Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Αλλαγή στρατηγικής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν «ΔΩΡΟ» ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ

putin_erdogan_phoneΑλλαγή στρατηγικής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος όχι μόνο δείχνει διάθεση να αποκαταστήσει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, αλλά έκανε και ένα… δώρο στον Ερντογάν, δίνοντας εντολή να αρθούν οι τουριστικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το αν ο Σουλτάνος αξιοποιήσει την… ασίστ, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική κυβέρνηση να ξεκινήσει διαδικασία αποκατάστασης της συνεργασίας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν έδωσε εντολή στην ρωσική κυβέρνηση να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Ρώσων υπηκόων στην Τουρκία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στη χώρα.
Ο Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ακόμη η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
«Και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να ενταθεί η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της κοινής απειλή της τρομοκρατίας».
Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν σε προσωπική συνάντηση στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Το πρώτο βήμα θα γίνει την 1η Ιουλίου, όταν και ανακοινώθηκε πως θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου στο Σότσι.
Τι λέει το Κρεμλίνο για την τηλεφωνική επικοινωνία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν το ενδεχόμενο συνάντησής τους, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που διήρκησε 40 λεπτά, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Η συνάντηση θα είναι η πρώτη μετά τον κλονισμό στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού τζετ στη Συρία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το μήνυμα που είχε λάβει από τον Πρόεδρο της Τουρκίας νωρίτερα, δημιούργησε τις συνθήκες «για να γυρίσει τη σελίδα της κρίση στις διμερείς σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωσή του.
Και οι δύο πλευρές μπορούν να «ξεκινήσουν μια διαδικασία επανάληψης της συνεργασίας σε διεθνή και περιφερειακά θέματα, καθώς και την ανάπτυξη των ρωσο-τουρκικών σχέσεων», πρόσθεσε η δήλωση.
Τι λέει η τουρκική προεδρία
Ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχαν, ανέφερε το γραφείο της τουρκικής προεδρίας.
Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του προς τον Ερντογάν για τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
Η τηλεφωνική συνομιλία κάλυψε επίσης την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας και τόνισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας.
Επιπλέον, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, δήλωσε το τουρκικό προεδρικό γραφείο.
«Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα. Τόνισαν τη σημασία της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, καθώς και της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων», ανέφερε η δήλωση.https://   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου