Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρίου 1943: τα Χιτλεροναζιστικά Γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον ανδρικό πληθυσμό της ιστορικής και ένδοξης πόλης (vid)

%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%89%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b2%cf%81%cf%85%cf%84%cf%89%ce%bd
Οι απόγονοι των Ούννων και του Αττίλα δεν θα μπορέσουν να ξεπλύνουν τη ντροπή τους ποτέ.
Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρίου 1943, ημέρα Δευτέρα και ώρα 2.45 μ.μ. τα Χιτλεροναζιστικά Γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον ανδρικό πληθυσμό της ιστορικής και ένδοξης πόλης των Καλαβρύτων. Νεκροί 1200 – 1450. Ο ακριβής αριθμός δεν διαλευκάνθηκε ακόμα. Η πόλη κάηκε εξ’ ολοκλήρου και πέρασε στην ιστορία σαν μια από τις μαρτυρικότερες πόλεις της Ευρώπης.
Από τον ανδρικό πληθυσμό σώθηκαν μόνον 11 και τα γυναικόπαιδα. Κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια είχε από ένα τουλάχιστον νεκρό μέχρι και πέντε. Όλες οι γυναίκες, μαυροφόρεσαν. Το πέρασμα της Γερμανικής μπότας από τα Καλάβρυτα σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά της.
Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρόνων και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Όσα τους είχαν απομείνει ζωντανά. Σε κρανίου τόπο. Οι μανάδες, ζωντανές-νεκρές, μεγάλωσαν τα παιδιά. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι ο διχασμός και το ανάθεμα για τους αντάρτες που οι περισσότεροι ντόπιοι θεωρούν υπεύθυνους για τα αντίποινα. Παραβλέποντας, μέσα στον πόνο τους, ότι οι αντάρτες κράτησαν ψηλά την τιμή μιας ολόκληρης χώρας, πολεμώντας με λύσσα τους εισβολείς. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δεν σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς;
Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό-πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 72 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.
♦ Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2014) και στη συνέχεια το Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Αιγαίου (Σεπτέμβριος 2014).
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
«ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου