Μείζονα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στην εθνικά ευαίσθητη Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές που έχει εκλέξει στην Περιφέρεια της Ροδόπης. Τους βουλευτές που οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη τους θεωρούν «δικούς τους ανθρώπους που εξελέγησαν με τη δική τους ψήφο».
Η απόφαση συγκεκριμένα του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετήσει ούτε καν τον έναν, αλλά και τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές στην Επιτροπή που χειρίζεται διαβαθμισμένα έως και άκρως απόρρητα ζητήματα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το κλίμα καχυποψίας που δημιουργεί.
Ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά; Οι δύο τους παραβρέθηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και δέχθηκαν κριτική από την αυτοαποκαλούμενη ως «τουρκική μειονότητα» της Θράκης.
Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), που ελέγχεται σαφώς από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή ήταν αυτό που έβαλε κατά των δύο βουλευτών επισημαίνοντας πώς «με τη δική του στήριξη εξελέγησαν βουλευτές οι Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά στη Ροδόπη», άρα, θα πρέπει να συνετιστούν και με τη γραμμή του κόμματος.
Είναι γεγονός πώς το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, όπως επίσης γεγονός είναι ότι στη Ροδόπη και οι τρεις βουλευτές που εξελέγησαν είναι μουσουλμάνοι ανατρέποντας σε ένα βαθμό τις ισορροπίες με τη μη εκλογή του βουλευτή της ΝΔ Ευρυπίδη Στυλιανίδη (ο τρίτος βουλευτής είναι από το Ποτάμι).
Ακόμη και να παραγνωρίσει κανείς αυτά που λέγονται και γράφονται ότι οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν «γραμμή» από του τουρκικό προξενείο ή και να αγνοήσει το γεγονός ότι αρκετές φορές έχουν επισκεφθεί την Άγκυρα και να τους καταλογίσει καλές προθέσεις, ποιος μπορεί να εγγυηθεί για τους συνεργάτες τους οι οποίοι και θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής;
Δεν μιλάμε για μία οποιαδήποτε Επιτροπή, αλλά για μία Επιτροπή που χειρίζεται ζητήματα με την ασφάλεια της χώρας και βεβαίως πολλές φορές τα θέματα που συζητά συνδέονται με την Τουρκία. Για μία Επιτροπή που προσκαλείται στο Πεντάγωνο συχνά να παρακολουθήσει «απόρρητες» ενημερώσεις για τη διάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων, των μέτρων αποτροπής, την κατάσταση των Ένοπλων Δυνάμεων, τους εξοπλισμούς κ.α.
Η Επιτροπή πολλές φορές συνεδριάζει μυστικά και τα πρακτικά της δεν δίνονται καν στη δημοσιότητα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Γι’ αυτές τις συνεδριάσεις το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και η Άγκυρα θα έκανε το παν προκειμένου να αποκτήσει γνώση και πληροφορίες.
Μήπως με την τοποθέτηση από των ΣΥΡΙΖΑ των δύο μουσουλμάνων βουλευτών στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ανοίγει η όρεξη των Τούρκων, οι οποίοι πιθανόν και θα κοιτάξουν να τους χρησιμοποιήσουν ως «Δούρειο Ίππο» σε μία κρίση στο Αιγαίο ή στον Έβρο;
Τα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ κρίσιμα για να πειραματίζεται κανείς. Θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί πώς τα πράγματα στη Δυτική Θράκη είναι εξόχως ανησυχητικά και απαιτούνται μετρημένες κινήσεις. Αν ήθελε να αξιοποιήσει τους δύο βουλευτές υπάρχουν και άλλες Επιτροπές για να το κάνει.http://www
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου