Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Η Αθήνα Απορρίπτει Κοινές Περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο

κοινές περιπολίεςΓράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Με πολύ ανακούφιση ενημερωθήκαμε για την επίσημη θέση της Αθήνας που απορρίπτει τις φημολογίες των τελευταίων ημερών ότι η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία προωθούν ατζέντα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, με αφορμή την έξαρση των μεταναστευτικών ροών. Για το θέμα η επίσημη θέση της Αθήνας, που διατυπώθηκε από στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι,  «Προφανώς θέλουμε και επιζητούμε συνεργασία με την Τουρκία σε κάθε επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά, για ευνόητους λόγους, θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει». Βεβαίως, το ίδιο στέλεχος του ΥΠΕΞ σπεύδει να διευκρινίσει ότι μέχρι στιγμής σε κανένα επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο δεν υπάρχει αναφορά σε κοινές περιπολίες, ούτε έχουν γίνει σχετικές επίσημες δηλώσεις.
Επί του θέματος είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο άρθρο μας, όπου είχαμε ταχθεί σαφέστατα εναντίον τέτοιων παγίδων που θα αποτελούσαν ένα βήμα προς την συνδιαχείριση του Αιγαίου που τόσο πολύ ονειρεύεται η Άγκυρα. Η εύλογη αγωνία μας, όπως μετά χαράς διαπιστώνουμε ταυτίζεται και με αυτή του ΥΠΕΞ  και από την οποία απορρέει η απόλυτη άρνηση ακόμα και να μπει σε συζήτηση για κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών Αρχών στο Αιγαίο, προκύπτει από τη δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και την επιμονή της Άγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων.
Είναι συνεπώς σαφές ότι, το θέμα ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη, ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης με βάση τα συμφέροντα της και προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της.
Θα διαφωνήσουμε όμως με την άποψη του ΥΠΕΞ που έχει καταστήσει σαφές προς τους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί στενά με την Άγκυρα σε κάθε άλλο επίπεδο και τάσσεται υπέρ της παροχής ενίσχυσης προς την Τουρκία, όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, που έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται μεγάλη πίεση από μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Ειδικά για την Τουρκία θεωρούμε ότι αυτή η ενίσχυση θα πρέπει να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση να εφαρμόσει άμεσα  η Αγκυρα τις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει, όπως τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, η οποία έχει μείνει σχεδόν ανενεργή, αλλά και τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε., η οποία μπορεί μεν να έχει ορίζοντα έναρξης υλοποίησης σε μια τριετία, ωστόσο περιλαμβάνει σαφή αναφορά σε δέσμευση της γείτονος να υλοποιήσει πολιτικές αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών.
Αν δεν γίνει αυτό θεωρούμε ότι,  η Τουρκία θα συνεχίσει να κοροϊδεύει και να εξασφαλίζει κατά το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη. Είναι προφανές ότι για άλλη μια φορά η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κατάσταση προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, αλλά μπορεί να προχωρήσει και σε παραπέρα απαιτήσεις όπως ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος για απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε.,  ισχυροποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως η τουρκική Ακτοφυλακή, με σύγχρονα μέσα, η δημιουργία buffer zone στη Συρία και φυσικά η προώθηση των πάγιων διεκδικήσεων της στο Αιγαίο. ‘’ Η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει τίποτα αν δεν εφαρμόσει ΑΜΕΣΑ ότι έχει ήδη συμφωνήσει’’, θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή: http://www

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου