Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρές αεροναυτικές τουρκικές δυνάμεις κυκλώνουν την Κύπρο για πρώτη φορά από το 1974!


Πάνε για τετελεσμένο από Κύπρο μέχρι Καστελόριζο – «Σουρωτήρι» ο κυπριακός εναέριος χώρος

Πάνε για αιφνιδιαστική επίθεση και τετελεσμένο γεγονός οι Τούρκοι, καθώς μετά τις παράνομες NAVTEX και την έξοδο των ερευνητικών Τσεσμέ και Πίρι Ρέις,  η Τουρκία απέστειλε ισχυρές ναυτικές μονάδες σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Πάφου για διενέργεια εκτεταμένων αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Από χθες σε απόσταση μόλις 27 χιλιομέτρων από τις δυτικότερες παρυφές της Κύπρου αναπτύσσονται ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.
Οι τουρκικές ναυτικές μονάδες εξορμούν από τον ναύσταθμο της Αττάλειας ενώ μετέχουν και σμήνη από όμορες αεροπορικές βάσεις στην ίδια περιοχή.
Ήδη, εντελώς ανενόχλητη η τουρκική αεροπορία έχει κάνει κυριολεκτικά «σουρωτήρι» τον κυπριακό εναέριο χώρο.
Με τους Άγγλους που ελέγχουν με τη RAF τις νότιες παρυφές της μεγαλονήσου, «να κλείνουν τα μάτια», τηρώντας επιτήδεια ουδετερότητα.
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1974 και είναι προφανής ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας: η προαγωγή τετελεσμένου που αφορά ολόκληρη τη θαλάσσια ζώνη από Κύπρο μέχρι Καστελόριζο.
Οι Τούρκοι ανοίγουν όλα τα θαλάσσια μέτωπα με σκοπό την πολυδιάσπαση των δυνάμεων μας.
Μετά το Τσεσμέ, βγάζουν για έρευνες στο Αιγαίο και το περίφημο σκάφος Πίρι Ρέις, το πρώην Σισμίκ.
Με NAVTEX που εξέδωσε η γειτονική χώρα, ενημερώνει ότι από αύριο 8 Μαρτίου,μέχρι και τις 18 του μήνα το Πίρι Ρέις θα κάνει έρευνα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και σε «διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο». Στόχος το Καστελόριζο!
Οι νέες προκλητικές κινήσεις έρχονται έπειτα από τη νέα έξοδο του ωκεανογραφικού σκάφους Τσεμέ, για Τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τη NAVTEX, που εξέδωσαν οι Τούρκοι, η περιοχή που θα πλεύσει είναι μεταξύ Λήμνου και Ουρανούπολης, μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία ανακοινώνει ότι στις 16 και 17 Μαρτίου θα κάνει άσκηση ανοιχτά της Ρόδου με πραγματικά πυρά.
Ταυτόχρονα όπως έχουμε ήδη αναφέρει, με νέα NAVTEX η Τουρκία προχωρεί σε παράνομη δέσμευση περιοχών της Κύπρου για ασκήσεις.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του ΣΙΓΜΑ Γιάννος Χαραλαμπίδης, η NAVTEX με κωδικό 275/17 δεσμεύει περιοχές δυτικά της Πάφου, έκτασης 340 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται 6,7 χιλιόμετρα εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και μόλις 28 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού της Πάφου.
Επιπλέον, καλύπτει μέρος του τεμαχίου 1 που Τουρκία και ψευδοκράτος αμφισβητούν ότι ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η περιοχή είναι δεσμευμένη για ασκήσεις από τις 5 μέχρι τις 17 Μαρτίου,
Κι αυτό ενώ επίκειται η προσυπογραφή συμφωνιών παραχωρήσεως δικαιωμάτων χρήσεως των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε διεθνείς εταιρείες, οι οποίες και θεωρούνται κολοσσοί του είδους.
Η δέσμευση της θαλάσσιας αυτής περιοχής θα διαρκέσει μέχρι 17 Μαρτίου, ενώ έχουν δεσμευθεί και άλλες περιοχές του FIR Λευκωσίας για χρήση από την τουρκική πολεμική αεροπορία…
Υπενθυμίζουμε τι είχε αφήσει να διαρρεύσει το ΓΕΕΘΑ πριν λίγες ημέρες: «δεν τον παίρνει στο Αιγαίο τον Ερντογάν, τα νησιά είναι φορτωμένα με στρατό».
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφραζαν την εκτίμηση πως είναι πιο πιθανό η Άγκυρα να επιδιώξει παρέμβαση τον Ιούνιο στην περιοχή της Κύπρου, καθώς θα ξεκινήσει να λειτουργεί η γεώτρηση της TOTAL.
«Πιστεύουμε ότι θα κάνουν την ιστορία τον Ιούνιο στην εξόρυξη» ήταν η χαρακτηριστική φράση.
Στην ερώτηση για τη μορφή της τουρκικής παρέμβασης οι ίδιες ελληνικές στρατιωτικές πηγές μιλούσαν για πιθανή έξοδο του Μπαρμπαρός στην επίμαχη περιοχή.
Όλα αυτά προκάλεσαν τότε την…οργισμένη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης με τον εκπρόσωπό της Νίκο Χριστοδουλίδη να μιλά για ανυπόστατες φήμες.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ελληνικά ΜΜΕ περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου που πιθανόν να προκαλέσει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία Total.
Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία ήταν -είναι ακόμη;- εξοργισμένη με τις «πηγές του υπ. Εθνικής Άμυνας» που φέρονται να έκαναν δηλώσεις για θερμό επεισόδιο στη Κύπρο.
Μάλιστα υπήρξε επικοινωνία του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου με τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και ζητήθηκαν εξηγήσεις.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στη Λευκωσία, οι δηλώσεις αυτές για θερμό επεισόδιο βάζουν βόμβα στο κυπριακό τουρισμό και θέτουν σε κίνδυνο τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρές αεροναυτικές τουρκικές δυνάμεις κυκλώνουν την Κύπρο για πρώτη φορά από το 1974! Πάνε για τετελεσμένο από Κύπρο μέχρι Καστελόριζο – «Σουρωτήρι» ο κυπριακός εναέριος χώρος - Εικόνα0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου