Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΑΙΣΧΟΣ: “ΚΟΠΗΚΑΝ” ΠΑΝΩ ΑΠΟ 48.000 ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για βρεφονηπιακοι σταθμοι
ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑΜ ΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ  
Με τον αριθμό των βρεφών και νηπίων που αποκλείστηκαν να ξεπερνά στην πραγματικότητα συνολικά τις 48.000, και όχι όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση τις 36.000 – που κι αυτά πάρα πολλά είναι - ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Το πρόγραμμα αφορά τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).
Φέτος, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα γιατί τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων έχουν αποκλειστεί, αφορούσαν 132.859 παιδιά συνολικά. Από το σύνολο αυτό, μόνο 84.800 παιδιά θα πάρουν τελικά το «κουπόνι» (voucher), με το οποίο οι γονείς τους θα απευθυνθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της επιλογής τους, προκειμένου να τα εγγράψουν. Τα υπόλοιπα 48.059 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος. Μάλιστα, τα 36.769 από αυτά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα, εισοδηματικά και άλλα, ο φάκελος των δικαιολογητικών που κατέθεσαν οι γονείς ήταν πλήρης και οι αιτήσεις τους έγκυρες. Ο λόγος για τον οποίο αποκλείστηκαν είναι, γιατί το κονδύλι του προγράμματος είναι συγκεκριμένο (φέτος είναι 174 εκατ. ευρώ περίπου) και οι θέσεις που μπορεί να χρηματοδοτήσει περιορισμένες.
Οι αιτήσεις μοριοδοτούνται με κριτήρια, που σχετίζονται με το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση, την ανεργία ή το είδος της απασχόλησης των γονιών, και η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται από τα μόρια που συγκεντρώνουν. Για παράδειγμα, αυξημένη μοριοδότησηλαμβάνουν το χαμηλότερο εισόδημα και η ανεργία. Από τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν μεγάλο μέρος (44.321) ανήκουν σε γονείς με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα το πολύ έως 26.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις των γονέων στο πρόγραμμα αυτό αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται, λόγω των μνημονίων της λιτότητας της μείωσης μισθών ή της απώλειας εργασίας τους να ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Από τις 91.921 αιτήσεις (για 112.282 παιδιά) το 2014, ανέβηκαν σε 98.058 αιτήσεις (για 121.683 παιδιά) το 2015, ενώ φέτος (2016) έφτασαν τις 105.995 για τη φιλοξενία 132.859παιδιών. Ωστόσο, ο αριθμός των γονιών, που εντάσσονται τελικά σε αυτό το πρόγραμμα, μένει τα τελευταία χρόνια «καθηλωμένος».
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, αφού το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καλύπτει μόνο ένα μέρος παιδιών. Χιλιάδες ακόμα είναι τα ζευγάρια που δεν έκαναν καθόλου αίτηση αφού αποκλείστηκαν από τα ίδια τα κριτήρια που βάζει το πρόγραμμα. Έτσι, θα αναγκαστούν να αναζητήσουν μία θέση σε έναν δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό πληρώνοντας τροφεία.
Η κυβέρνηση θριαμβολογούσε για τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ενώ στις σχετικές ανακοινώσεις σημείωνε πως πέτυχε να εξασφαλίσει 175 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 93 προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα 82 από εθνικούς πόρους.
Ακόμα, όμως, και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, που η πλειοψηφία της με τις αποφάσεις της αλλά και τη στάση της στηρίζει τις εκάστοτε αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, ζήτησε για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017 να εξασφαλιστούν 250 εκατ. Ευρώ, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται.
Η κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει μετατρέποντας το μαύρο σε άσπρο, θα πρέπει να κινηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση για να διασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να μην αποκλειστεί κανένα παιδί εργαζομένων και ανέργων από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.http://

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου