Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Νέα ένταση στα Ίμια: Οπλισμένα ελληνικά και τουρκικά σκάφη σε απόσταση αναπνοής (vid)

Νέα ένταση στην περιοχή τω Ιμίων  όταν τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής  επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ελληνικά αλιευτικά σκάφη τα οποία βρίσκονταν εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στην περιοχή των Ιμίων.
Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος καλλιεργεί συνεχώς το νέο αυτό κλίμα έντασης με συνεχή άρθρα στα οποία εμφανίζονται τα ελληνικά αλιευτικά αλλά και στα σκάφη του Λ.Σ. ως «εισβολείς» των «τουρκικών χωρικών υδάτων».
Όπως αναφέρει το τουρκικό DHA η ένταση είναι αμείωτη εδώ και 4 ημέρες που ξεκίνησε «όταν ελληνικά αλιευτικά  μαζί με σκάφη του λιμενικού, εισήλθαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα».Όπως αναφέρεται και σήμερα υπήρξε σοβαρό συμβάν με τα ελληνικά και τα τουρκικά σκάφη να προσπαθούν ποιο θα πάρει την «κοντινή θέση στις βραχονησίδες».
Οι Τούρκοι θεωρούν πλέον τα Ίμια ότι ανήκουν στα δικά τους χωρικά ύδατα λέγοντας πιο συγκεκριμένα ότι:
«Επί 4 ημέρες από την Πέμπτη, σκάφος του ελληνικού λιμενικού που ήρθε από την Κάλυμνο μαζί με Έλληνες ψαράδες παραβιάζοντας τα “τουρκικά χωρικά ύδατα” στις βραχονησίδες Ίμια που βρίσκονται στα 3,5 μίλια ανοιχτά από την συνοικία Γκιουμουσλούκ της Αλικαρνασσού» και συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα:
«Και σήμερα το ελληνικό σκάφος παραβιάζοντας τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ήρθε μέχρι την νησίδα Τσαβούς που βρίσκεται μπροστά στο Γκιουμουσλούκ,  όπου και εμποδίστηκε από δύο σκάφη του τουρκικού λιμενικού που ήρθαν από το Μπόντρουμ.
Τα σκάφη απομάκρυναν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα το σκάφος του ελληνικού λιμενικού, ενώ στην ένταση που κράτησε περίπου 4 ώρες, τα σκάφη αγωνίζονταν  για το ποιο θα πάρει την πιο κοντινή θέση στην βραχονησίδα. Τα σκάφη πλησίασαν την βραχονησίδα σε απόσταση έως 1 μέτρου και για κάποιο διάστημα περίμεναν.
H ένταση ανάμεσα στα δύο τουρκικά σκάφη και στο ένα ελληνικό άρχισε στις 09:30 και τερματίσθηκε στις 14:40 με την απόσυρση του ελληνικού σκάφους».
Μπορεί τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου να είναι κατευθυνόμενα είναι όμως ενδεικτικά του κλίματος έντασης που επιδιώκει η τουρκική ηγεσία στην συγκεκριμένη περιοχή ωθώντας την όλη κατάσταση προς ένα νέο «θερμό» επεισόδιο, ίσως και «θερμότερο» αυτού του Ιανουαρίου του 1996.
Ας μην λησμονείται ότι και το 1996 οι Τούρκοι δημοσιογράφοι ήταν αυτοί πρακτικά που ξεκίνησαν την ένταση λειτουργώντας ως εντεταλμένοι πράκτορες της ΜΙΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου