Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Άγριες συμπλοκές στις Πρέσπες - Δέρνουν ακόμα και παιδιά οι αστυνομικοί του Τσίπρα (φωτό, βίντεο)

Άγριες συμπλοκές στις Πρέσπες - Δέρνουν ακόμα και παιδιά οι αστυνομικοί του Τσίπρα (φωτό, βίντεο) (upd 4)Σοβαρά επεισόδια εκτυλίσσονται στις Πρέσπες στην περιοχή του Πισοδερίου, όπου δυνάμεις της εσωτερικής ασφάλειας της κυβέρνησης Τσίπρα κτυπούν ανηλώς τις λίγες δεκάδες οργισμένων Μακεδόνων που διαμαρτύρονται έντονα για την εκχώρηση της Μακεδονίας.
Φυσικά οι δυνάμεις ασφαλείας είναι πολύ καλύτερα οπλισμένες και μάλλον περισσότεροι από τους κάπου 5.000 διαδηλωτές, τουλάχιστον στο σημείο των συγκρούσεων
Κάνουν συνεχώς χρήση χημικών για να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στην δασική περιοχή, που οδηγεί στις Πρέσπες, με αποτέλεσμα το χωριό να έχει πνιγεί στα δακρυγόνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί διαδηλωτές τραυματίες και με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ κάποιοι έχουν δεχτεί πολύ ξύλο. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί έχουν κάνει χρήση χημικών σε γυναίκες και παιδιά!
Υπάρχουν πάνω από 15 σοβαρά τραυματίες, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.
Η ατμόσφαιρα στο σημείο είναι αποπνικτική, ενώ λόγω των επεισοδίων γυναίκες και παιδιά απομακρύνονται από το σημείο.
Περίπου 5.000 άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι από τις 10.30 το πρωί στη Βίγλα Πισοδερίου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή εκχώρησης της Μακεδονίας.
Οι διαδηλωτές προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ για να φτάσουν στο χωριό Ψαράδες, αλλά, όπως προαναφέραμε, είναι λίγοι και άοπλοι σε σχέση με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Οπως λίγοι ήταν και χθες στη Βουλή που εύκολα θα μπορούσαν να κάνουν πιο αισθητή την διαμαρτυρία τους στο προαύλιο, αν ήταν 1000 άτομα παραπών
Αυτή την στιγμή κάπου 1500 διαδηλωτές βρίσκονται στο Πισοδέρι αλλά δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν τον φραγμό των δυνάμεων ασφαλείας.
Πρέσπες: Εικόνες από τα επεισόδια στο συλλαλητήριο

Η συγκέντρωση των διαδηλωτών
Συνολικά 80 πούλμαν με διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας έφτασαν στο προκαθορισμένο σημείο και λίγο μετά τις 10.30 οι διαδηλωτές αποφάσισαν να κάνουν πορεία. Στόχος να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χωριό Ψαράδες όπου βρίσκονται οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ.
Οι διαδηλωτές είναι οργισμένοι. Με αυτοσχέδιες κρεμάλες, πανό κατά της κυβέρνησης, ελληνικές και μαύρες σημαίες ζητούν να μην επισημοποιηθεί η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία». Σύμφωνα με το σχεδιασμό της αστυνομίας, οι διαδηλωτές θα φτάσουν μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας στο Πισοδέρι και εκεί θα γίνει η συγκέντρωση, αφού για λόγους ασφαλείας θα είναι κλειστή η πρόσβαση για τους Ψαράδες στις Πρέσπες. Κάποιοι όμως είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα οδοφράγματα και να προσπαθήσουν να τα περάσουν…
Συνολικά 30 λεωφορεία αναχώρησαν στις 07:30 από την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κατευθυνθούν στο Πισοδέρι, στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου για να διαδηλώσουν για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας. Από την Αριστοτέλους αναχώρησαν έξι λεωφορεία με τους πολίτες να κρατούν ελληνικές σημαίες στα χέρια.
Οι διαδηλωτές κρατούν ελληνικές σημαίες και πανό, ενώ έχουν στηθεί ηχεία και ακούγονται τραγούδια για τη Μακεδονία. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ώστε να υπάρξει μαζική παρουσία στις Πρέσπες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου