Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΣΑΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ “ΜΑΚΕΛΕΙΟ” – ΑΡΓΗΣΕ ΑΛΛΑ ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟ LIDL ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΝΙΑ ΤΩΝ 3 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ. “ΓΑΡΓΑΡΑ” Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ [βιντεο]

ARNIA_374_355 (1)

Εξηγήσεις ζήτησε, μέχρι αύριο, από την εταιρεία Lidl το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη σύγχυση και την ταλαιπωρία που προκάλεσε στους καταναλωτές σχετικά με την πώληση του νωπού αρνιού στην τιμή των 3,99 ευρώ το κιλό.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το ρεπορτάζ του makeleio.gr ,  όπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο, απεστάλη επιστολή προς την εταιρεία ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις μετά από καταγγελίες καταναλωτών ότι με βάση τη διαφήμιση της εταιρείας πήγαν να αγοράσουν νωπό αρνί στην τιμή των 3,99 ευρώ το κιλό και εκεί τους είπαν ότι είχε τελειώσει και μπορούσαν να αγοράσουν άλλο αρνί (όχι αυτό της προσφοράς) με υψηλότερη τιμή.
Ζητάει εντός μίας ημέρας να ενημερωθεί για τα εξής:
- Ποιος είναι ο αριθμός των νωπών αρνιών που έχει προμηθευτεί η εταιρεία, συνολικά και ανά κατάστημα, και να κατατεθούν τα σχετικά παραστατικά.
- Ποιος είναι ο αριθμός των τεμαχίων που πουλήθηκαν την πρώτη μέρα συνολικά και ανά κατάστημα και να κατατεθούν τα παραστατικά.
- Εάν παρά την πιθανή εξάντληση των αποθεμάτων συνεχίζεται η διαφήμιση.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:
1. Όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει να φέρουν την ωοειδή σφραγίδα που δηλώνει τη σήμανση καταλληλότητας.
2. Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τιρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «Ελλάς».
3. Τα σφάγια Κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα χρώματος τιρκουάζ καθώς και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης.
4. Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν υποχρεωτικά ωοειδή σφραγίδα χρώματος καφέ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης.
5. Κατά την πώληση των αμνοεριφίων πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και να εξασφαλίζεται κατάλληλη θερμοκρασία στους χώρους συντήρησης. Γενικά όλα τα νωπά κρέατα πρέπει να βρίσκονται εντός ψυκτικών θαλάμων και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2- 5 °C.
Υπενθυμίζεται σε σχετική ανακοίνωση ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με στόχο τόσο την προστασία του καταναλωτή όσο και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, διενεργούν καθημερινά τακτικούς και έκτακτους ελέγχους ως προς την εφαρμογή των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται παραβάσεις επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις (διοικητικές και ποινικές).
Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σημεία λιανικής πώλησης κρέατος (κρεοπωλεία, δημοτικές αγορές, σουπερμάρκετ κ.α.) επιβλήθηκαν 40 πρόστιμα συνολικής αξίας 23.000 ευρώ για παραβάσεις που σχετίζονται κυρίως με την τήρηση και τις ενδείξεις των πινακίδων που παρείχαν ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση στους καταναλωτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Βρήκαν ακατάλληλα αρνιά στον Πειραιά
Εντατικούς καθημερινούς ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων, ειδικότερα εκείνων που παραδοσιακά αυτές τις ημέρες παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, πραγματοποιεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής: Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
Επίσης, η έκθεση σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης. Απαγορεύεται η πώληση συκωταριών και εντέρων που έχουν αποψυχθεί, ενώ οι νωπές συκωταριές και τα έντερα δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα.
Εξάλλου, η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
Στο μεταξύ, στη δέσμευση 96 αρνιών συνολικού βάρους 1.200 κιλών, προέλευσης Βουλγαρίας, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, μετά αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα, στη κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη. Τα συγκεκριμένα σφάγια δεσμεύτηκαν καθώς οι σφραγίδες καταλληλότητας υγειονομικού κτηνιατρικού ελέγχου δεν ήταν ευκρινείς, αλλά ελλιπείς και ασαφείς, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Επίσης, σε κρεοπωλείο στην περιοχή της Νίκαιας, κατά διενεργηθέντα υγειονομικό έλεγχο, οι ελεγκτές δέσμευσαν για τους ίδιους λόγους ακόμη 10 αρνιά, επίσης προέλευσης Βουλγαρίας, συνολικού καθαρού βάρους 100 κιλών. Η περαιτέρω τύχη των δεσμευμένων αρνιών, θα κριθεί σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς.
«Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά δεν πρόκειται να σταματήσουν τους ελέγχους προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές ειδικά αυτή την περίοδο που είναι αυξημένη η κίνηση στην αγορά του κρεάτων και ειδικότερα των αρνιών. Τα φαινόμενα εισαγωγής ακατάλληλων τροφίμων από χώρες του εξωτερικού θα αντιμετωπιστούν όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου.Δείτε το ρεπορτάζ που προβλήθηκε από την εκπομπή ΜΑΚΕΛΕΙΟ 4 και τη συχνότητα του ΖΟΟΜ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου