ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ…
Στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιλύσει τις διαφορές της με τους θεσμούς στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.
Ο Guardian, εκτιμά πως η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες προθεσμία προκειμένου να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να καταθέσει προτάσεις που θα φέρουν ίσως μια χρυσή τομή, ή να πει το «ναι» που θα ρίξει τη χώρα στον γκρεμό και θα φουντώσει το χρέος.
Ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αριστείδης Χατζής, έκανε τη δική του εκτίμηση, αναφερόμενος ακόμη και στην έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.«Είναι κρίσιμο να υπάρξει συμβιβασμός. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν έως τις 20 Φεβρουαρίου τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μια πιθανά καταστροφική πολιτική αναταραχή που θα μπορούσε να φέρει ξανά με ένταση το σενάριο του Grexit», είπε χαρακτηριστικά.
Το αύριο έγινε ακόμα πιο «σκοτεινό», μετά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία το χρέος που βαραίνει την χώρα, μπορεί ως το 2030 να μοιάζει με την απόλυτη καταστροφή.
Η Ελλάδα δεν καταφέρνει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, ενώ το Ταμείο επιμένει πως χωρίς την επιβολή νέων μέτρων, που περιλαμβάνουν ψαλίδι σε συντάξεις και αφορολόγητο, δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.
Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο και για την απουσία «συμμάχων» που άφησαν την Ελλάδα στο έλεος των απαιτήσεων του ΔΝΤ.
«Στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης» η Αθήνα βρέθηκε μόνη της καθώς ακόμα και η παραδοσιακά σύμμαχός της Κομισιόν δεν βρέθηκε στο πλευρό της» παρατηρεί ο Guardian.
Όλα δείχνουν πως ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, και ο κίνδυνος να βιώσουμε μέρες απόλυτης φτώχειας δεν είναι μακριά. Μέχρι το καλοκαίρι, οι δόσεις για το χρέος μας φτάνουν τα 10,5 δισεκατομμύρια, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι άνεργη και οι δανειστές ζητούν συνεχώς.
Κι όσο οι κυβερνώντες δεσμεύονται πως δεν θα φορολογηθεί ούτε ευρώ επιπλέον, πως η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών και ο λαός μπορεί να ελπίσει ξανά, τόσο η προειδοποίηση του Ταμείου για το «εκρηκτικό» χρέος μας προβληματίζει για το μέλλον.
Αυτά, στην περίπτωση, λέει το ΔΝΤ που η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα κατά γράμμα. Είναι καταδικασμένη η Ελλάδα τελικά;http://k
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου