«Κάπου εδώ ΝΑΙ αρχίζω να το πιστεύω, ο Θεός μας ξέχασε», γράφει στον λογαριασμό του στο Fabebook ένας πυροσβέστης, ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει με αναρτήσεις του τους πολίτες να βοηθήσουν τον ίδιο και τους συναδέλφους του που δίνουν μάχη με τις φλόγες στο Καπανδρίτι με νερό και τρόφιμα.
Αυτή η φωτογραφία που βλέπετε στην κεντρική εικόνα του άρθρου αποτυπώνει πλήρως την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν τις τελευταίες τρεις μέρες οι πυροσβέστες για τον έλεγχο αρχικά και την κατάσβεση εν συνεχεία της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει τη βορειοανατολική Αττική.
Τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου, ένας πυροσβέστης προσπαθεί να πάρει μερικές ανάσες. Κάνει ένα μίνι διάλειμμα βάζοντας παγωμένο μπουκάλι νερό στο κεφάλι του για να δροσιστεί, αφού προηγουμένως έχει δώσει μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Μετόχι.
Σε νέα ανάρτησή του στο Facebook, o πυροσβέστης δίνει μια εικόνα από το εφιαλτικό μέτωπο των πυρκαγιών, όπως το βιώνουν οι ίδιοι οι ήρωες πυροσβέστες.
Όπως ο ίδιος αναφέρει η πυρκαγιά είναι αδύνατον να ελεγχθεί και η κατάσταση είναι πλέον υπεράνω των δυνάμεων των πυροσβεστών, που όσο περνάει η ώρα λιγοστεύουν και υποχωρούν.
Στην ανάρτησή του, που πραγματικά συγκλονίζει με την αμεσότητα και την ανθρωπιά της, ο πυροσβέστης καλεί τους φιλόζωους να βοηθήσουν τέσσερα σκυλάκια που έσωσε ο ίδιος από τις φλόγες.
Διαβάστε τη συγκλονιστική ανάρτηση του Πυροσβέστη
«Κάπου εδώ ΝΑΙ αρχίζω να το πιστεύω ο Θεος μας ξέχασε ίσως να μην είναι φωτιά αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν γίνεται με τίποτα να την ελέγξουμε είναι υπεράνω των δυνάμεων μας λιγοστεύουμε και υποχωρούμε έχουμε ανάγκη να ξαποστάσουμε δεν ελέγχουμε το σώμα μας αλλά η ψυχή λέει σήκω μην κάθεσαι για πόσο ακόμα πες μου Θεέ μου, για πόσο ακόμα;
Έχουμε μαζί μας 4 μικρόσωμα σκυλιά τα βρήκα εγκλωβισμένα σε μια αποθήκη έκοψα τα σχοινιά τους και με ακολουθούν βρισκόμαστε βόρεια 1,6 χιλ πάνω από την ράχη θα τα κατεβάσω σε προσβάσιμη και ασφαλή περιοχή σε δυο ώρες παρακαλώ τους εθελοντές φιλόζωους να είναι εκεί με νερά και φάρμακα για τα ζώα»
Η Ελλάδα ζει τον πύρινο «εφιάλτη» και η ανατολική Αττική μοιάζει παραδομένη στις φλόγες για 3η ημέρα.
Τα εναέρια μέσα είναι ελάχιστα αφού μόλις 4 Canadair από τα 18 που έχει η Ελλάδα κατάφεραν να πετάξουν την Τρίτη για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ενώ πλέον το βράδυ και αυτά δεν μπορούν να συνδράμουν. Έτσι όλο το βάρος πέφτει στις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες δεδομένα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλο αυτό το τεράστιο μέτωπο χιλιομέτρων.
Αποτέλεσμα μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αττική, δίχως ακόμη να έχουν σβηστεί οι φωτιές και να ζουν άπαντες μια 3η νύχτα αγωνίας με την ευχή και την ελπίδα επιτέλους να σβήσουν και να τελειώσει ο εφιάλτης.
Τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι καταγγελίες για ελλείψεις σε μέσα είναι συνεχείς από φορείς και κατοίκους, ενώ ο κυβερνητικός μηχανισμός δείχνει ολιγωρία και έλλειψη πρόληψης και σχεδίου.
Η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη σε ενημέρωση της νωρίς το βράδυ της Τρίτης έκανε λόγο για μια «δύσκολη ημέρα» καθώς η φωτιά στην Αττική δεν έχει ελεγχθεί και συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα καθώς συναντά τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. «Επεκτείνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε του πολίτες που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή να υπακούν άμεσα στις εντολές των αρχών και να απομακρύνονται άμεσα από τις περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η πυρκαγιά.
«Σήμερα είναι η πιο δύσκολη μέρα της πυρκαγιάς. Οι άνεμοι είναι ανεξήγητοι. Υπάρχει τέτοιος στροβιλισμός που η φωτιά διαχέεται δεξιά και αριστερά. Ενώ πάει βόρεια, ξαφνικά γυρίζει νότια», δήλωσε ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Το κακό είναι ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις μπροστά στη φωτιά, μπορούν μόνο από πλάγια. Και επειδή αλλάζει συνεχώς ο αέρας κατευθύνσεις, έτσι και τα ελικόπτερα δεν έχουν μια συγκεκριμένη εναέρια πορεία, να ρίχνουν νερό», πρόσθεσε.
Το μεγάλο πρόβλημα από νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς την περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις λόγω των ανέμων.
Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η αποψινή νύχτα θεωρείται κρίσιμη.
Μόλις 4 από τα 18 Canadair πετούν για να σβήσουν τις φωτιές σε Καπανδρίτι, Ηλεία και Ζάκυνθο
Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα εναέρια μέσα που είναι είναι διαθέσιμα για να σβήσουν οι φωτιές σε Καπανδρίτι, Ηλεία και Ζάκυνθος.
Μέχρι νωρίς το βράδυ επιχειρούσαν συνολικά 4 από τα 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair που έχει στο στόλο της η Πολεμική Αεροπορία για τρία πολύ μεγάλα μέτωπα, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν οι δυνάμεις και για αρκετές ημέρες οι φλόγες να καίνε τα πάντα στο διάβα τους σε μια τεράστια καταστροφή.
Προσπάθεια να επισκευάσουν τις βλάβες στα πυροσβεστικά αεροσκάφη και να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα Canadair καταβάλλουν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τρία Canadair που έχουν βλάβες και παραμένουν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν είναι έτοιμα και διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.
Από το στόλο των 18 πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair (11 CL-215 και 7 CL-415) διαθέσιμα ήταν χθες μόνο 6 αεροσκάφη! Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα, στην Ζάκυνθο αλλά και στην Αμαλιάδα, συμμετείχαν χθες μόλις τέσσερα παλαιότερα Canadair CL-215 και μόνο δύο τύπου CL-415.