Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Επί ποδός πολέμου οι πάντες στην Κύπρο: Οι Τούρκοι «κυκλώνουν» την Κυπριακή ΑΟΖ – Διπλό casus belli από τον Ρ.Τ. Ερντογάν

Κύκλωσαν με νέες NAVTEX οι  Τούρκοι το πλωτό γεωτρύπανο της ENI και του απαγορεύουν να κινηθεί με  πρόφαση  τουρκικές ναυτικές ασκήσεις που δήθεν διενεργούνται σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ .
Όλο το προηγούμενο διάστημα, διεξαγόταν ένας άτυπος «πόλεμος» από Navtex μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας, με τις δυο πλευρές να προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Η  Άγκυρα φρόντισε από πριν να δεσμεύσει μεγάλο μέρος της θαλάσσιας περιοχής νοτίως της Κύπρου μέσω Navtex, τις οποίες ανανεώνει, για να προκαλέσει, όπως και έπραξε.
Συγκεκριμένα, από  χθες ήταν «ενεργοποιημένες» τέσσερις οδηγίες προς ναυτιλλομένους της Τουρκίας, που παραβίαζαν την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες βράδυ τερματίστηκε μια από τις Navtex που προέβλεπε ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας  στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.  Ωστόσο, η Τουρκία, μέσω του σταθμού της Αττάλειας, εξέδωσε νέα Navtex, με την οποία καλύπτει συνολικά θαλάσσια περιοχή έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Ατάλλεια βρίσκονται οι τουρκικές  φρεγάτες-Κορβέτες, TCG Gediz, TCG Barbaros , TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το πλοίο ανεφοδιασμού  TCG Akar, καθώς και τέσσερις υποβρύχιες ομάδες , οι οποίες βρίσκονται ακόμα στο οικόπεδο 6 (της κυπριακής ΑΟΖ).Ολοκληρώθηκε γύρω στις 8.30 το πρωί και η πρώτη από αέρος σύνδεση του γεωτρύπανου Saipem 12000 με την βάση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, με πτήση ενός εκ των δύο ελικοπτέρων υποστήριξης – AgustaWestland AW139 – που μετέφερε προσωπικό προς το γεωτρύπανο και από το γεωτρύπανο στην στεριά.Είναι η πρώτη πτήση που πραγματοποιείται από την ακινητοποίηση του γεωτρύπανου λόγω των τουρκικών προκλήσεων από τετραημέρου.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται κανονικά και η από θαλάσσης σύνδεση του Saipem 12.000 με το λιμάνι Λεμεσού για σκοπούς εφοδιασμού με καθημερινές πλεύσεις βοηθητικών σκαφών από και προς το γεωτρύπανο.
Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία, στις 5 Φεβρουαρίου 2018 είχε εκδώσει Navtex, προειδοποιώντας ότι το Saipem 12000 θα διενεργήσει γεώτρηση στο Οικόπεδο 3, με ζώνη απαγόρευσης πλεύσης 500 μέτρων και ζώνη ακτίνας προστασίας των εργασιών της γεώτρησης 5 ναυτικών μιλίων.
Την Παρασκευή, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε την οδηγία 076/18, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία προειδοποιεί για παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και στον χώρο έρευνας και διάσωσης, που επικαλύπτουν αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Όλες αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες, συνιστούν παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, επηρεάζουν τη θαλάσσια διέλευση και συνιστούν εγκληματική παραβίαση, σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Κέντρο Συντονισμού στη Λάρνακα, κάλεσε, επίσης, τα αεροπλάνα και τα πλοία να επικοινωνούν αντίστοιχα με τις Αρχές Ελέγχου του FIR Λευκωσίας και το «Κύπρος Ράδιο».
Ως απάντηση, η Τουρκία εξέδωσε, με τη σειρά της, νέα οδηγία, στην οποία χρησιμοποιεί πρωτοφανή σκληρή γλώσσα:
«Η «ΚΥΠΡΟΣ» που αναφέρεται στην οδηγία προς ναυτιλλομένους από τη Λάρνακα, δεν είναι το κράτος που ιδρύθηκε αρχικά το 1960».
Συνεπώς, η Τουρκία δηλώνει πως ο όρος «Κύπρος» δεν ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, ούτε προδικάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από τη συνθήκη εγκαθίδρυσης του 1960.
Οι Navtex FA84-0216/18 και FA85-217/18 που έχουν εκδοθεί από τον Σταθμό στην Αττάλεια είναι ακριβείς και αποτελεσματικές. Ο Σταθμός της Αττάλειας θα συνεχίσει να προωθεί τα μηνύματα NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Δίπλα στο γεωτρύπανο, βρίσκονται κατά περιόδους είτε το ένα, είτε και τα δύο σκάφη υποστήριξης, που μεταφέρουν προσωπικό και προμήθειες από το λιμάνι Λεμεσού. Τα δύο σκάφη έχουν ολοκληρώσει σειρά τέτοιων δρομολογίων χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, ωστόσο, προφανώς για λόγους ασφάλειας δεν έχει πραγματοποιηθεί πτήση ελικοπτέρου για μεταφορά προσωπικού από το γεωτρύπανο προς το αεροδρόμιο Λάρνακας και αντιστρόφως.
Το επόμενο διάστημα κρίνεται ως λίαν επισφαλές και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Εκανε διάβημα μετά από 16 ώρες το Ελληνικό ΥΠΕΞ
Με ανακοίνωσή του, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 15 ώρες μετά το περιστατικό, το Υπουργείο Εξωτερικών, κάνει γνωστό πως έγινε διάβημα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με το επικίνδυνο συμβάν στα Ίμια.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.
Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.
Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.
Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται»...https://www..html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου