Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Η Ρωσία άφησε ορθάνοιχτη την πύλη στην Ελληνική και Κουρδική Αεροπορία: Αρνήθηκε να δώσει στην Τουρκία τους κώδικες της υποβαθμισμένης έκδοσης S-400


«Πύλη ορθάνοιχτη» στην Κουρδική και Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αφήσει η Ρωσία ενώ η πλήρης επιβεβαίωσης σχετικού άρθρου  για την ποιότητα και το επίπεδο των «τουρκικών» πυραύλων S-400 δεν άργησε να έρθει. Η Ρωσία κρατάει γερά τον Ερντογάν ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κουρδιστάν με μια φράση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που πέρασε «στα ψιλά». «Η Ρωσία σέβεται τις εθνικές προσδοκίες των Κούρδων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. Και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά μετά και την συμφωνία που υπέγραψε η ρωσική κρατική Rosneft
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε να γονατίσει τους Κούρδους κλείνοντας τα σύνορα και σταματώντας τη ροή στον αγωγό Κιρκούκ – Σεϊχάν. Τι όμως εμπόδισε τον Ερντογάν να κλείσει τον αγωγό;
Η απάντηση είναι η Ρωσία. Η Ρωσία έχει επενδύσει 4 δισ. δολάρια με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, να σχεδιάζει να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου μέσω του Σεϊχάν στη Γερμανία για πώληση στην Ευρώπη. Το όποιο κλείσιμο της κάνουλας θα καταστρέψει αυτό το σχέδιο.
Η Τουρκία μαζί με τα συστήματα πυραύλων S-400,  δεν θα λάβει τους πηγαίους κωδικούς ελέγχου από τη Ρωσία.Σύμφωνα με πηγές της ρωσικής εφημερίδας Gazeta, η Μόσχα απέρριψε αντίστοιχο αίτημα από την Άγκυρα, βάζοντας τέλος στα όποια «όνειρα» των Τούρκων.
 Επιπλέον, δεν θα επιτρέπεται στους Τούρκους να αναμένουν τα πολυαναμενόμενα ρωσικά συστήματα πυραυλικής  άμυνας να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα αντίστοιχα ρωσικά.
Αυτήν την πρακτική άλλωστε τηρούν και οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια με όλα τα οπλικά προς εξαγωγή συστήματα τους. «Δεν παραδίνουμε τους ηλεκτρονικούς κώδικες ή άλλα ηλεκτρονικά», ανέφερε πηγή που ήταν εξοικειωμένη με τις διαπραγματεύσεις. «Σύμφωνα με τη συνθήκη, τα συστήματα αυτά μπορούν να διατηρηθούν μόνο από τη Ρωσία. Δεν επιτρέπεται σε αυτούς ( Τούρκοι) να κατέχουν τους κώδικες  αυτά τα συστήματα», κατέληξε η ίδια.
Οι πύραυλοι S-400 που θα παραδοθούν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  θα είναι εφοδιασμένοι με συστήματα ραντάρ ανίχνευσης «φίλιων» και «εχθρικών» αεροσκαφών σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα, και η Τουρκία δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτά, τονίζει η ρωσική εφημερίδα και αυτό σημαίνει πολλά ειδικά σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων .
Υπάρχει δηλαδή στο σύστημα τοποθετημένο λογισμικό που αφορά την αναγνώριση όλων των νατοϊκών αεροσκαφών και συστημάτων ως «εχθρικών» και σε αυτό δεν διευκρινίστηκε επαρκώς το τι ακριβώς έχει γίνει, με επικρατέστερη όμως προς το παρόν την πρώτη εκδοχή .   
«Είχαμε αρνηθεί την πρόσβασή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου. Η τουρκική πλευρά «επέμενε» ότι η Ρωσία μαζί με τους S-400 θα έδινε   όλους τους κωδικούς πρόσβασης και κωδικούς ελέγχου, αλλά αυτό ήταν ουτοπία...
«Υπάρχουν ρήτρες που περιορίζουν την πρόσβαση και την εξαγωγή ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας σε χώρες του ΝΑΤΟ» , δήλωσε ο Viktor Jessin,  στρατηγός ε.α.  πρώην διοικητής των στρατηγικών μονάδων  πυραύλων της Ρωσίας και νυν στρατιωτικός  εμπειρογνώμονας.Συγκεκριμένα, στην υπόθεση S-400, τα σημαντικότερα μυστικά αυτού του συστήματος πρέπει να προστατεύονται. «Το πώς θα δουλεύει το S-400…. οι Τούρκοι δεν θα το γνωρίζουν», λέει ο Jessin στην «Gazeta». Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι κάποια ελάχιστα  σημαντικά μυστικά των  S-400 θα βρεθούν  στα χέρια του ΝΑΤΟ.
Το σύστημα S-400 ρωσική έκδοση (Nato-Code SA-21 Growler) είναι αποτελεσματικό σε όλους τους τύπους αεροσκαφών και πυραύλους Cruise  με εμβέλεια 400 χιλιομέτρων και μπορεί επίσης να παρακολουθεί ακόμη και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Για το «τουρκικό»  σύστημα  βέβαια δεν ισχύουν τα παραπάνω.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο ημέρες είχε γίνει γνωστό από Ρώσους  αμυντικούς αναλυτές με πρόσβαση στο Κρεμλίνου ότι η Τουρκία θα λάβει μια υποβαθμισμένη έκδοση που θα προσομοιάζει με τους S-300PMU2.
Ο λόγος ήταν ότι το ΝΑΤΟ με την αγορά αυτή θα είχε ενδεχομένως πρόσβαση στο πιο σύγχρονο μέχρι τώρα (έρχονται οι S-500) αντιαεροπορικό σύστημα της Ρωσίας.
Παρόλα αυτά, παρά τον προηγμένο χαρακτήρα της τεχνολογίας του S-400, ο Μιχαήλ Κοδάρενκο, βετεράνος στρατιωτικός παρατηρητής και αρχισυντάκτης του περιοδικού Aerospace Defense, δήλωσε ότι «ακόμα και αν η Τουρκία έπρεπε να «παραδώσει» ένα σύστημα S-400 στις ΗΠΑ, θα υπήρχαν  λίγα πράγματα για να τους βοηθήσουν  να σπάσουν τα μυστικά μας» .
«Όλοι οι φόβοι για τη διαρροή της τεχνολογίας είναι πολύ υπερβολικοί, ειδικά όσον αφορά τους αντιπυραυλικούς πυραύλους», δήλωσε ο Khodarenko.«Ακόμη και αν έπρεπε να αποσυναρμολογήσουν το σύστημα μέχρι το τελευταίο βλήμα για να προσπαθήσουν να βγάλουν κάποια στρατιωτικά μυστικά, θα έκαναν μια «τρύπα στο νερό», κατέληξε ο ίδιος....
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς  ούτε οι τουρκικοί  πύραυλοι S-400 θα είναι «πρώτης γραμμής» αποτελώντας πιθανότατα απλά μια βελτιωμένη έκδοση των S-300PMU2 .
Τονίζεται ότι για παράδειγμα στην περίπτωση των  τακτικών  βαλλιστικών πυραύλων Iskander υπάρχουν δύο εκδόσεις :  η μία Iskander-M έχει βεληνεκές 400 χλμ και  η άλλη Iskander-Ε έχει βεληνεκές 270 χλμ.
Ενδεικτικό της στάσης της Μόσχας είναι ότι η Αρμενία ( υπάρχει ρωσική βάση στο Ερεβάν) παρέλαβε την «ρωσική έκδοση» Iskander-M . https://www.2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου