Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Οι τουρκικές ταξιαρχίες τεθωρακισμένων άρχισαν εκπαίδευση για μάχη εντός πόλεων!

Ενταξη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των τουρκικών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών ασκήσεων μάχης σε κατοικημένες περιοχές, κατέγραψε τους τελευταίους μήνες η διακλαδική υπηρεσία πληροφοριών που εντάσσεται στο ΓΕΕΘΑ.
Η έμφαση που δίνει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο σε αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών έχει ξενίσει τους Έλληνες επιτελείς, αφού εκφεύγει αρκετά των τουρκικών δογμάτων μάχης που προβλέπουν γρήγορη προέλαση στο έδαφος του αντιπάλου με παράκαμψη των κατοικημένων περιοχών που γενικά θεωρούνται "πονοκέφαλος" ειδικά για τις τεθωρακισμένες δυνάμεις.
Φαίνεται όμως ότι η εμπειρία από τον πόλεμο στην Συρία αλλάζει δόγματα και αντιλήψεις, ενώ φανερώνει και κάτι άλλο: Οτι σε περίπτωση απόπειρας τουρκικής εισβολής είτε στα νησιά είτε στον Έβρο, οι πόλεις και γενικότερα οι κατοικημένες περιοχές θα αποτελέσουν στόχο των τουρκικών τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών.
Το ίδιο πρόβλημα βέβαια, από την αντίθετη πλευρά μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ανατολική Θράκη στην περίπτωση προέλασης του Στρατού εντός τουρκικού εδάφους.
Οι ελληνικές τεθωρακισμένες δυνάμεις έχουν επαναφέρει το επιθετικό δόγμα που προβλέπει προέλαση στην Ανατολική Θράκη και διατήρηση του καταληφθέντος εδάφους, εν όψει έναρξης διαπραγματεύσεων...
Οι ιδιομορφίες της μάχης μέσα σε κατοικημένους τόπους είναι χαρακτηριστικές σε ότι αφορά τις ακολουθούμενες τακτικές και το δόγμα δράσης που καμία σχέση δεν έχει με τη σύγκρουση σε ανοιχτό πεδίο.
Το ενδεχόμενο μετατροπής μιας σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σύγκρουση μέσα σε πόλεις στην περιοχή της Δυτικής Θράκης –μάλιστα στο σχέδιο Balyoz προβλεπόταν η κατάληψη του Ν. Έβρου από τις τουρκικές δυνάμεις– αλλά και σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος ή η Ρόδος είναι πολύ ισχυρό και κανείς δεν γνωρίζει σε μια τέτοια περίπτωση πώς θα αντιδρούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Η ύπαρξη πόλεων όπως το Διδυμότειχο, το Σουφλί, η Ορεστιάδα, η Αλεξανδρούπολη αλλά και η Κομοτηνή δυτικότερα δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για αυτό.
Τι θα γινόταν σε μια τέτοια περίπτωση; Πόσο καλά εκπαιδευμένες είναι οι ΕΔ για μια γενικευμένη σύγκρουση μέσα σε αστικό ιστό;
Δυστυχώς και παρά τις όποιες προσπάθειες στο συγκεκριμένο τομέα από τον Στρατό με την δημιουργία του Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ειρηνευτικών Αποστολών και Αγώνα εντός Κατοικημένου Τόπου (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) στο Δροσάτο Κιλκίς, η εκπαίδευση των ΕΔ σε αυτό το ιδιαίτερο είδος πολέμου βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.
Και δεν πρόκειται απλά για μια «ιδιαιτερότητα» των συγκρούσεων, αλλά αντίθετα τέτοιες συγκρούσεις έχουν κρίνει το αποτέλεσμα ολόκληρων πολέμων. Το παράδειγμα άλλωστε του Στάλινγκραντ, των δύο μαχών του Γκρόζνι και σήμερα της Συρίας, είναι το πλέον χαρακτηριστικό.
Πώς θα αντιδράσουν οι ΕΔ όταν ο εχθρός καταλάβει ή επιχειρήσει να καταλάβει μια σειρά πόλεων στον Ν. Έβρου όπως αυτές που προαναφέρθηκαν; Η άμυνα μιας πόλης σε σχέση με την προσπάθεια ανακατάληψής της διαφέρουν σημαντικότατα και διαφορετικές τακτικές πρέπει να ακολουθηθούν σε καθεμιά από αυτές.
Η ύπαρξη  ελεύθερων σκοπευτών, οι αντιαρματικές παγίδες με Α/Τ βλήματα, η κάλυψη εντός κτιρίων, η χρήση εκρηκτικών για παγίδευση θέσεων, η ναρκοθέτηση οδών, η κίνηση μιας ομάδας από κτίριο σε κτίριο, η κίνηση Τ/Θ σχηματισμών μέσα στις πόλεις και πώς αυτοί πρέπει να αλληλεπικαλύπτονται, είναι μόνο μερικές από τις ιδιομορφίες του αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών.
Οι πόλεις με την κατάλληλη προεργασία μπορούν πραγματικά να μετατραπούν σε απόρθητα φρούρια και να ανακόψουν την προέλαση του εχθρού καθώς θα αποτελούν  «αγκάθια» στα μετόπισθέν του.
Όλα αυτά είναι θέματα δυστυχώς που δεν έχουν εξεταστεί με την σοβαρότητα που τους αρμόζει από τις ΕΔ σήμερα και μάλιστα τη στιγμή που όλοι βλέπουν  τι γίνεται στη Συρία.
Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από την μάχη για την πόλη Jobar στην Συρία. Δείτε πώς κινούνται τα συριακά Τ-72 μέσα στα στενά των πόλεων και τι συγκρiκτικό πλεονέκτημα προσφέρουν στο πεζικό που ακολουθεί με BMP-1/-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου