Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΡΙΨΗΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ «ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ» Η 1η Ταξιαρχία καταδρομών του «Αττίλα» ετοιμάζεται να κτυπήσει τα νησιά του Αιγαίου;; – (Δείτε φωτό)

Μεγάλες ασκήσεις μακριά από τα «αδιάκριτα» βλέμματα πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες η 1η Ταξιαρχία καταδρομών του τουρκικού Στρατού.
Οι ασκήσεις αφορούσαν την πτώση αλεξιπτωτιστών από αεροσκάφη C-130E της τουρκικής Αεροπορίας σε μαζική κλίμακα στην κεντρική Τουρκία, από την ταξιαρχία η οποία είχε πέσει στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Αττίλας 1, τον Ιούλιο του 1974.
Τα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από την 12η κύρια βάση αερομεταφορών στο Ερκιλέτ η οποία φιλοξενεί επίσης και αεροσκάφη C-160T Transal και CN-235. Η βάση θεωρείται πιστή στο τουρκικό καθεστώς καθώς δεν είχε μετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, πλην των αεροσκαφών A-400 τα οποία όμως βρίσκονται σε άλλη βάση.
Η 1η τουρκική Ταξιαρχία καταδρομών έχει την έδρα της στην Καισάρεια και αρχικά είχε σχηματιστεί ως ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών πριν μετασχηματιστεί σε ταξιαρχία καταδρομών, διατηρώντας όπως πάντα το αερομεταφερόμενο ρόλο της.
Η μονάδα διατηρεί και άλλους σχηματισμούς που υπάγονται σε αυτή όπως η ορεινή ταξιαρχία Χακάρι και η διοίκηση ειδικών δυνάμεων της Στρατοχωροφυλακής.
Η Ταξιαρχία είχε πέσει και στην Κύπρο μαζί με την αερομεταφερόμενη Bolu και την ταξιαρχία πεζοναυτών «Σμύρνη». Έχει συμμετάσχει σε επίπεδο διμοιρίας σε μάχες κατά των κούρδων ενώ τελευταία μονάδες της έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Τουρκία.
Η μονάδα αν και πραγματοποιεί συχνές ασκήσεις, έχει καιρό να πραγματοποιήσει ασκήσεις ρίψης αλεξιπτωτιστών μεγάλης κλίμακας όπως αυτή συνεισφέροντας τη γενικότερη ανησυχία που υπάρχει στην Ελλάδα για πιθανές κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο με δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου.
Το γεγονός άλλωστε κατάληψης ελληνικού νησιού από αερομεταφερόμενες δυνάμεις είτε από ελικόπτερα είτε με ρίψη αλεξιπτωτιστών, όπως στην Κύπρο, αποτελεί ένα από τους κυριότερους κινδύνους σε ότι αφορά την άμυνα των νησιών αυτών από τις δυνάμεις του ΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου