Σε έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (διακομματική σύνθεση) προχώρησε η κυβέρνηση σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση βρίσκεται προ καταστάσεων τις οποίες δεν σκοπεύει να αντιμετωπίσει μόνη της ή εν πάση περιπτώσει θέλει να γνωρίζει και η αντιπολίτευση πώς έχουν τα πράγματα στο μετωπο με την Τουρκία.
Το Συμβούλιο θα το ενημερώσει ο ίδιος ο Ε.Βενιζέλος.
Την ώρα που στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ πλέει από σήμερα το αναβαθμισμένο κλάσης «Γλαύκος» 209/1100 υποβρύχιο «Πρωτεύς» (S-113) του ΠΝ, αλλά και δύο 24ωρα μετά τις ευθείες απειλές του Τούρκου προέδρου της Δημοκρατίας Ρ.Τ.Ερντογάν κατά ης Ελλάδας και της Κύπρου, των οποίων δέκτης έγινε ο Δ.Αβραμόπουλος στην μεταξύ τους συνάντηση, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά είναι θετικές.
Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται από στρατιωτικής άποψης σε καλή κατάσταση ως απόρροια του αυτοεμπάργκο στους εξοπλισμούς που διαρκεί κοντά δέκα χρόνια (από το 2005 έχει να υπογραφεί προμήθεια κύριου οπλικού συστήματος).
To κενό που παρουσιάζει σε κρίσιμα οπλικά συστήματα είτε αμέσου αντιπαράθεσης (π.χ. Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, αντιαεροπορικά συστήματα κλπ) ή είτε εμμέσου αντιπαράθεσης (π.χ. Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, πυρομαχικά αρμάτων μάχης κλπ) σε εκπαίδευση και κυρίως σε διαθεσιμότητες των υπαρχόντων συστημάτων είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτο και πιέζει ασφυκτικά για την επιβολή της "Pax Turka" στην περιοχή: "Δεν θα κάνουμε πόλεμο αν πειθαρχήσετε στα κελεύσματά μας".
Από τουρκικής πλευράς, δίπλα στο «Barbaros» κινείται συνεχώς η φρεγάτα Goksu, ενώ στην ευρύτερη περιοχή περιπολούν η φρεγάτα Gelibolu (αντικατέστησε την κορβέτα Badirma), η φρεγάτα Yavuz (o πρωταγωνιστής της κρίσης των Ιμίων και τουλάχιστον δύο υποβρύχια
Από ελληνικής πλευράς εκτός από το υποβρύχιο βρίσκεται στην περιοχή, στο πλαίσιο της Unifil και μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, η πυραυλάκατος «Καβαλούδης» στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου ΠΗΓΗhttp://www.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου