Μεγάλα και άκρως σημαντικά σχέδια έχει η τουρκική αμυντική βιομηχανία στα πλαίσια της ανάδειξης της χώρας ως περιφερειακής δύναμης , σε Αιγαίο , Α.Μεσόγειο και φυσικά Μέση Ανατολή.
Η Τουρκία κάτω από άκρα μυστικότητα από το 2014 ετοιμάζει ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο και όπλο LASER των οποίων οι δοκιμές ευρίσκονται στα τελικά στάδια για να εξοπλίσουν τις νέες Φρεγάτες τύπου Stealth TF-2000. Το Sapan όπως ονομάζεται είναι το πρώτο «εθνικό» ηλεκτρομαγνητικό όπλο που αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK (Τουρκικό Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών) σε αγαστή συνεργασία με την ASELSAN .
Το πυροβόλο θα δύναται να εκτοξεύσει το βλήμα με την χρήση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και τεράστια ταχύτητα επιτυγχάνοντας πολλαπλάσια καταστροφικά αποτελέσματα επί οποιαδήποτε στόχου.Το τουρκικό πυροβόλο αναπτύχθηκε από την γνωστή αμυντική εταιρεία ASELSAN και θα εκτοξεύει βλήματα με ηλεκτρομαγνητική ενέργεια θα παρουσιαστεί επίσημα στην Κωνσταντινούπολη, στην διεθνή αμυντική έκθεση IDEF 2017 μαζί με τα υπόλοιπα «προϊόντα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Επίσης σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα το Επιστημονικό και Τεχνολογικό τουρκικό ίδρυμα TUBITAK ευρίσκεται στο τελικό στάδιο προγράμματος ανάπτυξης ενός υψηλής ισχύος συστήματος λέιζερ (ετοιμάζεται από το 2013), το οποίο και αυτό θα εξοπλίσει τις σύγχρονες τουρκικές φρεγάτες .Τέτοια όπλα επί του παρόντος χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει το δημοσίευμα .
Το ίδρυμα SAVTAG TUBITAK, το τουρκικό «ισοδύναμο» του προηγμένου ινστιτούτου «DARPA», του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, έχει τεθεί επίσημα υπεύθυνο για την ανάπτυξη ενός σχεδίου κατασκευής ενός όπλου λέιζερ με την ονομασία «Πρόγραμμα 1007», το οποίο θα εξοπλίσει όλα τα νέα τουρκικής κατασκευής επιτεύγματα (αρχικά την φρεγάτα TF-2000 , κά) .
Το πρόγραμμα «υποστηρίζεται» από το σύνολο των αμυντικών εταιρειών και των πανεπιστημίων της Τουρκίας με σκοπό την επιτυχία αυτού του φιλόδοξου προγράμματος.
Το λέιζερ που σχεδιάζεται θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως οπλικό σύστημα ακριβείας (CIWS) στην επόμενη γενιά φρεγατών της Τουρκίας, TF-2000, με κύρια αποστολή την καταστροφή εχθρικών πλοίων, αεροσκαφών και πυραυλικών απειλών.
Το πρόγραμμα κατασκευής του τουρκικής εμπνεύσεως και κατασκευής όπλου λέιζερ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα και υλοποιείται κάτω από συνθήκες άκρα μυστικότητας ως «άκρως απόρρητο», μια κατάσταση, που απαιτεί από όλους τους συμμετέχοντες να συμμορφωθούν με τους όρους ασφάλειας SAVTAG και τους κανονισμούς ασφαλείας αναφέρουν Τούρκοι ειδικοί Εάν εφοδιάσουν αρχικά τις Φρεγάτες τους και στην συνέχεια τις Κορβέτες οι Τούρκοι με «railgun» όπως ονομάζεται το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο και συστήματα laser σε συνδυασμό με το νέο αεροπλανοφόρο TCG ANADOLOY, θα αποκτήσουν μεγάλο πλεονέκτημα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, αλλά το ζήτημα επίσημα είναι ακόμη σε υποθετικό στάδιο.
Μιλάμε για πολύ προηγμένα οπλικά συστήματα τόσο για το L;aser όσο και για το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο που απαιτούν πολλές εξαντλητικές δοκιμές.
Επισημαίνεται ότι το βλήμα θα εξέρχεται από το «railgun» με 2000-2500 m/sec ως ταχύτητα εξόδου και θα χρησιμοποιηθεί ως ένα σύστημα πυροβολικού άκρως αποτελεσματικού σε απόσταση άνω των 300 χιλιομέτρων.
Επίσης το πυροβόλο θα δύναται να χρησιμεύσει ως οπλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας με υψηλό επίπεδο δραστικότητας έναντι των οποιοδήποτε εναέριων απειλών.
Πρόκειται σαφώς για ένα πάρα πολύ σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα το οποίο σε συνδυασμό με «έξυπνα πυρομαχικά» θα δώσει ενδεχομένως μεγάλες δυνατότητες στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Η χρήση του όπλου έχει σχεδιαστεί ως ένα σύστημα εναέριας άμυνας για την προστασία των τουρκικών πολεμικών πλοίων από τον εχθρό από την δράση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ΑΦΝΣ.
Ειδικοί διεθνείς αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτού του είδους η τεχνολογία υπερηχητικών πυρομαχικών αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί στην άμυνα κατά των βαλλιστικών πυραύλων από τους Τούρκους.
Η Ελλάδα και το ένδοξο πολεμικό ναυτικό μας είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι δεν πρόκειται να καθίσει με «σταυρωμένα χέρια», και αναμένεται να εξοπλιστεί με οπλικά συστήματα τα οποία θα είναι σε θέση να «απαντήσουν» άμεσα στα πάρα πολύ φιλόδοξα τουρκικά σχέδια, για κυριαρχία στην περιοχή.
Λύσεις υπάρχουν πολλές στο εξωτερικό απλά ότι γίνει πρέπει να ξεκινήσει από αύριο κιόλας διότι οι κίνδυνοι από την άλλη πλευρά αυξάνονται ημέρα με την ημέρα.
Είτε με συνεργασίες με ξένες εταιρείες είτε με εκμετάλλευση Ελλήνων του εξωτερικού και διαφόρων τεχνολογικών ινστιτούτων, η κατασκευή ανάλογων οπλικών συστημάτων μοιάζει να είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας έστω και μελλοντικά , αρκεί να υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να αναπτύσσεται τεχνολογικά κάθε ημέρα και εμείς να παρακολουθούμε….«απλά»…δεν γίνεται..
Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η ASELSAN έχει προβεί ήδη σε αρκετές δοκιμές του ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου, οι οποίες φέρονται να διεξήχθησαν με επιτυχία στο τέλος του 2016.
Οι δοκιμές θα συνεχιστούν και κατά την διάρκεια του 2017. Για το σύστημα Laser , ο τουρκικός τύπος τηρεί σιγή ιχθύος και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εν λόγω σύστημα.
«Η ASELSAN, κατά το επόμενο διάστημα αναπτύσσει «προϊόντα» αυτού τους είδους και έχει ως στόχο να καταστεί μια εκ των κορυφαίων κατασκευαστών ηλεκτρομαγνητικών πυροβόλων στον κόσμο», αναφέρει Τούρκος αξιωματούχος.
Μπορούμε να φανταστούμε όλοι όταν αυτό το τουρκικό πρόγραμμα πάρει «σάρκα και οστά» τι είδους κίνδυνος παραμονεύει για το ελληνικό ΠΝ στο Αιγαίο πέλαγος.
Εκτιμάται ότι η εμφάνιση του όπλου αυτού θα έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με την εμφάνιση από το βυζαντινό ναυτικό της εφεύρεσης του μηχανικού Καλλίνικου με το «υγρό πυρ» .
Επίσης πρέπει να υπογραμμισθεί ότι στην συγκεκριμένη προσπάθεια των Τούρκων συμμετέχει το σύνολο του επιστημονικού και αμυντικού προσωπικού και ιδρυμάτων της Τουρκίας δίνοντας χαρακτήρα « εθνικού προγράμματος».
Για να γίνει κατανοητή η τουρκική προσπάθεια το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δουλεύει εδώ και χρόνια πάνω σε ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα (railguns) και σχεδιάζει εγκατάσταση ενός προηγμένου πυροβόλου στο υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό κλάσης Zumwalt το 2018.
Τονίζεται ότι επίκαιρο όσο ποτέ είναι το αρχαίο ρητό που αναφέρει ότι «Πρέπει να έχουμε και φίλους και εχθρούς. Τους φίλους, για να μας θυμίζουν το καθήκον μας και τους εχθρούς, για να μας υποχρεώνουν να το κάνουμε».
Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστορικόςhttp://www..gr/2017/0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου