Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Το Άγημα των Ελλήνων Στρατιωτών ψάλει τον Εθνικό Ύμνο στη μούρη Ερντογάν – Οργή Σουλτάνου με το «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη» -Ζωντανή μετάδοση

Στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη κατέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα. Δεν ήταν μια απλή διαδικασία για το τουρκικό πρωτόκολλο η κατάθεση στεφάνου στον Αγνωστο Στρατιώτη, αφού σ΄αυτόν υπάρχουν επιγραφές από τις μάχες του ελληνικού στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρήσεις στη Μεσημβρινή Ρωσία, μάχες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στην Κορέα.Οι επιγραφές για την Μικρασιατική Εκστρατεία ενοχλούσαν για ευνόητους λόγους την Αγκυρα, μα πιο πολύ την ενοχλεί η τελευταία επιγραφή που τοποθετήθηκε στο Μνημείο, αυτή της Κύπρου.
Ηταν απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, μετά από πρόταση που έκανε ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με υπουργό Εθνικής Αμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη.
Πως λέτε να ένοιωσε ακούγοντας και τον ΕΘνικό μας Ύμνο; Σίγουρα μέσα του «έβραζε’ γιατί νωρίτερα στις επαφές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας προσπαθούσε να το αποφύγει…
Δεν ήθελε με τίποτα, Υπήρξε εμπλοκή…Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι έκαναν προσπάθεια να παρακάμψουν τον Αγνωστο Στρατιώτη και να χαρακτηρίσουν την επίσκεψη ως «επίσκεψη εργασίας», αλλά το πρωτόκολλο δεν τους άφηνε περιθώρια ελιγμών.
Το ίδιο είχε συμβεί και όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα ο Οζάλ, σχεδόν πριν 30 χρόνια. Δεδομένου, όμως, ότι στις επίσημες επισκέψεις το πρωτόκολλο είναι συγκεκριμένο, ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι, όπως τελικώς είχε κάνει και ο Οζάλ και όπως κάνουν και οι Έλληνες ηγέτες όταν επισκέπτονται την Άγκυρα.
Συγκεκριμένα οι μάχες που αναγράφονται (με αυτή τη διάταξη και τον χωρισμό των λέξεων) είναι οι εξής:
Στις κλίμακες αριστερά:
ΕΛΑΣΣΩΝ=ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΝ
ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ=ΣΤΕΝΑ:ΠΟΡΤΑ
Σ=ΚΑΤΕΡΙΝΗ=ΣΟΡΟΒΙΤΣ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ=ΘΕΣ
ΣΑΛΟΝΙΚΗ=ΟΣΤΡ
ΟΒΟΝ=ΚΟΡΙΤΣΑ=
ΠΕΣΤΑ=ΓΡΥΜΠΟΒΟ
ΠΕΝΤΕΠΗΓΑ
ΔΙΑ=ΠΡΕΒΕΖΑ=
ΑΕΤΟΡΡΑΧΗ=ΜΑ
ΝΩΛΙΑΣΣΑ=ΜΠΙ
ΖΑΝΙ=ΔΡΙΣΚΟΣ
ΚΙΛΚΙΣ=ΛΑΧΑΝ
Α=ΜΠΕΛΕΣ=ΚΡΕ
ΣΝΑΤΣΟΥΜΑΓΙΑ
ΠΕΤΣΟΒΟ=ΝΕΥΡ
ΟΚΟΠΙ=ΜΠΑΝΙΤ
ΣΑ=ΜΑΧΩΜΕΑ
ΓΚΟΛΟΜΠΙΛΟ=Σ
ΜΠΟΡΣΚΟ=ΠΡΕΣ
ΛΑΠ=ΕΡΙΓΩΝ
ΡΑΒΙΝΕ=ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
ΣΚΡΑ=ΣΤΡΥΜΩΝ=ΔΟΪΡΑΝΗ=ΜΠΕΛΕ
Σ=ΓΚΡΑΝΚΟΡΟΝΕ=ΤΖΕΝΑ
Στις κλίμακες δεξιά :
ΧΕΡΣΩΝ=ΣΕΡΜΙ
ΚΑΣ=ΟΔΗΣΣΟΣ=ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΙΣ
ΑΡΤΑΚΗ=ΑΙΔΙΝ
ΙΟΝ=ΠΡΟΥΣΣΑ=
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΤΟΥΜΛΟΥΜΠΟΥΝΑ
Ρ=ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ=Δ
ΟΡΙΛΑΙΩΝ
ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣ
ΑΡ=ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ
ΚΑΛΕΓΚΡΟΤΟ
Αριστερά και δεξιά του οπλίτη:
ΠΙΝΔΟΣ
ΜΟΡΟΒΑ=ΚΟΡΥΤΣΑ=ΚΑΛΑΜΑΣ
ΤΟΜΟΡΟΣ=ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ
ΧΕΙΜΑΡΡΑ=ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΝ
731=ΜΠΟΥΜΠΕΣΙ=ΚΑΛΠΑΚΙ
ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ=ΠΡΕΜΕΤΗ
ΟΣΤΡΟΒΙΤΣΑ=ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ=
ΡΟΥΠΕΛ=ΠΕΡΙΘΩΡΙ=ΚΡΗΤΗ=ΕΛ-ΑΛΑΜΕΪΝ
ΡΙΜΙΝΙ=ΡΟΥΒΙΚΩΝ=ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ=ΚΟΡΕΑ
ΚΥΠΡΟΣ
Επίσης, ενδιαφέρον είχε και η έκφραση του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν όταν τα αγήματα των Ευέλπιδων έψαλλαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο.:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου