Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Σε χρόνο ρεκόρ το μεγαλύτερο υποβρύχιο καλώδιο στον κόσμο- κλείνουν και την έκταση στην Κρήτη

Αποτέλεσμα εικόνας για ενεργειακος χαρτης κρητης
Όσες…δεκαετίες χρειαζόταν η ελληνική πλευρά και οι φορείς μας να τρέξουν τις διαδικασίες για να απαλλάξουν τα…Λινοπεράματα από τις ρυπογόνες ενεργειακές μονάδες τόσους…μήνες απαιτήθηκαν για λογαριασμό του EuroAsia Interconnector να κλείσει τη μεγάλη συμφωνία για το ενεργειακό της Κρήτης! Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κρήτη βρίσκονται στελέχη του EuroAsia Interconnector, που ετοιμάζουν το μεγαλύτερο υποβρύχιο καλώδιο στον κόσμο συνδέοντας το Ισραήλ, την Κύπρο και την Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα και την Ευρωπη!
Το κλιμάκι του EuroAsia Interconnector προετοιμάζει το έδαφος για να κλείσει το κεφάλαιο “Κρήτη” με τον καλύτερο τρόπο λίγο πριν (στις 22 Ιουλίου) κατατεθούν οι οριστικές μελέτες στη ΡΑΕ με ορίζοντα το 2017 οπότε και θα ποντιστεί το καλώδιο μεταξύ Κρήτης και Αττικής! Ένα έργο που , όπως έχει γράψει το cretalive, βάζει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη την Κρήτη, την καθιστά πραγματικό κόμβο σε συνδυασμό και με άλλα ενεργειακά έργα που προγραμματίζονται. Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι την βγάζει από την ενεργειακή…απομόνωση όπως είναι και ο στόχος της ευρωπαϊκής Ενωσης που χρηματοδοτεί το όλο σχέδιο.
Στην Κρήτη το κλιμάκιο αυτό (με επικεφαλής τον κ. Θεοφάνους) έχει στενή συνεργασία με κορυφαίους παράγοντες των ελληνικών υπηρεσιών και καθορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Είχαν μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συναντήσεις τόσο με την περιφέρεια Κρήτης, την αντιπεριφερειάρχη κ.Β.Μανασάκη όσο και άλλα στελέχη που ασχολούνται με το θέμα.
Στο δικό μας μικρόκοσμο πάντως το σπουδαίο είναι ότι τα στελέχη του EuroAsia Interconnector είναι σε διαπραγμάτευση να “κλείσουν” μια περιοχή ώστε να κατασκευαστεί ο σταθμός μετατροπής από συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο. Και πρώτη προτεραιότητα είναι η Κορακιά, για την οποία η ΔΕΗ προσπαθούσε χρόνια να βρει λύση. Φαίνεται πως στον EuroAsia Interconnector θα τη βρουν…ευκολότερα, αν και πρέπει να πούμε ότι ψάχνουν…μόλις 25 στρέμματα για τον σταθμό (με προοπτική άλλων 25 στην περίπτωση που αργότερα χρειαστούν και δεύτερο σταθμό).Αποτέλεσμα εικόνας για ενεργειακος χαρτης κρητης
Και το πιο σημαντικό: έχει αποφασιστεί να υπογειοποιηθούν όλα τα δίκτυα που θα φεύγουν από το σταθμό μετατροπής στους υποσταθμούς! Αυτό κι αν είναι…
Αλλά η Κορακιά δεν είναι και η μόνη περιοχή , όπως όλα δείχνουν. Στον EuroAsia Interconnector έχουν…εναλλακτική λύση, έχουν εντοπίσει και δευτερη περιοχή η οποία θα “επιστρατευθει” στην περίπτωση που υπάρχουν καθυστερήσεις και αυτό δεν το θέλει η εταιρεία που τρέχει το έργο.
“Υπάρχουν λογικές και αυτονότητα. Το έργο θα απενταχθεί εάν δεν τρέξει γρηγορα και θα το τρέξουμε” λένε.
Το καλώδιο
Θυμίζουμε ότι το έργο αφορά το υποθαλάσσιο 600 kV DC καλώδιο για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ – Κύπρου-Κρήτης – Ελλάδας, το οποίο θα έχει μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περίπου 820 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 1518 km.Αποτέλεσμα εικόνας για ενεργειακος χαρτης κρητης
Ειδικότερα θα περιλαμβάνει τρεις διασυνδέσεις ως εξής:
- 329 χλμ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου
- 879 χλμ μεταξύ Κύπρου και Κρήτης
- 310 χλμ μεταξύ Κρήτης και Αττικής.
Θα επιτρέπει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δυο κατευθύνσεις. Φορέας υλοποίησης για το τμήμα Κύπρος – Κρήτη είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και για το τμήμα Κρήτη – ηπειρωτική Ελλάδα η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ.
Οφέλη Το έργο τυγχάνει θετικής αξιολόγησης αφού εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και συνεισφέρει στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί.
Μεταξύ άλλων ο EuroAsia Interconnector:
– Τερματίζει οριστικά την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, αλλά και της Κύπρου ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι ο τερματισμός ενεργειακής απομόνωσης όλων των κρατών – μελών αποτελεί βασικό στόχο και προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Δημιουργεί ένα διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ προς Κύπρο, Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί με ασφάλεια να εφοδιάζεται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και από τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας την ίδια στιγμή για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.
 – Συνεισφέρει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών χωρών και του συστήματος της Ε.Ε. συνολικά, με την ενσωμάτωση των απομονωμένων μικρών συστημάτων Κύπρου με το ισραηλινό και ευρωπαϊκό δίκτυο για αδιάλειπτη ροή ενέργειας.
– Υποβοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ και στη μείωση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.
– Προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη. – Συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Παρέχει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη, ύψους 10 δισ. ευρώ.http://www.cretalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου