Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Παραιτείται ο Α.Τσίπρας; - Φήμες για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και εκλογές

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού  και μάλιστα τις επόμενες κιόλας ημέρες φαίνεται ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας ύστερα τόσο από τη  διαφοροποίηση των 17 βουλευτών του κατά τη χθεσινή ψηφοφορία (εκ των οποίων δύο υπουργοί) αλλά και εξαιτίας του κλίματος  που επικρατεί στο Eurogroup τις κρίσιμες αυτές ώρες.
Όπως αναφέρεται οι εξελιξεις αυτές αφορούν μέχρι και στην παραίτηση του ίδιου, τη δημιουργία κυβένρησης ειδικού σκοπού και στη συνέχεια προκήρυξη εκλογών πιθανότατα το Σεπτέμβριο ή κάπου μέσα στο Φθινόπωρο, το αργότερο.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα συμμετείχε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και πρέπει να γίνουν εκλογές, αλλά δεν συζητά συμμετοχή σε κυβέρνηση με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να επιταχύνονται από το γεγονός ότι οι δανειστές θεωρούν αδόκιμο να εγκρίνουν ένα νέο τεράστιο δάνειο, χωρίς να υπάρχει εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας για ένα μεγάλο διάστημα στη χώρα. Επιπλέον, φαίνεται να προκρίνουν μία λύση κυβερνητικού σχήματος και με τη ΝΔ σε αυτό.
Πάντως όπως αναφέρθηκε αν και ο  Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να συμμετέχει και αυτός σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ως το φθινόπωρο, αυτό το ενεχόμενο φαίνεται μάλλον να απομακρύνεται, καθώς δε θα ήθελε ο ίδιος να ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία θα έχει στην "πλάτη" της την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιότητας, έστω και μέχρι το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Βέβαια όλα αυτά μπορεί να συνιστούν ακόμη ως ένα σημείο και εικασίες αλλά οι φήμες είναι έντονες για μια τέτοια εξέλιξη. Βέβαια το κύριο ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές οψέποτε αυτές προκηρυχθούν.
Οι δανειστές επιθυμούν ένα "σταθερό" πολιτικό περιβάλλον αλλά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τις ξανακερδίσει, που φαίνεται και το πιθανότερο, τότε τι θα γίνει;
Θα έχουμε για άλλη μια φορά ανατροπή του «σταθερού» σκηνικού που θέλουν οι δανειστές για να έρθουμε για πάλι στα πρόθυρά της ρήξης με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Σε ότι αφορά το Eurogroup και πως εξελίσσεται η προσπάθεια  Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκει «τείχος» στην άκρως επιφυλακτική στάση των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών με προεξάρχουσα βέβαια τη Γερμανία, για την πολιτική βούληση, αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όσα θα περιλαμβάνονται σε μία νέα συμφωνία των δύο μερών.
Το Eurogroup ξεκίνησε στις 16:30, ενώ στις 20:00 οι υπουργοί Οικονομικών ξεκίνησαν δείπνο εργασίας.
Έτσι, αυτή τη φορά, το πρόβλημα δεν είναι αυτές καθαυτές οι προτάσεις που έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά στους εταίρους. Οι  Θεσμοί και οι τεχνοκράτες που εξέτασαν το σχετικό πακέτο, που θα αποτελέσει το συνοδευτικό του νέου δανείου από τον ESM, βρήκαν το πρόγραμμα θετικό και το αποδέχθηκαν ως βάση συζήτησης.
Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και κάποιες από αυτές αναφέρουν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται να εχει βαλτώσει, καθώς ο Ε.Τσακαλώτος δεν μπορεί φυσικά να απαντήσεισε όλο το εύρος των αιτιάσεων των υπολοίπων μελών της ευρωζώνης, αναφορικά με τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, αφού το όλο θέμα εμπίπτει τελικά στην αρμοδιότητα και τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.http://www.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου