Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

«ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Ούτε μια μέρα δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το τρίτο Μνημόνιο

Η οδηγία του πρωθυπουργού προς τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα Αλέξη Τσίπρα είναι σαφής: «κλείστε την συμφωνία για να προχωρήσουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά πληροφορίες λειτουργούν με βάση την κατεύθυνση του πρωθυπουργού ότι το τρίτο Μνημόνιο που θα ισχύσει μέχρι το 2018, η δανειακή συμφωνία των 86 δισ. ευρώ και τα προαπαιτούμενα πρέπει να κλείσουν άμεσα, ώστε να προωθηθούν στη Βουλή προς ψήφιση.
Στην επερχόμενη ψηφοφορία του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η de facto διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αφού ο κ. Τσίπρας φέρεται πως έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει την καταψήφιση του Μνημονίου από την ομάδα Λαφαζάνη για να επιχειρηματολογήσει ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την δεδηλωμένη και άρα οι πρόωρες εκλογές είναι επιβεβλημένες προκειμένου να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα και να μην υπάρξει ακυβερνησία.
Για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του, επί της ουσίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιζητεί να καταλήξει άρον-άρον σε συμφωνία με τους δανειστές. Η 20η Αυγούστου, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιοποιείται προκειμένου να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στα επόμενα 24ωρα, παρά το γεγονός ότι το κουαρτέτο -και κυρίως η Γερμανία- λένε ότι ακόμη κι αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία το πρόβλημα της 20ης Αυγούστου μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρηματοδότηση-γέφυρα.
Το σενάριο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων δεν διευκολύνει όμως τον πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που θέλει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για πρόωρες εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο, με πιθανότερη ημερομηνία τις 13 του μήνα.
Η επιθυμία του κ. Τσίπρα να κλείσει και να επικυρωθεί η συμφωνία μέσα στην εβδομάδα προφανώς και δεν σημαίνει πως μπορεί να υπάρχει 100% βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί. Το μήνυμα όμως που αποστέλλει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με την στάση της το τελευταίο διάστημα είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι είδους συμφωνία θα επιτευχθεί αλλά να υπάρξει συμφωνία.
Το γεγονός ότι οι δανειστές χαρακτηρίζουν πλέον εξαιρετική τη συνεργασία τους με την ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοηθεί. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό για προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέσα στον Αύγουστο και για τον λόγο αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και του ΤΑΙΠΕΔ, πιέζουν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί πλήρως τις απόψεις τους.
Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κλείσει την συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 13 Σεπτεμβρίου.


πηγή: http:/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου