Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου κομίζει τελεσίγραφο- «casus belli» για το Κυπριακό. Κύριος μοχλός πίεσης είναι η έναρξη τοτρκικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου για επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα μετά από 2,5 χρόνιαΟ κ. Γιλντιρίμ αναμένεται να μεταβεί και στη Θράκη.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Γιλντιρίμ γίνεται σε μια περίοδο που ιδιαίτερα σημαντικά ανοιχτά θέματα, όπως το προσφυγικό, αλλά κυρίως το κυπριακό με προγραμματισμένη διάσκεψη στη Γενεύη στα τέλη του μήνα.
Εν τω μεταξύ,ο λεγόμενος «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, δήλωσε ότι πριν το τέλος του 2017 θα έρθει η πλατφόρμα γεωτρήσεων της Τουρκίας και θα αρχίσει να λειτουργεί,όσον αφορά την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που θα εξευρεθούν, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους του 2011, το ψευδοκράτος θα πάρει το 50% του κέρδους, ενώ θα εξαιρεθεί από τυχόν ζημιά.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί», ο κ. Ατούν ανέφερε επίσης ότι «συμφωνήθηκε όλες οι σεισμικές έρευνες να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουλίου και μέχρι το τέλος 2017 να έρθει η πλατφόρμα γεωτρήσεων για να ξεκινήσει εργασία στο μέρος που θα κριθεί κατάλληλο».Θα γίνουν έρευνες και στην περιοχή μεταξύ Μόρφου και Αντάλειας, πρόσθεσε.
«Αναμφίβολα υπάρχει ένας ξεκάθαρος δικός μας εταίρος και αυτός είναι η Τουρκία».
Ο κ. Ατούν συμπλήρωσε ότι η συμφωνία για διαμοιρασμό κατά 50% του κέρδους και «διαφυλάσσει τα συμφέροντά μας» και χαρακτήρισε σπάνια μια τέτοια συμφωνία που δεν διαμοιράζεται και τη ζημιά με την «φιλοξενούμενη χώρα».
Τον Απρίλιο του 2012 στη γεώτρηση που έγινε κοντά στο χωριό Σύγκραση, ανέφερε ο Σουνάτ Ατούν, υπήρξε μια πολύ σοβαρή ένδειξη για ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή και στο υλικό που εντοπίσθηκε δόθηκε το όνομα «εξαιρετική πηγή».
Πρόσθεσε δε ότι παρά το ότι η «νότια Κύπρος» προέβη σε συμφωνίες με 5-6 διαφορετικές εταιρείες από 3-4 χώρες, σε αυτό το θέμα δεν δόθηκε σημασία και ακολουθήθηκε μια πολιτική χωρίς όραμα.
Κατά τον Σουνάτ Ατούν η συμφωνία του 2011 Τουρκίας – ψευδοκράτους για έρευνες και γεωτρήσεις σε ξηρά και θάλασσα είναι πολύ σημαντική και εκτός από την γεώτρηση στη Σύγκραση υπενθύμισε ότι το Πίρι Ρέις διεξήγαγε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και το 2014 στη ξηρά, στην περιοχή της Μόρφου, είχε προγραμματιστεί άλλη μια γεώτρηση.http://www.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου