Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Η Τουρκία επιδιώκει ναυτικό αποκλεισμό σε Χίο, Λέσβο και Καστελόριζο - Πώς απαντούν οι ΕΔ

Η Τουρκία έχει στοχοποιήσει το τελευταίο διάστημα δύο περιοχές στο Αιγαίο, μία στο κεντρικό και μία στο νότιο και εκφράζονται φόβοι πώς ίσως η Άγκυρα προκαλέσει νέα κρίση. Αυτές είναι των Οινουσσών-Χίου-Λέσβου και βεβαίως το Καστελόριζο. Ήδη, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τουρκικής προκλητικότητας δείχνουν κλιμάκωση και όπως εκτιμάται ο επόμενος μήνας μπορεί να είναι... θερμός.
Εδώ και δύο μήνες η Τουρκία προκαλεί συνεχώς στις Οινούσσες, στην Παναγιά και γενικώς στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου και της Χίου. Έχει ξεδιπλώσει όλο το φάσμα των προκλήσεων. Από παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων, πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, τζαρτζαρίσματα στη θάλασσα μεταξύ σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού ή και του Πολεμικού Ναυτικού.
Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα του επιτελείς του Πενταγώνου είναι οι συνεχείς δεσμεύσεις περιοχών στο κεντρικό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις. Για τη Δευτέρα και την Τρίτη η Άγκυρα ζήτησε και δέσμευσε περιοχές γύρω από τη Χίο και τη Λέσβο.
Η Αθήνα απάντησε αποδεχόμενη με ΝΟΤΑΜ 4 από τις 6 περιοχές που είχε ζητήσει η Άγκυρα, θέτοντας ως προϋπόθεση πώς οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα σεβαστούν τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων και τα τουρκικά μαχητικά θα καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Περισσότερο για να καταγράφονται οι ελληνικές θέσεις ωστόσο γίνεται αυτό, παρά με την προσδοκία πώς θα γίνουν σεβαστοί.
Περιοχές που δέσμευσε η Άγκυρα, αν αποτυπωθούν πάνω στο χάρτη δείχνουν πώς επιχειρείται η περικύκλωση των δύο ελληνικών νησιών. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν “ναυτικό αποκλεισμό”. Για μία επιθετική ενέργεια. Μάλιστα οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας έχουν επεξεργαστεί το σενάριο αυτό και έχουν καθορίσει και τις αντιδράσεις.
Όπως γράψαμε και χθες, αναλύοντας τα βασικά σενάρια εκδήλωσης κρίσης στο Αιγαίο από την Τουρκία ο “ναυτικός αποκλεισμός” αποτελεί το πιο συχνά εφαρμοζόμενο στην πράξη σενάριο. Κάθε φορά που η Τουρκία διεξάγει ναυτική άσκηση στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου η οριοθέτησή των περιοχών τους γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να «αποκλείσουν» τις ανατολικές «παρυφές» του Αρχιπελάγους του Αιγαίου από τη λοιπή ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.
Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πράξη ο ναυτικός αποκλεισμός από δυνάμεις επιφανείας ή/και υποβρύχια αποτελεί πολεμική ενέργεια η οποία, στο ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο των Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής (ΕΚΕ) αντιμετωπίζεται ως τέτοια.
Είναι αυτονόητο όμως ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει ή να αποδεχθεί τον ναυτικό αποκλεισμό κατοικήσιμων ή μη, ελληνικών νήσων και ως εκ τούτου τυχόν προσπάθεια από την Τουρκία για την υλοποίηση του εν λόγω σεναρίου με ταυτόχρονη υπέρβαση κάποιων εύκολα αντιληπτών ορίων, μπορεί να εξελιχθεί σε ελληνοτουρκική σύρραξη.
Αυτός είναι και ο λόγος που στην περιοχή έχουν αυξηθεί οι περιπολίες από πλοία του Στόλου, τα οποία παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις, ενώ βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα η αντιαεροπορική άμυνα (τέθηκε και πρόσφατα σε συναγερμό στο πλαίσιο άσκησης) της περιοχής σε συνεργασία με τις Πολεμικές Μοίρες Αεροσκαφών.
Η Άγκυρα με μία κρίση δυτικά της Χίου και της Λέσβου επιδιώκει να κόψει το Αιγαίο στα δύο και βεβαίως να προωθήσει τις αξιώσεις που θέλουν συνδιαχείριση ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Η άλλη περιοχή που οι Τούρκοι έχουν συνεχώς στο στόχαστρο για έναν επιπλέον λόγο, τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι το Καστελόριζο. Η πρωτοφανής ενέργεια ακύρωσης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Καστελόριζο και μέχρι την Κρήτη στον ΟΗΕ δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Άγκυρας, όπως άλλωστε και η συνεχής ναυτική και αεροπορική παρουσία της στην περιοχή.
Κάθε άλλο παρά τυχαίο θα πρέπει να εκληφθεί το γεγονός της πρόσφατης ανάδυσης του τουρκικού υποβρυχίου ένα μίλι από τος ακτές της Κω, όπως και τα σενάρια των αποβατικών ασκήσεων απέναντι από τη Μεγίστη.
Η ανησυχία λοιπόν για μία κρίση στην περιοχή του Καστελόριζου είναι έκδηλη και αυτό φαίνεται και από τη συστηματική πλέον παρουσία υποβρυχίων του Στόλου, τονώνοντας ταυτόχρονα και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
Μάλιστα το Πολεμικό Ναυτικό επιχείρησε να στείλει ένα ακόμη πιο σαφές μήνυμα στην Άγκυρα με την παρουσία του υποβρυχίου κλάσης “Παπανικολής”, του S-122 “Ματρώζος” στη Μεγίστη.
Όλα αυτά βέβαια τα μέτρα που λαμβάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι προληπτικά. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαχειριστεί μία ελληνοτουρκική κρίση, γιατί ο Ρ.Τ. Ερντογάν φαίνεται έτοιμος να της προκαλέσει για να εκτονωθεί και η εσωτερική κρίση στην Τουρκία.
- http://www

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου