Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Όσπρια και ρύζι με την… σέσουλα

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% οδηγεί σε αγορά χύμα προϊόντων. 
Το… μπακάλικο θα αρχίσουν να θυμούνται πάλι οι Έλληνες, οι οποίοι γυρνάνε το χρόνο πίσω στην δεκαετία του 1970-1980. Η εικόνα των μπακάλικων με τα τσουβάλια γεμάτα όσπρια ή ρύζι και τους τενεκέδες με τις χύμα ελιές δεν είναι ξένη για τους Έλληνες. 

Η κρίση και η πρόθεση της κυβέρνησης για μετάταξη στον υψηλό ΦΠΑ 23% των τυποποιημένων τροφίμων οδηγεί τον Έλληνα καταναλωτή σε φτηνές διατροφικές λύσεις.
Οι καταναλωτές αλλάζουν διατροφικές συνήθειες και κάνουν στροφή 180 μοιρών σε χύμα προϊόντα τα οποία διατηρούνται στον χαμηλό συντελεστή του 13%.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αγορά και μετατόπιση του καταναλωτικού κοινού ή στα χύμα προϊόντα ή στα private label.

Είναι γεγονός ότι η πριμοδότηση των χύμα προϊόντων έναντι των τυποποιημένων γυρίζει την αγορά στις δεκαετίες του '70 και του '80, δηλαδή 40 χρόνια πίσω.
Η κρίση είναι μεγάλη. Ο μισθός μικρός και ο Έλληνας, που έχει μάθει να αναζητά εν μέσω ύφεσης την φτηνότερη επιλογή.

Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσει ανατιμήσεις σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα κ.λπ.), στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στις υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών και λοιπών επιτηδευματιών που εκτελούν εργασίες επισκευής σε παλιά σπίτια, στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία.

Σοβαροί κίνδυνοι, σύμφωνα με το euro2day, ελλοχεύουν στην απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και για την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι σημειώνουν ότι όποια προσπάθεια είχε γίνει τα τελευταία χρόνια για να παταχθεί η διάθεση χύμα προϊόντων που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τον δημόσιο κορβανά, ακυρώνεται με τα νέα μέτρα.
Υψηλόβαθμό στέλεχος ελληνικής παραγωγικής εταιρίας με θεσμικό ρόλο ανέφερε στο Euro2day.gr ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία η διάθεση χύμα προϊόντων σε αρκετές κατηγορίες απαγορεύεται εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Βέβαια αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των λαϊκών αγορών, όπως σημειώνει. Υπό αυτά τα νέα δεδομένα το ίδιο στέλεχος ανέφερε στο Euro2day.gr ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις επεξεργάζονται σχέδια αντίδρασης προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.      http://www.f

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου