Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την αποκάλυψη μας στο άρθρο Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα: «Διαμοιρασμός των κοιτασμάτων φυσικού αερίου αν θέλετε ειρήνη αλλιώς πόλεμος» και η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο. Στόχος φυσικά αποτελεί η ΑΟΖ….
Από δω και πέρα οι μέρες είναι πολύ κρίσιμες με ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο να είναι προ των πυλών ειδικά και μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας όπως αναφέραμε στο άρθρο μας EKTAKTO: Συγκλήθηκε συμβούλιο εθνικής ασφαλείας από τον Ρ.Τ.Ερντογάν για τις επόμενες κινήσεις στο Αιγαίο – Θέλει τετελεσμένο γεγονός η Άγκυρα πριν την επίσκεψη Σ.Λαβρόφ στην Αθήνα .
Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά τα όσα είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν από το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε ευθέως ότι «Ή Τουρκία παρέχει την πιο βιώσιμη οδό για τη διανομή του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο»ενώ ο Τούρκος υπουργός ενέργειας και Φυσικών Πόρων Berat Albayrak τόνισε ότι θα παρουσιαστεί στο 23ο παγκόσμιο συνέδριο ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη «η πλήρη δέσμευση της Άγκυρας για τη φιλοσοφία διαμοιρασμού των κοιτασμάτων για την ειρήνη στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης».
Είτε η Ελλάδα κάνει πως δεν ακούει είτε δεν θέλει να ακούσει.
Πόσο πιο καθαρά να το πει η Τουρκία από το «διαμοιρασμός των κοιτασμάτων για την ειρήνη»;
Μάλιστα το ελληνοτουρκικό επεισόδιο είναι πιο κοντά από ποτέ καθώς σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Κάϊρο κατά την οποία θα τεθεί και το θέμα των ΑΟΖ.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και μυστικές συναντήσεις στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ αξιωματούχων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, κυρίως διπλωματών και εμπειρογνωμόνων, σε μία προσπάθεια να προχωρήσει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Tα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου είναι:
– Διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών. – Τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο). – Ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. – Περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία – μετανάστευσης. – Ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.α. – Αιαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά. – Προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου