Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η αφορμή, η αιτία και ο πόλεμος: «Iσραηλινά μαχητικά διεισδύουν στα Κατεχόμενα» – Στόχος και το τουρκικό γεωτρύπανο

Η Τουρκία με την βοήθεια πλωτού γεωτρύπανου ετοιμάζεται να προκαλέσει την Κύπρο στην ΑΟΖ ενώ πιθανά σενάρια φέρνουν και το Ισραήλ να εμπλέκεται στην περιοχή, καθώς παρακολουθούνται πλέον όλες οι τουρκικές κινήσεις. Μέσα στο αυτό το κλίμα ξεκινούν οι στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου και Ισραήλ από σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου με τις επωνυμίες «ΙΑΣΩΝ», «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ» και «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ».
Στη βάση αποτροπής η σημερινή κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ. Θα διεισδύσει και στα κατεχόμενα η ισραηλινή αεροπορία σε μια πρόβα τζενεράλε βύθισης του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου `Άμυνας αναφέρει πως οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα και προσωπικό των κυπριακών και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
Την ίδια στιγμή η ερευνητική δραστηριότητα του Barbaros αποκαλύπτει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.Τις τρεις «καυτές» ζώνες, στις οποίες στοχεύει να βάλει τρυπάνι η Τουρκία, καταδεικνύει η ερευνητική δραστηριότητα του Barbaros από τον Φεβρουάριο του 2013 έως και σήμερα.
Καταγράφοντας τη δραστηριότητα μέσα από χάρτες και τις έως σήμερα τουρκικές NAVTEX, ξετυλίγει την άκρη του νήματος που αποκαλύπτει τις τουρκικές δράσεις και επιδιώξεις σε κατεχόμενες θαλάσσιες περιοχές και σε ελεγχόμενες περιοχές της ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η συνολική ερευνητική δραστηριότητα του Barbaros διήρκησε 980 ημέρες, εκ των οποίων οι 880 αναλώθηκαν εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Άγκυρας, βρίσκεται ο Ακάμας και η θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου, όπου η ερευνητική δραστηριότητα διήρκησε 235 ημέρες. Ακολουθούν οι περιοχές ανατολικά του κόλπου της Αμμοχώστου και περιοχές, οι οποίες εμπίπτουν στα τεμάχια 1,2,3,8 και 9.Συνολικά έχουν εκδοθεί 16 παράνομες τουρκικές NAVTEX, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε διαμαρτυρία μόνο για τις έξι.
Η παράνομη ερευνητική δραστηριότητα και οι στοχεύσεις της Τουρκίας να καταστεί πρωταγωνιστής στη Μεσόγειο, μετέτρεψαν την Κύπρο ως τη μόνη στρατηγική διέξοδο για το Ισραήλ. Η κοινή άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών, η οποία αρχίζει σήμερα, καταμαρτυρεί την ενισχυμένη πια συμμαχία Τελ Αβίβ –Λευκωσίας.
Στην άσκηση, η οποία διεισδύει ακόμα και σε κατεχόμενες περιοχές, μετέχουν μεγάλος αριθμός αεροσκαφών, ελικοπτέρων, UAV και ειδικές δυνάμεις.
Η προοπτική της δημιουργίας του αγωγού EAST MED και η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ έχει φέρει  μεγάλο  πονοκέφαλο στον Ερντογάν ,  ο οποίος βλέπει να περικυκλώνεται από παντού και  διέξοδο να μην φαίνεται στον ορίζοντα.
«Το κράτος του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στους δεσμούς με την Κύπρο και είναι σημαντικό για μας να επενδύσουμε σε αυτή τη σχέση”, ανέφερε, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη στρατηγική σημασία στους δεσμούς του με το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας. Και ως το άτομο που προΐσταμαι αυτού του Υπουργείου είμαι περήφανος που είμαι εδώ σήμερα και συμβάλλω στην ενίσχυση αυτών των δεσμών», ανέφερε πριν δύο μήνες ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας Μοσέ Γιαλόν.
 Η Κύπρος όμως αποτελεί πλέον μια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, ενώ Ρωσία και Ισραήλ καταδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους.Σημειολογικά από το τις αρχές Ιουνίου ξεκινούν και οι έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και οι Ισραηλινοί «οσφρίζονται» τουρκικές προκλήσεις οι οποίες φτάνουν στο πολεμικό επεισόδιο και ίσως- ίσως και σε τουρκική επίθεση στο κυπριακό έδαφος.
Η Ελλάδα οφείλει παρά τα οικονομικά προβλήματα να έχει έτοιμο σενάριο αποστολής δυνάμεων στην Κύπρο , που είναι ελληνικό νησί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια ,  και με αποφασιστικότητα να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Κύπρο σημαίνει πόλεμος …αμέσως και επιτόπου.Η ΕΛΔΥΚ αποτελεί μία από τις πιο επίλεκτες μονάδες στην Κύπρο είναι επανδρωμένη πλήρως με υψηλό ηθικό έτοιμη να συνδράμει οπουδήποτε απαιτηθεί , όλο το 24ωρο αποτελώντας μαζί με την εθνική φρουρά τους στυλοβάτες της άμυνας του νησιού.:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου