Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Το φιτίλι άναψε, αντίστροφη μέτρηση πλέον- Κοινή Κυβέρνηση Αλβανίας-Κοσόβου – Ωρα για κρίσιμες αποφάσεις από Σερβία και…Ελλάδα

Πολύ σοβαρή εξέλιξη προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας που θα πυροδοτήσει δραματικές εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων έχουμε καθώς ο Αλβανός Πρωθυπουργός προσλαμβάνει στην κυβέρνηση υφυπουργούς από το Κόσοβο και οργανώνει κοινές δράσεις με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό και πρώην διοικητή του UCK Ραμούς Χαραντινάι.
Ετσι, σαν άλλος αυτόκλητος πάτρωνας των Δυτικών Βαλκανίων, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προχώρησε στη σύσταση κυβέρνησης με μεταγραφές υφυπουργών από το γειτονικό Κόσοβο, φανερώνοντας τον παναλβανικό μεγαλοϊδεατισμό του.
Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία οι επαφές μεταξύ Τιράνων και Πρίστινα πυκνώνουν σε σύμπραξη με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό (άλλοτε διοικητή του UCK) Ραμούς Χαραντινάι, εν όψει μάλιστα και των κοινών παναλβανικών εορτασμών του έτους 2018 ως «έτους Γκιέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεη».Από τους 33 υφυπουργούς του κυβερνητικού σχήματος που παρουσίασε ο Ράμα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αλβανία, οι τέσσερις προέρχονται από το γειτονικό Κόσοβο.

Πρόκειται για τον υφυπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος Χαϊρούλα Τσέκου, την υφυπουργό Παιδείας και Νέας Γενιάς Μπέσα Σαχίνι, την υφυπουργό Πολιτισμού Βαλμπόνα Σουγιάκου, και την υφυπουργό Υγείας Ιλιριάνα Μπαϊρακτάρι.

Κοσοβάρος είναι και ο Σκελζέν Μαλίκι, εις εκ των κορυφαίων (ήδη από το 2013) συμβούλων του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Οι μεταγραφές αναβαθμίζονται σε υπουργικό επίπεδο, με το φάντασμα της Μεγάλης Αλβανίας να ρίχνει απειλητική τη σκιά του πάνω από τις εξελίξεις αναφέρει το Εθνος.Εντάσσοντας Κοσοβάρους στην κυβέρνησή του, ο 53χρονος Ράμα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα προσωπικό προφίλ «ηγέτη όλων των Αλβανών».
Eντωμεταξύ, η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου σε κανονικό τακτικό στρατό.
Αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγα 24ωρα.
Στο κτίριο του προξενείου της Αλβανίας στο Μιλάνο κυματίζει και η σημαία του Κοσόβου (φωτογραφία παρακάτω) σε μια ένδειξη πως οι δύο χώρες οδεύουν προς ενοποίηση ενώ ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ζήτησε από τα Τίρανα να παραχωρήσουν την αλβανική υπηκοότητα σε πολίτες του Κοσόβου!
Μάλιστα το ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο ίδιος πρωθυπουργός Έντι Ράμα δηλώνοντας ότι γίνεται έτσι πράξη η διακήρυξη Τιράνων και Πρίστινας για ενοποίηση των διπλωματικών τους αποστολών!
Κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες «αξιοπρεπείς κινήσεις σε επίπεδο προξενικών αρχών για τους Αλβανούς παντού στον κόσμο».
Το μέτρο αυτό ήταν ένα τους τέσσερις άξονες ευρύτερης ενοποίησης της Αλβανίας με το Κόσοβο που ο Ράμα ανακοίνωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, κατά την επίσκεψη του ομολόγου του στα Τίρανα, Ραμούς Χαραντινάι.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα.
Υποδεχόμενος τον κ. Μέτα, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ζήτησε από τα Τίρανα να παραχωρήσουν την αλβανική υπηκοότητα σε πολίτες του Κοσόβουώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο ελεύθερης κίνησης των Αλβανών του Κοσόβου στη ζώνη Σένγκεν, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως εδώ και κάποια χρόνια τα Τίρανα ήδη παραχωρούν σε μεγάλο αριθμό Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και των Σκοπίων, την αλβανική υπηκοότητα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Έντι Ράμα και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσαν ότι η κοινή συνάντηση Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου – 28 Νοεμβρίου.
Η ημερομηνία αυτήν δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαία μιας και η 28 Νοεμβρίου είναι η ημέρα της εθνικής εορτής των Αλβανών.
Η Αλβανία ανακήρυξε ανεξαρτησία στις 28 Νοεμβρίου 1912 (αναγνωρίστηκε το 1913) και πρώτος κυβερνήτης της ήταν ο Ισμαήλ Κεμάλι (Ismail Qemali).
Πέρασε μέσα από πολιτικά καθεστώτα Πριγκιπάτου, Δημοκρατίας και Βασιλείου μέχρι την εισβολή των Ιταλών το 1939, όποτε έγινε και προτεκτοράτο. Το 1944 έγινε Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία υπό τον Ενβέρ Χότζα και το Εργατικό Κόμμα (PPSH). Άρα μόνο τυχαία δεν είναι η ημερομηνία συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο πλευρών.
Ο Ράμα δήλωσε ότι κατά την κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων, θα συζητηθεί στην ουσία η ολοκληρωτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων και σημείων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.
«Οι συνοριακοί έλεγχοι θα είναι τόσο σπάνιοι, όπως συμβαίνει στα σύνορα της ΕΕ. Τα διπλώματα σπουδών, οι εργασίες των νέων είναι προφανείς δυσκολίες για τους νέους και στις δύο πλευρές των «Αλβανικών εδαφών» , δήλωσε ο ίδιος .
Έχει ήδη επιτευχθεί πλήρη συμφωνία για την ενοποίηση της αγοράς η οποία θα αποτελέσει πρότυπο περιφερειακής ενοποίησης σε αντίθεση με όλες τις θεωρίες συνωμοσίας.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν όλες τις δυνατότητες να είναι μοντέλα που προηγούνται του παραδείγματος τους για τη δημιουργία μιας περιφερειακής οικονομικής ζώνης», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα.https://www.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου