Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Έρχονται τριτοκοσμικές καταστάσεις: Κόβουν έως και 650 ευρώ με τη μείωση του αφορολόγητου – «Τσακίζουν» τους συνταξιούχους με περικοπές έως και 350 ευρώ το μήνα

«Κλείδωσε». Όλοι οι φορολογούμενοι θα χάσουν από 50 ευρώ έως 650 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου, ενώ για τους 900.000 συνταξιούχους έρχεται ακόμη μεγαλύτερο πέλεκυς, αφού οι συντάξεις τους θα μειωθούν έως και 350 ευρώ το μήνα, δεδομένου ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών προβλέπει κόψιμο της προσωπικής διαφοράς από 20% έως και 25%.
Κατά τα άλλα στην κυβέρνηση επιχαίρουν αν και δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία με τους «Θεσμούς» κάτι που αναμένεται, όπως λέει το Μέγαρο Μαξίμου να συμβεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Μέχρι τότε ωστόσο μπορεί να προκύψουν και άλλα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, αφού ο αφορολόγητο και η μείωση των συντάξεων δεν αρκούν… Για παράδειγμα, ίσως, πέραν από τις κύριες συντάξεις να μπει ένα ακόμη «μαχαίρι» στις επικουρικές.
Σύμφωνα με τα προσχέδια των μνημονίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, η μείωση του αφορολογήτου θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020, εκτός εάν διαπιστωθεί ότι οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα το 2019.Σε αυτή την περίπτωση, η μείωση του αφορολογήτου θα επισπευσθεί και θα εφαρμοστεί μερικώς και το 2019, προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό. Στα προσχέδια, αναφέρεται η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για οριζόντια μείωση ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης.
Αυτό σημαίνει πώς για έναν άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ. Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
Για οικογένεια τώρα με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ. Τέλος, για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.
Το κόστος του μέτρου θα επιβαρυνθούν τα κατώτερα εισοδήματα, έως 10.000 ευρώ, τα οποία δεν πλήρωναν καθόλου φόρο. Η επιβάρυνση θα περιοριστεί μερικώς, κυρίως για τα εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 εάν εφαρμοστούν τα αντίμετρα, καθώς σε αυτά περιλαμβάνεται η μείωση του κατώτερου συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματα από το 22% στο 20% και του κατώτερου συντελεστή της εισφοράς αλληλεγγύης.Την ίδια στιγμή απώλειες διαφορετικών ταχυτήτων θα υποστούν για πολλοστή φορά 900.000 κύριες συντάξεις, ενώ δεν αποκλείεται το ψαλίδι να φτάσει και στις επικουρικές συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η προσωπική διαφορά να κόβεται τόσο, ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 20% με 25%. Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 350 ευρώ.
Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί περίπου το 50% των συντάξεων (πλην ΟΓΑ), δηλαδή κοντά στο ένα εκατομμύριο. Οι επανυπολογισμοί αυτοί «δείχνουν» ότι οι προσωπικές διαφορές , αν δεν τεθεί «ταβάνι» προστασίας φτάνουν ακόμα και το 40%.
Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ δεν έχει δεχτεί το «ταβάνι» προστασίας, σημείο που αποτελεί «αγκάθι» στο νέο πέμπτο κατά σειρά κύκλο της διαπραγμάτευσης. «Αυτό που διαπραγματευόμαστε και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κερδίσουμε είναι να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας της σύνταξης, δηλαδή ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες μεταβολές» επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι η μείωση των συντάξεων αφορά το 30% των συνταξιούχων. Όπως ανέφερε στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές ενώ δεν πρόκειται να θιγούν οι μέσες συντάξεις του ΙΚΑ. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, ήδη από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2019 μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.
Στην περίπτωση που το ψαλίδι φτάσει και στις επικουρικές στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν περίπου 100.000 επικουρικές συντάξεις, που είχαν «γλιτώσει» το περασμένο καλοκαίρι. Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων, εφόσον το 1% θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις, αλλά ποιος μπορεί να τους πιστέψει πλέον;http://www.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου