Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ “Πεθαίνει” το επάγγελμα του οικοδόμου Ξεπερνά το 80% η ανεργία στον κλάδο

06“Σκληρό” χειμώνα, λόγω της μεγάλης ανεργίας στον κατασκευαστικό κλάδο, που στον Νομό ξεπερνά το 80%, αναμένουν οι οικοδόμοι των Χανίων.
Mάλιστα πολλοί από αυτούς, λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο τους, έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας και στρέφονται προς τα αγροτικά, σε καταστήματα εστίασης κ.ά. ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Χανίων Θωμάς Σαριδάκης.
«Το καλοκαίρι το ποσοστό της ανεργίας, που πέρυσι τον χειμώνα έφτανε το 90% στον κλάδο της οικοδομής στα Χανιά, ελαφρώς μειώθηκε κατά 10%. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι λόγω της κρίσης έχουν φύγει οι ξένοι εργάτες, ειδικά οι ειδικευμένοι εργάτες και έχουν μείνει μόνο οι ανειδίκευτοι. Οι εργάτες αλβανικής καταγωγής φύγανε προς την πατρίδα τους και οι Σύροι εργάτες προς σκανδιναβικές χώρες. Ομως αυτό το 10% δεν σώζει τους ντόπιους οικοδόμους.
Διότι οι δουλειές που υπάρχουν μέχρι σήμερα στις οικοδομές είναι τελείως εφήμερες, πρόσκαιρες λόγω του καλοκαιριού. Μόλις αρχίσει να χειμωνιάζει θα εκλείψει και η ρευστότητα από την αγορά. Γιατί το καλοκαίρι είχαμε τον τουρισμό, τους Ελληνες επισκέπτες που έκαναν κάποιες συντηρήσεις / επιδιορθώσεις στα πατρικά σπίτια τους… Αλλά αυτοί φύγανε», ανέφερε ο κ. Σαριδάκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Χανίων «η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής οδήγησε πολλούς οικοδόμους να αλλάξουν δουλειές και έτσι πάρα πολλοί από αυτούς έχουν στραφεί σε άλλους κλάδους π.χ. στον πρωτογενή τομέα, ενώ οι υπόλοιποι “φυτοζωούν” σε διάφορες άλλες εποχικές δουλειές π.χ. σερβιτόροι, οδηγοί σε φορτηγά για μεταφορές, ξυλοκόποι κ.λπ.».
«Φέτος ο χειμώνας προβλέπεται άγριος και μαζί με τη φορολογία προβλέπεται βασανιστικά άγριος και για τους οικοδόμους και για τον υπόλοιπο λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 http://www

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου