Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Αμερικανοί ξεκινούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την προστασία του 6ου Στόλου!Η Αγκυρα απαντά με αποστολή πολεμικών πλοίων στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι Αμερικανοί ξεκινούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την προστασία του 6ου Στόλου!Οι Αμερικανοί ξεκινούν γεωτρήσεις προς ανεύρεση φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αυτό αποτελεί κρίσιμη εξέλιξη σε ότι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί πλέον η τουρκική παραβατικότητα: Συγκεκριμένα δύο γεωτρήσεις στο βυθο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ θα πραγματοποιήσει η αμερικάνικη εταιρεία ExxonΜobil, το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ως μέλος της κοινοπραξίας Exxon Mobil – Qatar Petroleum που έχει κερδίσει τα δικαιώματα του βυθοτεμαχίου.
Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Τρίσταν Άσπρεϊ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν λίγο στη Λευκωσία.
Η δήλωση του Τρίσταν Άσπρεϊ έγινε στην παρουσία των υπουργών Μεταφορών και Ενέργειας της Κύπρου, αλλά και πρεσβευτών αρκετών χωρών και αυτό έχει την σημασία του. Να πούμε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρ.Τίλερσον, ήταν στέλεχος της ExxonΜobil μέχρι πριν αναλάβει το υπουργείο.
Επίσης, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συμβάσεις για τις εξέδρες γεώτρησης και ο σχεδιασμός των φρεατίων. 
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ενδείξεις είναι "Πολύ ενθαρρυντικές".
"Οι έρευνες θα γίνουν υπό την προστασία του 6ου αμερικανικού Στόλου, αν χρειαστεί να παρέμβει", δηλώθηκε από αμερικανικής πλευράς.Το πιο πολυπόθητο οικόπεδο ήταν το «10», καθώς «υπόσχεται την ύπαρξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος.
Για την απόκτησή του ανταγωνίστηκαν τρεις πλευρές: Οι Exxon Mobil – Qatar Petroleum, η ΕΝΙ – Total και η Νορβηγική Statoil.
Το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Αγκυρα απαντά με αποστολή πολεμικών πλοίων στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖΔύο NAVTEX για ασκήσεις με πυρά στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας εξέδωσε η Αγκυρα ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν μέσω της ExxonMobil σε γεώτρηση στο "οικόπεδο" 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι ΗΠΑ με την κίνησή τους καταδεικνύουν ότι αποδέχονται την κυπριακή κυριαρχία σε αυτό που η Αγκυρα χαρακτηρίζει "Τουρκική υφαλοκρηπίδα", κάτι που σήμανε συναγερμό στην Τουρκία.
συγκεκριμένα «Δεσμεύουν», για σήμερα από τις 11.00 το πρωϊ μέχρι τις 4.00 το απόγευμα,, περιοχή που ξεκινά από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, έκτασης 1.500 τετραγωνικών ν. μιλίων.Να σημειωθεί ότι τα κοιτάσματα αυτά συνορεύουν προς τα βόρεια με το οικόπεδο 10 που θα κάνουν έρευνες οι Αμερικανοί.
Επίσης, καθορίζουν σημείο στο νότιο άκρο της ζώνης αυτής για «ρυμούλκηση υποβρυχίου αντικειμένου» από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.
Στο μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης σχετικά με τις έρευνες στης ΕΝΙ δήλωσε ότι "Είμαστε σε καλό δρόμο με την γεώτρηση στο Οικόπεδο 11, καθώς η διαδικασία προχωρά κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, ανέφερε συστήνοντας υπομονή αναφορικά με τα ευρήματα".
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TV ONE o Υπουργός Ενέργειας, τόνισε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφές με την κοινοπραξία ΤΟΤΑL – ENI και όταν έρθει η ώρα θα γίνουν η απαραίτητες ανακοινώσεις, ενώ όπως ανέφερε η Κύπρος «χτίζει» στον East Med.http://www -toy                 http://www.gia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου