Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Μαθητές λιποθυμούν από την πείνα στην Κρήτη

Με δραματικούς ρυθμούς εξαπλώνονται τα κρούσματα υποσίτισης μικρών μαθητών σε σχολεία διαφόρων περιοχών ανά την επικράτεια.
Το θλιβερό φαινόμενο, που έκανε την εμφάνισή του με την απαρχή των μνημονιών και της σκληρής λιτότητας στη χώρα μας, εξακολουθεί να θερίζει τα πεινασμένα παιδιά φτωχών οικογενειών που αναγκάζονται να παρακολουθούν νηστικά τα μαθήματά τους.
Ανησυχία προκαλούν τα νέα περιστατικά λιποθυμίας μικρών παιδιών λόγω ασιτίας σε σχολεία του Ηρακλείου της Κρήτης.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής,  Αθηνά Σπανάκη - Κοχιαδάκη, από τις αρχές του σχολικού έτους έως σήμερα έχουν καταγραφεί επισήμως πέντε λιποθυμίες μικρών παιδιών από την πείνα στο σχολείο, τα οποία όμως αρνήθηκαν να πάρουν βοήθεια από την κοινωνική υπηρεσία γιατί ντρέπονται μην στιγματιστούν.
Η κ. Σπανάκη περιέγραψε τη δραματική κατάσταση πολλών οικογενειών του Ηρακλείου, αλλά και ιστορίες που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί πως θα συνέβαιναν σε μια επαρχιακή πόλη όπως το Ηράκλειο, όσο μεγάλη και εάν είναι.
Όπως ανέφερε αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υποσιτιζόμενων μαθητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Ο Δήμος- σε μια προσπάθεια να παρέμβει έστειλε στις 16 Σεπτεμβρίου έγγραφο σε όλα τα σχολεία, με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, ώστε να έλθει σε συμφωνία με το κυλικείο του σχολείου και τα παιδιά να μπορούν να παίρνουν μόνα το πρωινό τους, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους άλλους.
Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν αλλά τα παιδιά φοβούνται να μην μαθευτεί το μυστικό τους.
Και οι καθηγητές, από την πλευρά τους, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να συνδράμουν με κάθε τρόπο αλλά έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως παιδιά που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κουλούρι ούτε να φέρουν κάτι από το σπίτι τους. Η εικόνα στα διαλείμματα είναι εφιαλτική, καθώς αρκετά παιδιά βλέπουν τους συμμαθητές τους να τρώνε, την ώρα που τα ίδια μπορεί να είναι νηστικά για ημέρες.
«Προσπαθούμε να κρατάμε κάποια σάντουιτς από τα σπίτια μας ή μας βοηθούν και φούρνοι στις γειτονιές. Το πρόβλημα είναι να τα δώσουμε χωρίς να γίνει αντιληπτό από άλλους μαθητές και κυρίως να μην θίξουμε την υπερηφάνεια αυτών των παιδιών, που αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα» σημειώνουν καθηγητές από την περιοχή.
Δυστυχώς, αρκετές είναι οι άπορες οικογένειες που δυσκολεύονται να επιβιώσουν λόγω φτώχειας και ανεργίας, αλλά κρατούν τα οικονομικά προβλήματά τους μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους χωρίς να ενημερώνουν τους διευθυντές των σχολείων για την ασιτία των παιδιών τους.
Το δραματικό τους πρόβλημα γίνεται γνωστό μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και ο δύσμοιρος μαθητής πέσει κάτω από την πείνα, μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων παιδιών.
Μια μάνα, όμως, δεν άντεξε και τηλεφώνησε στο Δήμο αποκαλύπτοντας  ότι τα παιδιά της έχουν να φάνε τρεις μέρες.
Πληθαίνουν και οι άστεγοι
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου έχει ήδη καταγράψει 1.250 οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Την ίδια ώρα οι άστεγοι στο Ηράκλειο είναι πλέον δεκάδες. Από το Δήμο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 53 άτομα που βρίσκονται στο δρόμο, εκ των οποίων οι 20 δέχονται βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες και κοιμούνται σε χώρους που νοικιάζονται. Οι υπόλοιποι 33, ωστόσο, δεν δέχονται για δικούς τους λόγους τη βοήθεια κανενός και εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο σε πλατείας και πάρκα της πόλης.
Παράλληλα, η τοπική Εκκλησία μαζί με διάφορα σωματεία και αλληλέγγυους φορείς προσπαθούν να συνεισφέρουν παρέχοντάς τους είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.
Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος περιγράφει  με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση, κάνοντας λόγο για ανθρώπινα ράκη.
«Τρομάζω με αυτά που βλέπω και δεν ξέρω που θα φτάσουμε ακόμη», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι η  Αρχιεπισκοπή δέχεται πλέον χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν βοήθεια. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακα για την πίεσή τους.http://www.kontran

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου