Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Τα κοράκια ζητούν γη και ύδωρ.Μείωση των αμυντικών μείωση συντάξεων, παράδοση “κόκκινων δανείωνΤη «σταύρωση» των Ελλήνων ζητούν οι δανειστές

Αποτέλεσμα εικόνας για σταυροςΠερισσότερο “αίμα” ζητούν οι δανειστές προκειμένου να κλείσουν την αξιολόγηση που θέλει η κυβέρνηση έως το Πάσχα. Τα μέτρα των 3 δις ευρώ δεν φαίνεται να επαρκούν με το ΔΝΤ του εγείρει συνεχώς αξιώσεις και τους Ευρωπαίους να ακολουθούν σε ένα γαϊτανάκι δίχως τέλος. Ακόμη και στο θέμα του ασφαλιστικού που κάποιες κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πώς υπάρχει συμφωνία με το κουαρτέτο, αν αυτή τελικώς επιτευχθεί να είναι με μεγάλο μαχαίρι στις συντάξεις παλαιών και νέων ασφαλισμένων.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει μέτρα περίπου 3 δις ευρώ, μεταξύ των οποίων και η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ, αλλά οι δανειστές αρνούνται να συμφωνήσουν ειδικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δηλώνει πώς ο “λογαριασμός” δεν βγαίνει με αυτά και απαιτούνται ακόμη περισσότερα με νέους φόρους, περικοπές δαπανών, μείωση συντάξεων, παράδοση “κόκκινων δανείων” στα κοράκια κ.α. Ζητούν με λίγα λόγια γη και ύδωρ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αισιοδοξεί ότι μέχρι την Κυριακή οι δύο πλευρές μπορούν να έχουν καταλήξει σε ένα κείμενο συμφωνίας, αν και αυτό θα τελεί υπό την αίρεση της απόφασης που θα λάβουν στην Ουάσιγκτον σε περίπου μία εβδομάδα οι, Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Ντράγκι με τα επιτελεία τους, παρουσία και του κ. Τσακαλώτου.
Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να “κλείσουν” δύο πράγματα. Αφενός τα μέτρα της συμφωνίας και αφετέρου ο ρόλος του ΔΝΤ. Αν δηλαδή θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και πως. Κι αυτό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο μετά και τις αποκαλύψεις των Wikileaks τελικά το ΔΝΤ να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου και να μην βάλει χρήματα.
Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα ετοιμάσουν ένα κείμενο χωρίς το ΔΝΤ και ένα άλλο μαζί με το ΔΝΤ, όπου θα καταγράφονται σε ποια νέα μέτρα συμφωνούν και πού διαφωνούν. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία τότε αμέσως μετά τις 15 Απριλίου (τότε είναι η συνάντηση στην Ουάσιγκτον) θα κληθεί το Eurogroup να συνεδριάσει και να κλείσει την αξιολόγηση.
Μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι, οι αυξήσεις στους φόρους για τα ΙΧ, η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 5-10 λεπτά ανά λίτρο για έσοδα 100-200 εκατ. ευρώ, η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία 3-6 ευρώ για έσοδα 150 εκατ. ευρώ, η αύξηση τελών στην κινητή τηλεφωνία από 12% σε 15% και έως και 20%, η επιβολή τέλους και στην συνδρομητική τηλεόραση, η αύξηση φόρου σε καπνό-ποτά για έσοδα 150 εκατ. ευρώ, η αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο στη βιομηχανία (25 εκατ. ευρώ).
Επίσης, η νέα φορολογική κλίμακα με μεγάλες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από 1.500 ευρώ το μήνα και άνω, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές (αν και συναντά αντιστάσεις από την ΕΚΤ), η αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς για έσοδα έως 500 εκατ. ευρώ και η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.
Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το ασφαλιστικό, που παραμένει ανοιχτό με τα φλέγοντα ζητήματα να είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά εν αναμονή της επόμενης συνάντησης πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 20 Απριλίου καθώς οι αποκλίσεις θα γεφυρωθούν.
Το πώς μπορεί να συμβεί αυτό όμως είναι άγνωστο, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν συνεχώς ζητήματα, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας στη χορήγηση των συντάξεων χηρείας. Για τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας, οι δανειστές ζητούν να τεθεί ως όριο ηλικίας το 57ο-58ο έτος της ηλικίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν ανήλικα τέκνα, οι οποίοι θα λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη χηρείας για μια τριετία.
Μέχρι στιγμής τα θέματα που έχουν “κλειδώσει” σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας είναι:
-Η εθνική σύνταξη που διατηρείται στο ύψος των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 345,6 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης.
-Τα ποσοστά αναπλήρωσης έχει συμφωνηθεί να ξεκινούν από το 0,77% για την πρώτη 15ετία και να καταλήγουν στο 2% για 40 χρόνια ασφάλισης. Αποκλίσεις υπάρχουν ακόμα στις ενδιάμεσες κλίμακες των 15-39 ετών ασφάλισης. Οι δανειστές πιέζουν για μείωση των συντελεστών ώστε να «θυσιαστούν» οι συντάξεις όσων φεύγουν με λίγα χρόνια, κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις συντάξεις όσων θα φεύγουν με πολλά χρόνια.
-Το εύρος του κουρέματος των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι των δανειστών της ελληνικής πρότασης για αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τρία χρόνια. Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση, οι περικοπές θα κυμανθούν από 10% έως 40% (μεσοσταθμικά 20%). Πάντως από τις περικοπές θα γλιτώσουν οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.400 ευρώ ενώ το ποσοστό μείωσης για τους υψηλοσυνταξιούχους δε θα υπερβεί το 40%.
-Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα επιφέρει μειώσεις έως και 20% (μεσοσταθμικά 10%) στους νέους συνταξιούχους αλλά και σε όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 και περιμένουν ακόμα να εισπράξουν την παροχή (62.000 εκκρεμείς αιτήσεις).
-Το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την προσάρτηση των 37 κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ) και όχι στο νέο Ταμείο κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και οι δύο παροχές στο εξής θα διέπονται από το ασφαλιστικό δόγμα «ό,τι έχεις δίνεις».
-Δεκτό έγινε από τους δανειστές και το σχέδιο ελάφρυνσης των εισφορών για τους νέους επαγγελματίες, η δυνατότητα μόνιμης εισφοράς στο 16% για τους αγρότες και οι εκπτώσεις μέχρι 50% για την τριετία 2017-2019 για τους αυτοαπασχολούμενους.
-Οι θεσμοί εντείνουν τις πιέσεις και για περικοπή των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων με το επιχείρημα ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να αντικαταστήσει σταδιακά το πολύπλοκο σύστημα επιδοματικής πολιτικής από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Με λίγα αυτό που προκύπτει είναι πώς αν τελικώς κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα αυτό θα συμβεί με πολύ επώδυνα μέτρα για τους πολίτες. Και θα φανεί αν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί η κυβέρνηση ή θα οδηγηθούμε σε εκλογές.     http://www

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου