Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΣΕΙΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ -ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΙΣ 5:08 – ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

kefalonia-5,9

Ο εγκέλαδος ξαναχτύπησε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Κεφαλονιά. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Αθήνας ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5:08 στην Κεφαλονιά με επίκεντρο στο ίδιο σημείο που σημειώθηκε και ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σημειώνεται ότι στο Ληξούρι επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες με κρύο, βροχή και αέρα.
Διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθος
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε το μέγεθος σε 6,1 βαθμούς. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.
Στα 6,1 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος της δόνησης και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Δεκάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό
Ευτυχώς μόνο τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του νέου σεισμού , σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτου. O κ. Μαρκάτος σημείωσε ότι οι Περισσότεροι μικροτραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού.
Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος ισχυρός σεισμός.
Ακόμα και στο νοσοκομείο της πόλης έχει καταρρεύσει ένας τοίχος, ενώ έπεσε και τοίχος ξενοδοχείου από τη δόνηση. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Κ. Μακρόπουλος: Μεγάλη καταπόνηση στα κτήρια
«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, σημειώνοντας ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτήρια του νησιού.
«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο», ανέφερε ο κ Μακρόπουλος.
Κ. Παπαζάχος: Κομμάτι της ίδιας ακολουθίας
Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.
Α. Τσελέντης: Φυσιολογική εξέλιξη τουφαινομένου
Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.
Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς.
Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.
ip_661495_se-thumb-large kef2_0 kefa1 kefa2 kefa3 seismos-58-_2-thumb-large seismos-58--thumb-large seismos-59--thumb-large

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου