Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ!Τουρκικά F-16 σε πτήση a la Ηλιάκη επιχείρησαν να φωτογραφίσουν τους S-300 στην Κρήτη,τουρκικός σχηματισμός κινήθηκε στο Κρητικό Πέλαγος μέχρι το ύψος των Χανίων – Έπεσε πολύ «ξύλο» από τα F-16 της ΠΑ – Επεδίωξαν να φωτογραφίσουν και τον Στόλο στη Ρόδο

Μία αποστολή a la Ηλιάκη, με στόχο να φωτογραφίσουν τις περιοχές όπου βρίσκονται αναπτυγμένοι οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στην Κρήτη αλλά και οι αεροπορικές βάσεις του νησιού, επιχείρησαν να κάνουν χθες τουρκικά μαχητικά F-16 φορτωμένα με όπλα και φωτομηχανές και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «pentapostagma.gr» έπεσε πολύ «ξύλο» με ελληνικά μαχητικά να τα καταδιώκουν και να επιχειρούν να τα κρατήσουν μακριά από τον… στόχο τους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πώς ο τουρκικός σχηματισμός κινήθηκε στο Κρητικό Πέλαγος μέχρι το ύψος των Χανίων, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να προσεγγίσει σε κοντινή απόσταση το νησί και να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Σούδας και από το Καστέλι δημιούργησαν «μπλόκ» για τα F-16 της Άγκυρας και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν και σκληρές αερομαχίες.
Η αποστολή αυτή που επιχείρησαν οι Τούρκοι προσομοίαζε σε αυτή που έγινε και οδήγησε στην τραγωδία με τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, αφού F-16 συνόδευαν άλλα, ιδίου τύπου αεροσκάφη με φωτομηχανές, και προχωρούσαν σε επιθετικούς ελιγμούς με στόχο να φτάσουν όσον πιο… βαθιά μπορούσαν. Ευτυχώς βεβαίως δεν είχε την ίδια κατάληξη.Δεν ήταν όμως το μόνο ανησυχητικό στοιχείο της χθεσινής προκλητικότητας των Τούρκων στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι επιχείρησαν βάζοντας στο Αιγαίο και ειδικά στην περιοχή της Ρόδου πολλά μαχητικά, κατασκοπευτικά CN-235 και ελικόπτερα να φωτογραφήσουν τον ελληνικό Στόλο που είχε μαζευτεί γύρω από το νησί για να πραγματοποιήσει απόβαση στη Ρόδο στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων».
Εκείνο που προβλημάτισε τους επιτελείς του Πενταγώνου που παρακολουθούσαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων την τουρκική δραστηριότητα ήταν η εμμονή των Τούρκων πιλότων να φτάσουν όσο πιο κοντά μπορούσαν και να καταγράψουν με λεπτομέρειες την ελληνική αποβατική ενέργεια κάνοντας συχνά επικίνδυνους ελιγμούς.
Η εικόνα άλλωστε που δόθηκε αργά το βράδυ από το ΓΕΕΘΑ μιλάει άλλωστε από μόνη της. Σημειώθηκαν συνολικά 66 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από 32 τουρκικά μαχητικά, κατασκοπευτικά και ελικόπτερα οι τρεις εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε αερομαχίες. Εντύπωσε προκάλεσε το γεγονός ότι οι τουρκικές παραβιάσεις σημειώνονταν μέχρι και τις νυχτερινές ώρες, κάτι που δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.
Πιο συγκεκριμένα, 32 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 18 οπλισμένα, προέβησαν σε 66 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 28 παραβάσεις του FIR Αθηνών, ενώ ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες σε τρεις περιπτώσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σε 13 σχηματισμούς των δύο F-16, ενώ καταγράφηκαν και μεμονωμένες πτήσεις από 4 κατασκοπευτικά τύπου CN-235 και δύο ελικόπτερα.Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τα ελληνικά μαχητικά προέβησαν σε τακτικές αναχαίτισης, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ενώ σε μία εξ αυτών σημειώθηκε και η μηχανική βλάβη του F-16 block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας που οδήγησε και σε αναγκαστική προσγείωση.
Το γεγονός ότι η Άγκυρα κλιμακώνει την προκλητικότητα της, βάζει στο Αιγαίο ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών και γενικά δείχνει μία αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της δραστηριότητας της κρατά σε συναγερμό τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά την αεράμυνα της χώρας. Και χθες, αλλά και σήμερα θα είναι ενεργοποιημένα όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα της χώρας.
Οι επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν πώς και σήμερα θα υπάρξει μία «δύσκολη» ημέρα, τόσο λόγω της απόβασης που θα κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Ρόδο στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων» όσο και της παρουσίας της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για να την παρακολουθήσει. Αυτή έχει ήδη ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το μεσημέρι.https://www.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου