Το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε χθες να απαξιώσει το αλβανικό site που έκανε λόγο για συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων όχι μόνο στο όνομα, το οποίο όπως ανέφερε θα είναι «Νέα Μακεδονία», αλλά και στα θέματα της γλώσσας και της εθνικότητας. Μπορεί όντως να επρόκειτο για ένα «περίεργο» δημοσίευμα η αλήθεια είναι όμως πώς όλα αυτά μαζί θα συμφωνηθούν «πακέτο».Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα λέγονται οι Σκοπιανοί; Τι εθνικότητας θα είναι και ποια η ονομασία της γλώσσας που θα υιοθετηθεί; Μπορεί κανείς να απαντήσει σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα από το υπουργείο Εξωτερικών αντί να προβαίνει σε διαψεύσεις;
Έχουμε ως δεδομένο ότι το όνομα θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο απ’ όλες τις πλευρές αυτό και μάλιστα η ελληνική πιέζει τους Σκοπιανούς να αποδεχθούν μία σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Είναι επίσης δεδομένο πώς στην πρόσφατη συμφωνία «καλής γειτονίας» που έγινε μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας συμφωνήθηκε πώς οι γλώσσες που γίνονται αποδεκτές είναι η «μακεδονική» και η βουλγαρική. Είναι σαφώς μίας εξέλιξη αρνητική για την Ελλάδα η οποία είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και τις εξελίξεις στο ονοματολογικό.
Και το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν είναι πώς το υπουργείο Εξωτερικών σπεύδει να διαψεύσει πώς το όνομα δεν θα είναι «Νέα Μακεδονία», η γλώσσα που θα συμφωνηθεί δεν θα είναι η «μακεδονική» και η εθνικότητα επίσης η «μακεδονική»; Κι αφού τα αποκλείει μπορούν να μας που από τη Βασιλίσσης Σοφίας ποιες ακριβώς προτείνει η ελληνική πλευρά.Είναι προφανές πώς οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων εξελίσσονται σε τραγωδία για τα εθνικά ζητήματα με τα Σκόπια να διεκδικούν και την Ελλάδα να τους δίνει το δικαίωμα να ονομάζονται «Μακεδόνες» και να αυτοχαρακτηρίζονται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γιατί πώς θα τους επιβάλει να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και να μην αναφέρονται ως «Μακεδόνες» όταν περισσότερες από 140 χώρες τους έχουν αναγνωρίζει με το όνομα «Μακεδονία»;
Ως προς τι λοιπόν η βιασύνη να… λυθεί το ονοματολογικό των Σκοπίων. Φαίνεται ξεκάθαρα πώς υπάρχει μια επίσπευση των διαδικασιών, αφού και η συνάντηση των δύο διαπραγματευτικών ομάδων υπό των Μάθιου Νίμιτς, τον άνθρωπο του Σόρος, θα γίνει τελικά στις 17 αντί στις 19 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, όπως αναφέρουν στο ΑΜΠΕ διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.
Η τελευταία συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αναγγέλλοντας την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Αποσαφήνισε, μάλιστα, πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες πρόσθεσε.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δύο σημαντικές συναντήσεις με τις οποίες εγκαινίασε τη νέα χρονιά στην Αθήνα, ο κ. Οσμάνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Στη συνέχεια, στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε το 2018 ως «χρυσή χρονιά», μία ευκαιρία για τη χώρα του να επιτύχει πρόοδο σε σχέση με την ευρωατλαντική ολοκλήρωσή της, ιδιαίτερα ως «ιστορικό» το πρώτο εξάμηνο. «Το 2018 θα ανήκει σε εμάς, στις δύο χώρες όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας, για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασια μας και τελικά να λύσουμε τη διαφορά που έχουμε και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας (στους ευρωατλαντικούς θεσμούς)» σημείωσε.https://www..html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου