Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέα εξέγερση λαθρομεταναστών στο Μανταμάδο της Λέσβου - Κατέλαβαν την οδό και πολιορκούν το χωριό![vid]

Υπό πολιορκία βρίσκεται το διάσημο Μανταμάδο από χιλιάδες λαθρομετανάστες που το έχουν αποκόψει οδικώς από το υπόλοιπο νησί!
Έχουμε νέα ένταση αυτή τη φορά στις ακτές της Συκαμιάς και του Μανταμάδου, με χιλιάδες άτομα να έχουν κλείσει το δρόμο που οδηγεί προς το ομώνυμο χωριό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λαθρομετανάστες με πέτρες και φερτά υλικά στα χέρια είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με τις ειδικές αστυνομικές μονάδες αποκατάστασης τάξεως, που έφτασαν στην περιοχή με δύο κλούβες.Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Λέσβος καθώς από το πρωϊ βρίσκεται σε εξέλιξη εξέγερση λαθρομεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσπάθησαν να καταλάβουν ακόμα και επιβατικό πλοίο.
 
Οι δυνάμεις του Λιμενικού και της αστυνομίας έχουν ξεκινήσει επιχείρηση εκκένωσης του λιμανιού η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πρόβλημα στο νησί έχει ξεπεράσει κάθε όριο καθώς η ανθρωποσυγκέντρωση χιλιάδων λαθρομεταναστών και προσφύγων έχει οδηγήσει τις τοπικές αρχές στα όρια τους μόλις δύο ημέρες μετά την έκκληση του δημάρχου Μυτιλήνης Σπύρου Γαληνού για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
 
Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας γίνεται προσπάθεια από το πρωί όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews.gr να αντιμετωπιστεί η εξέγερση χιλιάδων λαθρομεταναστών, ιδιαίτερα Αφγανών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
 
Το πρόβλημα έχει πλέον ξεφύγει απο τη ανθρωπιστική διάσταση και έχει γίνει καθαρά μαθηματικό. Δεν υπάρχουν άλλα τετραγωνικά μέτρα για να πατάνε πάνω τους άνθρωποι!
 
Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του πλοίου Blue Star 1 από περίπου 1000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν φωνάζοντας "Αθήνα- Αθήνα". Η κατάληψη αποφεύχθηκε όταν έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο.  
 
Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια άρχισε η μεταφορά περίπου 10.000 προσφύγων και λαθρομεταναστών από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ "Τσαμάκια". 
 
Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδηγούν στον ανοιχτό χώρο της "Φυκιότρυπας", που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι. Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.
 
Ωστόσο στην περιοχή της "Φυκιότρυπας" δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για την φιλοξενία των προφύγων και μεταναστών και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.
 
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.
 
«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν... Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε ο Σπύρος Γαληνός. 
 
Στο λιμάνι του Πειραιά το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 2.500 μετανάστες 
 
Στις 10 το πρωί θα καταπλεύσει στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος μεταφέροντας 2504 μετανάστες από 4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
 
Ειδικότερα, το "Ελευθέριος Βενιζέλος" παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα 164 από την Κάλυμνο 1102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτηλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.
 
Παράλληλα, συμπλοκές μεταξύ κατοίκων, και λαθρομεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.
 
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του νησιού, τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά από διαπληκτισμούς μεταξύ κατοίκων του νησιού και λαθρομεταναστών. Στη συνέχεια σημειώθηκε πετροπόλεμος, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών όταν οι λαθρομετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα.
 
Για τουλάχιστον ένα δίωρο σημειώνονταν επεισόδια στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου