Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

H ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ; ΆΡΘΡΟ ΣΟΚ! Ή Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 22/6 ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ 2ΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Ή ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ, ΛΟΓΩ CAPITAL CONTROLS

capital

Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΑΣ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ… 
Η Σύνοδος Κορυφής στις 22 Ιουνίου θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα….μετά χάος
Οι στιγμές είναι ιστορικές, δραματικές και η Ελλάδα ή θα κερδίσει την 2μηνη ίσως και 3μηνη παράταση ή την Τρίτη 23 Ιουνίου θα βιώσουμε στιγμές σοκ, οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν και θα επιβάλλουν capital controls.
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 22 Ιουνίου την Δευτέρα το βράδυ, είναι η τελευταία ευκαιρία η ύστατη ευκαιρία να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί μια πολιτική λύση για την Ελλάδα.
Το τακτικό Eurogroup χθες 18 Ιουνίου δεν κατέληξε σε συμφωνία, απόλυτα αναμενόμενο.
Όμως τα όσα διαδραματίστηκαν στο τακτικό Eurogroup επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει πλήρως απομονωθεί σε βαθμό που η απομόνωση σοκάρει.
H Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι «στο δωμάτιο πρέπει να μείνουν οι ώριμοι» υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο Βαρουφάκης είναι ανώριμος.
Ο Scilcuna ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας ανέφερε ότι ο Βαρουφάκης ο έλληνας υπουργός Οικονομικών,  παρουσίασε πρόταση την τελευταία στιγμή αλλά κανείς δεν ήθελε να τη συζητήσει.
Πρόκειται για μια απαξιωτική εξέλιξη.
Ο Dijsslebloem ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανέφερε με σαφή τρόπο ότι «η Ελλάδα φαίνεται να επιλέγει τον δρόμο του Grexit, της εξόδου από το ευρώ».
Στο Eurogroup το κλίμα για την Ελλάδα δεν ήταν βαρύ ήταν τραγικό.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Η πιο σοκαριστική δήλωση έγινε από την ΕΚΤ στο Eurogroup «δεν ξέρουμε αν την Δευτέρα 22 Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ανοικτές».
Η δήλωση αυτή όταν γίνεται από την ΕΚΤ που εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα προκαλεί στην κυριολεξία σοκ.
Όμως το Eurogroup, αποφάσισε να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα, ζητάει να υποβάλλει νέα πρόταση ώστε να εξεταστεί μέσα στο σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου για να μπορέσει η Σύνοδος Κορυφής να λάβει απόφαση στις 22 Ιουνίου το βράδυ.
Με βάση πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η εξής πρόταση.
Εφόσον η Ελλάδα υποβάλλει νέα πρόταση η Σύνοδος Κορυφής να συμφωνήσει σε 2μηνη ή 3μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με τον ESM και τα 11,4 δισεκ. που διαθέτει από το ΤΧΣ να πληρώσει το ΔΝΤ 1,53 δισεκ. έως τις 20 Ιουνίου και την ΕΚΤ 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου 6,7 δισεκ. ευρώ.
Το σενάριο της δίμηνης ή τρίμηνης παράτασης έχει βάση αρκεί να υπάρξει άμεσα πρόοδος από την Ελλάδα.
Όμως αν δεν υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα 22 Ιουνίου από την Σύνοδο Κορυφής, την Τρίτη 23 Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες θα κλείσουν.
Θα είναι τέτοιας κλίμακας η μαζική εκροή καταθέσεων όπου τίποτε δεν θα μείνει όρθιο και οι τράπεζες υποχρεωτικά θα ζητήσουν capital controls για να προστατευθούν.
Ήδη χθες 18 Ιουνίου δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στα κόκκινα από πλευράς ρευστότητας, ξέμειναν από ρευστότητα και η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την εκροή καταθέσεων 1 δισεκ. ευρώ ή 3,2 δισεκ. εκροή μεταξύ 12 και 18 Ιουνίου, είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα 19 Ιουνίου να συνεδριάσει η ΕΚΤ για να χορηγήσει εκτάκτως ELA περίπου 3 δισεκ.
Η ΤτΕ διαψεύδει ότι ζήτησε αύξηση του ELA από την ΕΚΤ αλλά οι ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να χορηγήσει εκτάκτως ELA.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.
Με βάση πληροφορίες το ELA θα αυξηθεί 3 δισεκ. στα 87,1 δισεκ. και θα καλύψει το διάστημα Παρασκευής 19 Ιουνίου και Δευτέρας 22 Ιουνίου.
Η ΕΚΤ θα χορηγήσει νέο ELA είναι 100% βέβαιο αλλά αλλάζει άρδην την στρατηγική της και θέτει διήμερους στόχους.
Το ELA ανέρχεται την τρέχουσα περίοδο στα 84,1 δισεκ. εκ των οποίων περίπου 3 δισεκ. είναι απόθεμα ρευστότητας ασφαλείας το οποίο εξαντλήθηκε.
Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ συνολικά 119 δισεκ. ευρώ.
Οι εξελίξεις είναι δραματικές και η απόφαση της ΕΚΤ λαμβάνεται με την μορφή του κατεπείγοντος.
Αν υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα διασώζονται.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη 23 Ιουνίου θα καταρρεύσουν οι τράπεζες.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου