Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ελληνική ΤΠΚ στην Κυπριακή ΑΟΖ απέναντι στα τουρκικά πολεμικά -

Χοντραίνει το παιχνίδι στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά την πτώση του δικινητήριου αεροσκάφους μέσα σε περιοχή που είχαν δεσμεύσει παράνομα οι Τούρκοι για έρευνες και σε απόσταση λίγων μιλίων από το σημείο όπου κινείτο η τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu» (F-493).
Στην περιοχή, και για συμμετοχή στην έρευνα και διάσωση, αφού ακόμη τα δύο μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Diamond DN42 αγνοούνται έσπευσε η ελληνική ΤΠΚ «Καβαλούδης», όπως επίσης μία γερμανική κορβέτα και μία βραζιλιάνικη φρεγάτα.
Η ΤΠΚ «Καβαλούδης» βρίσκεται εδώ και ημέρες στο λιμάνι της Λεμεσού συμμετέχοντας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για τον Λίβανο UNIFIL, αλλά από χθες αργά το βράδυ έλαβε εντολή να βγει σε αναζήτηση των συντριμμιών του δικινητήριου αεροσκάφους και των δύο επιβαινόντων.
Η παρουσία του ελληνικού πολεμικού πλοίου δικαιολογείται από την αποστολή που έλαβε για έρευνα και διάσωση. Είναι όμως πραγματικά αυτός ο λόγος ή επρόκειτο για την αρχή μίας κρίσης που πυροδοτεί το ενδεχόμενο της κατάρριψης του αεροσκάφους από πυρά της τουρκικής φρεγάτας;
Γιατί από την αρχή δεν ανέλαβε το συντονισμό της επιχείρησης η ελληνική ΤΠΚ, αλλά η γερμανική κορβέτα Braunschweig F-260 που βρίσκεται στην περιοχή επίσης συμμετέχοντας στη UNIFIL; Γιατί επιστρατεύτηκε και η βραζιλιάνικη φρεγάτα Constituicao F-42 με το οργανικό της ελικόπτερο;
Μήπως για να μην εξελιχθεί η κατάσταση σε ένα «θερμό επεισόδιο» από τη στιγμή που η Τουρκία έχει στην περιοχή τουλάχιστον τέσσερα πολεμικά πλοία τα οποία συνοδεύουν το «Barbaros» στη ρότα των προκλήσεων στα «οικόπεδα» 2, 3 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ;
Σημειώνεται πώς για το λόγο αυτό, να μην προκληθεί δηλαδή περαιτέρω ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ απορρίφθηκε το αίτημα στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου να ζητηθεί επισήμως ελληνικό πολεμικό πλοίο για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Μεγαλονήσου.
Ένα θέμα πάντως που ούτε να ακούσει δεν θέλει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε εντολή να κρατηθεί κρυφή και η άσκηση «Αετός» των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων στο Καστελόριζο μόνο και μόνο για να μην ερεθιστούν οι Τούρκοι.
Το γεγονός ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν σε απόσταση μόλις μερικών μιλιών από την τουρκική φρεγάτα  «TCG Gelibolu», η Άγκυρα τηρεί ένοχη σιωπή και δεν συμμετέχει κανένα τουρκικό πλοίο στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προκαλεί πολλά ερωτήματα όσον αφορά στα αίτια της πτώσης του Diamond DN42 με το ενδεχόμενο της κατάρριψης από τουρκικό πύραυλο να ενισχύεται.
Την απάντηση πάντως θα δώσουν τα συντρίμμια και οι δορυφόροι που σίγουρα θα έχουν καταγράψει το συμβάν, τη λάμψη, αν επρόκειτο για κατάρριψη.
Το θέμα πάντως είναι πώς η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και είναι αποφασισμένη να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» (αν δεν το έχει ήδη κάνει με την κατάρριψη του δικινητήριου αεροσκάφους) εν’ όψει της καταδίκης που ζητεί από τη Διεθνή Κοινότητα η Λευκωσία.
Οδεύουμε προς Ίμια Νο-2 ή βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εισβολή, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου;http://www.defenc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου