Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

ΣΕΙΣΜΟΣ: 1237 ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΝΑΥΛΩΣΑΝ ΠΛΟΙΑ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ από τα Χανιά με 1800 άτομα και ένα από το Ηράκλειο με 2400 άτομα! Δημήτρης Βίτσας για Σκοπιανό: Έκφραση εθνικισμού τα συλλαλητήριαΑντισυγκέντρωση Αναρχικών Ομάδες αναρχικών καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα

makedonia-mas1237 πούλμαν αναχωρούν  προορισμό της Θεσσαλονίκη από όλη την Ελλάδα, Εξήντα λεωφορεία  έχει ναυλώσει μόνο η Ι.Μ. Κίτρους, ενώ από Κρήτη αναχωρούν δύο ναυλωμένα πλοία απευθείας για Θεσσαλονίκη ένα από τα Χανιά με 1800 άτομα και ένα από το Ηράκλειο με 2400 άτομα!Τα δρομολόγια του ΟΣΕ από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη είναι γεμάτα… Κάποιοι ήδη προσεύχονται να «τιναχτεί» στον αέρα η μεγαλειώδη συγκέντρωση και να υπάρξουν παρατράγουδα.
Εντύπωση προκαλεί το παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, ο οποίος προτίθεται να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο με τις «ευλογίες» του πρώην πρωθυπουργού, την ίδια στιγμή μάλιστα που το πολιτικό του γραφείο εμφανίζεται να κάνει αγώνα ώστε να κινητοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.
Σκοπιανό: Ποιοι πολιτικοί θα είναι στο συλλαλητήριο (Ονόματα)
Πολλοί είναι οι πολιτικοί που αναμένεται να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία.
Από το πολιτικό προσωπικό, αναμένεται να δώσουν το παρών και οι πέντε βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ (Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ράπτη, Καράογλου και Αναστασιάδης), καθώς και οι περισσότεροι από τους 17 «γαλάζιους» βουλευτές της Μακεδονίας, οι δυο βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Γ. Σαρίδης και Α. Φωκάς, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος, Βασίλη Λεβέντη, και πιθανώς κι άλλους βουλευτές του κόμματος, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Κ. Ζουράρις και Γ. Λαζαρίδης, με φήμες να κάνουν λόγο για παρουσία ακόμη και του Πάνου Καμμένου και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές.
Δε θα είναι παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Θα πα΄νε Βουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου.
Άγνωστο παραμένει εάν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θα συμμετάσχουν, καθώς μέχρι σήμερα δηλώνουν πως «παρακολουθούν με ενδιαφέρον, χωρίς να έχουν αποφασίσει». Πιθανώς κι από… απόσταση, αφού υπάρχει και η δήλωση… Ιερώνυμου.
Η πιο ηχηρή παρουσία τοπικού φορέα αναμένεται να είναι εκείνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Κύκλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιβεβαιώνουν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα δώσει κανονικά το παρών στο συλλαλητήριο της Κυριακής.
Επίσης, στο συλλαλητήριο αναμένεται να μεταβούν όλοι οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και δήμαρχοι από άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Διακριτική θα είναι η παρουσία εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης, ενώ ευδιάκριτη θα είναι η παρουσία οργανώσεων, πατριωτικών, πολιτιστικών και βέβαια στρατιωτικών (απόστρατοι κτλ.).
«Πόλεμος» Αλέξη Τσίπρα με Αντώνη Σαμαρά για το όνομα των Σκοπίων
Σε νέο επίπεδο πέρασε η αντιπαράθεση για το όνομα των Σκοπίων με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει τους τόνους κατά του Αντώνη Σαμαρά.
Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι τότε ως ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο κ. Σαμαράς «προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον«.
Πρόσθεσε ότι όμως και σήμερα «υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη ΝΔ, που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, «ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία».
Αντίθετα με τον αρχηγό της ΝΔ, όπως είπε, που επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που «δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κος Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης».
Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση. Έκανε ένα λιτό και ειρωνικό σχόλιο με αφορμή τα όσα του καταλόγισε ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε: «Το να λέει αυτά ο κ. Τσίπρας είναι τίτλος τιμής για εμένα».
Δημήτρης Βίτσας για Σκοπιανό: Έκφραση εθνικισμού τα συλλαλητήρια
Στη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων θα πάμε με ενιαία κυβερνητική θέση, είπε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Όπως είπε, η θέση της κυβέρνησης είναι σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, μέσα σε πλαίσιο που να αποκλείει τον αλυτρωτισμό.
Ο κ Βίτσας εκτίμησε πάντως ότι υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δυο χώρες.
Όσον αφορά στη στάση του κ Καμμένου, είπε ότι συνεργάζεται μαζί του για θέματα άμυνας και δεν κάνουν διαπραγματεύσεις για άλλα ζητήματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε έκφραση εθνικισμού τα συλλαλητήρια και είπε πως η στάση που τήρησε η Εκκλησία απέναντι σε αυτά δείχνει ηρεμία, περίσκεψη και ρεαλισμό.
Ο κ Βίτσας κατηγόρησε τη ΝΔ για πολιτικάντικο παιχνίδι με αφορμή το θέμα της ονομασίας
Δημοσκόπηση-παρωδία θυμίζει σκοτεινές εποχές σχεδίου Ανάν
Ισχυρίζονται ότι το 60% ζητά κοινά αποδεκτή λύση στο Σκοπιανό!
Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό επιθυμεί λένε να κλείσει η «πληγή» μετά από την… πικρή εμπειρία 25 χρόνων αδιεξόδου.
Μάλιστα επτά στους δέκα θεωρούν ότι από τους χειρισμούς στο Σκοπιανό τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα έχει βγει χαμένη και μόνο το 9% θεωρεί ότι έχει βγει κερδισμένη. Το 63% θεωρεί ότι είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση.
Παράλληλα, το 21% εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει η κατάσταση ως έχει σήμερα.
Δεν ετέθησαν φυσικά ερωτήματα για συγκεκριμένες ονομασίες. Κι αυτό διότι επισήμως δεν είχαν ανακοινωθεί. Επομένως είναι πιθανό το ποσοστό αυτό να μεταβληθεί ή εάν πάσει περιπτώσει θα κριθεί όταν μπουν συγκεκριμένα ορόματα στο δημοσκοπικό τραπέζι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος μιλώντας στο κεντρικό μαγκαζίνο του Ραδιοφώνου24/7.
Σε κάθε περίπτωση όμως από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό το Σκοπιανό.
Εξήντα λεωφορεία από την Ι.Μ. Κίτρους στο Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης
Το πρωί της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κατερίνης σύσκεψη των Προϊσταμένων των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος υπό την προεδρία του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Λεοντιάδη με αποκλειστικό αντικείμενο το συντονισμό της μαζικής συμμετοχής των Πιεριέων στο συλλαλητήριο της Κυριακής 21 Ιανουαρίου στο Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης.
Ο Πρωτοσύγκελλος ενημέρωσε τους υπεύθυνους κληρικούς για το συζητούμενο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, επισημαίνοντας τα κύρια σημεία του ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου καθώς και του εγκυκλίου σημειώματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου που αναγνώσθηκε την προηγούμενη Κυριακή σε όλους τους Ιερούς Ναούς, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Ποιμενάρχη.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ήδη έχουν ναυλωθεί εξήντα λεωφορεία από τους Ιερούς Ναούς της Πιερίας για τη μετακίνηση των ενδιαφερομένων στο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, με αυξητική μάλιστα τάση για περισσότερα λεωφορεία.
Η συμμετοχή είναι τόσο μαζική που πολλοί κάτοικοι της Πιερίας θα μετακινηθούν με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς μιας και η χιλιομετρική απόσταση Κατερίνης-Θεσσαλονίκης είναι μικρή ενώ δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα λεωφορεία.
Αναρχικοί έγραψαν συνθήματα στον Λευκό Πύργο – Προσήχθησαν πέντε άτομα
Συνθήματα στον Λευκό Πύργο έγραψαν νωρίτερα σήμερα το βράδυ μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.
Στα συνθήματα έγραψαν, μεταξύ άλλων, «Έλληνας δεν γεννιέσαι καταντάς» και «μόνο εντατικές για τους εθνικιστές».
Στην πλατεία Λευκού πύργου έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες προσήγαγαν πέντε άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Λευκού Πύργου.
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή στον Λευκό Πύργο είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο για τον όρο «Μακεδονία «, ενώ στις 13:00 ομάδες αναρχικών θα πραγματοποιήσουν αντισυγκέντρωση στην Καμάρα.
Αντισυγκέντρωση Αναρχικών
Ομάδες αναρχικών καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα την Κυριακή στις 13:00 καθώς και σε μηχανοκίνητη πορεία το Σάββατο στις 12:00.
Σε αντισυγκέντρωση στο «συλλαλητήριο για τη Μακεδονία» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου καλούν ομάδες αναρχικών.
Συγκεκριμένα, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, από κοινού με την ομάδα «Μαύρο και Κόκκινο» και τη «Libertatia» καλούν σε συγκέντρωση την Κυριακή στις 13:00 στην Καμάρα.
Παράλληλα, μικροφωνική και συγκέντρωση για το Σκοπιανό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 18:00 στην Καμάρα, ενώ και το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου ομάδες αντιεξουσιαστών σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία, με αφετηρία την Καμάρα, στις 12:00.
Στο σχετικό κάλεσμά της, που δημοσιεύθηκε σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το µακεδονικό ζήτηµα µε όλες του τις προεκτάσεις είναι βασικός άξονας συγκρότησης του ελληνικού εθνικισµού και του κράτους του».
«Οφείλουµε να παλέψουµε για µια κοινωνία που η διάκριση σε εθνότητες θα είναι αδιάφορη και δεν θα αποτελεί αιτία πολέµων, σφαγών και διακρίσεων. (…) Αυτή η πάλη όµως αρχίζει σήµερα µε την αναγνώριση και ισοτιµία των µειονοτήτων, το δικαίωµα στον αυτοπροσδιορισµό, την αποεθνικοποίηση του δηµόσιου χώρου και βέβαια την εκδίωξη της εκκλησίας από αυτόν», αναφέρει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση.http://www./
Δείτε τις φωτογραφίες του thestival.gr:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου