Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το υπ.Παιδείας σε Γυμνάσια και Λύκεια Διετούς διάρκειας Λύκειο - Στα τέσσερα χρόνια στο Γυμνάσιο Καταργούνται οι πανελλήνιες

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει με σχέδιό του το υπουργείο Παιδείας σε Γυμνάσια και Λύκεια. Το σχέδιο προβλέπει «Πανεπιστημιακού» τύπου διετούς διάρκειας Λύκειο στο οποίο θα διδάσκουν εξειδικευμένοι καθηγητές και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνεται με ενιαίο σύστημα σε όλη την Ελλάδα.
Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή είναι η κατάργηση  της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας τονίζει «φτιάχνουμε ένα άλλο σχολείο» και συνεχίζει εξηγώντας ότι το διετές λύκειο θα προσλάβει μορφή  «πανεπιστημιακού» τύπου, με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, πολλών ειδικοτήτων και όχι όπως είναι σήμερα με καθηγητές γενικής ειδικότητας. Για την επίτευξη αυτου του στόχου οι εκπαιδευτικοί θα μετεκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.
Μια ακόμη αλλαγή είναι η εισαγωγή διαφόρων εργασιών σε κάθε γνωστικό αντικείμενο για καλύτερη κατανόηση της ύλης,   με απώτερο στόχο οι μαθητές να ξεφύγουν από την καθιερωμένη παπαγαλία και να  μην έχουν ανάγκη τα φροντιστήρια.
Πρωτοκαθεδρία θα έχουν τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της πληροφορικής. Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει τη ριζική αλλαγή της ύλης των βιβλίων.
Για την αξιολόγηση των μαθητών εξετάζεται ένα σύστημα «ισοβαθισμένο», όπου οι εξετάσεις στο τέλος κάθε τάξης θα είναι ανάλογης πιστοποίησης. Για το λόγο αυτό εξετάζεται το μοντέλο της αξιολόγησης από Βάση Δεδομένων περιφερειακά. Οι αρμόδιοι πάντως δεν αποκλείουν  ακόμα και εξετάσεις πανελλήνιας εμβέλειας κατ΄ αναλογία του σημερινού μοντέλου. Το διετές λύκειο θα οδηγεί τελικά στην απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου που θα  καταλήγει στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Στόχος του νέου συστήματος είναι η  εισαγωγή  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να γίνεται με βάση τους βαθμούς από το λύκειο. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους υποψηφίους και το σχέδιο  εστιάζει στη δυνατότητα με το απολυτήριο του Λυκείου στο χέρι   ανάλογα με τον βαθμό που μπορεί να έχει ο υποψήφιος να πηγαίνει στις σχολές εκείνες που θα έχει τη δυνατότητα λόγω του βαθμού να εισαχθεί.
Τί θα γίνει με τα Γυμνάσια
Μεγάλες αλλαγές αναμένονται και στα Γυμνάσια, όπου από τριετούς φοίτησης αυξάνονται στα τέσσερα χρόνια με παράλληλη αναμόρφωση της ύλης.
Μια από τις βασικότερες αλλαγές στο νέο γυμνάσιο θα είναι η διεύρυνση των γνώσεων σε πολλά γνωστικά πεδία. Παράλληλα, η επιλογή του τύπου Λυκείου που θα ακολουθήσουν οι μαθητές θα γίνεται στην τετάρτη γυμασίου.http://www.pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου