αλλά και άλλου είδους διευκολύνσεις.
Πάντως, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της κλάσης Gowind είναι η ράμπα που επιτρέπει την ταχεία επιχειρησιακή αξιοποίηση ταχυπλόων, ιδανικό χαρακτηριστικό για αποστολές προστασίας εξεδρών άντλησης πετρελαίου/φυσικού αερίου..
Πρόκειται για μια δυναμική σχεδίαση που μπορεί να φτάσει εκτόπισμα μέχρι 2.400 τόνους και διαθέτει βλήματα επιφανίας-επιφανείας ΜΜ-40 Βlock 2 Exocet, βλήματα επιφανείας-αέρος ASTER 15, πυροβόλο των 76 χλστ., ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό, ταχύπλοα για βατραχανθρώπους, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το μήκος του σκάφους είναι 87 μέτρα και το πλάτος του 13 μέτρα και μπορεί να έχει αυτονομία 8.000 ναυτικών μιλίων (περίπου τρεις εβδομάδες), ενώ έχει μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβων.
Οι Αμερικανοί υμνούν την ΜΥΑ και την ενισχύουν…
Διθυραμβικό άρθρο για την ΜΥΑ της ελληνικής Ακτοφυλακής δημοσίευσε η ιστορική αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Το άρθρο αφορούσε το ρεσάλτο στο φορτηγό πλοίο -κινητή βόμβα με σημαία Τανζανίας που είχε φορτώσει στην Τουρκία 29 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες συνολικού βάρους 490 τόνων (πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία και ειδικό τζελ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες), με προορισμό τη Λιβύη.
Οι διθύραμβοι για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό της ελληνικής ΜΥΑ είναι και ένα «καρφί» για την Τουρκία καθώς όλες οι παράνομες δραστηριότητες εξορμούν από εκεί, ενώ η αντίστοιχη τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποιεί παρόμοιες επιτυχίες κάτι που σημαίνει είτε ανικανότητα είτε σκόπιμη αδιαφορία.
Οι Αμερικανοί φαίνεται να δίνουν στην Ελλάδα τον ρόλο του βασικού θεματοφύλακα τη ασφάλειας στην Μεσόγειο.
Ετσι, τον Φεβρουάριο πιθανότατα θα προχωρήσει και η προμήθεια λέμβων υψηλής ταχύτητας τύπου Mark-V (μήκους 25 μέτρων), η αποδέσμευση των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ εστάλη και η σχετική επιστολή αποδοχής (Letter of Acceptance).
Στις ΗΠΑ θα μεταβεί τον Φεβρουάριο αντιπροσωπεία Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι θα επιθεωρήσουν τις συγκεκριμένες λέμβους, που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των βατραχανθρώπων του Π.Ν. Η συγκεκριμένη προμήθεια ακολουθεί την πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση 70 ελικοπτέρων ΟΗ-58D Kiowa Warrior, η οποία εγκρίθηκε και οριστικά από το ΚΥΣΕΑ και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρή αναβάθμιση του οπλοστασίου της Αεροπορίας Στρατού.
Οι πρώτες αφίξεις των ελικοπτέρων θα αρχίσουν εντός του 2018 και η αρχική επιχειρησιακή ικανότητά τους αναμένεται να έχει επιτευχθεί έως το 2019. Στόχος του αρχηγού ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη ένταξή τους στις δομές της Αεροπορίας Στρατού με διασπορά τους στα νησιά του Αιγαίου.
Aquitaine και Provence σε Βίντεο....https://www.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου